• Logo blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Strony

    • Kontakt
    • O Bidfood Farutex
    • O blogu
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!

  • Poznajmy się
    • O blogu
    • O Bidfood Farutex
  • Tematy
    • Produkty dla gastronomii
    • Trendy gastronomiczne
    • Techniki kulinarne
    • Wywiady, felietony
    • Marketing w gastronomii
    • Karta win
    • Zero waste w gastronomii
  • Rodzaje kuchni
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia hiszpańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Kuchnia nowoczesna
    • Kuchnia wegańska
    • Kuchnia wegetariańska
  • Popularne dania
    • Pizza
    • Sushi
    • Burgery
    • Makaron
  • Kontakt
  • Oferta Bidfood Farutex

Przygotuj grzane wino inne niż wszystkie. Skorzystaj z naszych wskazówek

15-12-2021

Sezon na grzane wino trwa. Nawet do 90% obrotów tej kategorii przypada na okres od października do marca. Zastanawiasz się, co zrobić, żeby to właśnie Twój specjał zyskał to „coś”, co wyróżni go na tle konkurencji? Wypróbuj nasze sposoby i nadaj tradycyjnemu grzańcowi nowy wyraz.

Przygotowanie klasycznego grzańca jest stosunkowo proste. Najpopularniejszą bazę stanowi wino czerwone; słodkie lub półsłodkie. Można także sięgnąć po łagodniejsze w smaku wino białe. Wśród dodatków od lat królują: cynamon, imbir, goździki oraz pomarańcza, rzadziej sięga się po gałkę muszkatołową, kardamon czy suszone śliwki i jabłka. Tak naprawdę nie ma jednak jednej, obowiązującej receptury, a umiejętne żonglowanie dodatkami pozwoli uzyskać niepowtarzalny i przyciągający uwagę efekt.

Co zrobić, aby nadać grzańcowi unikalny charakter? Wypróbuj nasze sposoby.

Spis treści

1. Wino czerwone

⁕ Grzaniec z porzeczką

⁕ Grzaniec z jajkiem

⁕ Glögg, czyli grzane wino po szwedzku

2. Wino białe

⁕ Grzaniec z rozmarynem

⁕ Grzaniec z płatkami róż i cukrem waniliowym

⁕ Grzaniec z czekoladą

3. Grzany cydr – pyszny i coraz popularniejszy

Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Wino czerwone

Czerwone wino to wciąż najpopularniejsza baza pod grzańce. Dzięki dodaniu odpowiednich ziół zyska ono przyjemny korzenny aromat, ale także wzmocni odporność i… poprawi humor. Po jakie dodatki warto sięgnąć, żeby przyprawić swoich gości o dodatkowy zawrót głowy? Podpowiadamy.

Grzaniec z porzeczką

Przygotowując grzańca, warto pamiętać, że tradycyjne smaki wciąż cieszą się wielką popularnością. Dlatego wspaniałym i prostym pomysłem, na uzyskanie ciekawego efektu może być dodanie likieru z czarnej porzeczki. W połączeniu z klasycznymi kombinacjami składników, jak np. anyż, skórka pomarańczy czy cynamon, na pewno znajdzie wielu miłośników. Smak porzeczki można uwydatnić dodatkowo, sięgając po inne owoce. W tej roli wspaniale sprawdzą się np.: jagody, maliny lub truskawki.  

Grzaniec - Jakie dodatki wybrać do grzanego wina? Przeczytaj artykuł - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Grzaniec z jajkiem

Grzane wino z dodatkiem utartych z cukrem żółtek ma wielu miłośników, zwłaszcza wśród pań. Warto sięgnąć po ten przepis. Nie jest skomplikowany, a pozwala na uzyskanie ciekawego i oryginalnego smaku. Aby go przygotować, utrzyj żółtka jaj z cukrem, dodaj do powstałej masy dwie łyżki ciepłej wody, a następnie dolej wino z innymi, wybranymi przez Ciebie, dodatkami. Całość należy zagotować i koniecznie podawać na ciepło.

Glögg, czyli grzane wino po szwedzku

Glögg to sprawdzony przepis na grzane wino prosto ze Szwecji. W czasie Świąt sprzedaje się tam blisko 6 milionów litrów tego specjału. Jak przygotować go w swoim lokalu? Bardzo prosto. Na początku przyrządza się wywar z soku pomarańczowego z dodatkiem korzennych przypraw (plasterki świeżego imbiru, cynamon, goździki i pestki kardamonu). Po około 30 minutach gotowania na wolnym ogniu wywar łączy się z czerwonym winem półwytrawnym. Na koniec pozostaje jeszcze dodać specjalny dodatek, czyli wódkę lub brandy. Tak wzmocniony grzaniec podaje się w kubeczkach napełnionych wcześniej rodzynkami i obranymi migdałami.

Grzaniec z przyprawami - Jakie dodatki wybrać do grzanego wina? Przeczytaj artykuł - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Wino białe

Grzaniec na bazie białego wina jest bardzo aromatyczny i odświeżający. Po dodaniu niewielkiej ilości miodu eukaliptusowego zyskuje wyjątkowo przyjemny posmak. Innym, sprawdzonym sposobem na nadanie wyrazistszego smaku grzańcowi z białego wina jest dodanie soku z jabłek lub z jasnych winogron.

Grzaniec z rozmarynem

Dodanie rozmarynu nada grzańcowi szlachetnego aromatu. Dla dodatkowego wzbogacenia smaku warto sięgnąć także po pieprz i cytrynę. To połączenie spowoduje, że grzane wino zyska na pikantności, a znad kubka unosić będzie się intensywny, lekko sosnowy zapach.

Grzaniec - Jakie dodatki wybrać do grzanego wina? Przeczytaj artykuł - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Grzaniec z płatkami róż i cukrem waniliowym

Grzaniec z białego wina z dodatkiem płatków róży ma w sobie nieodparty urok. Aby uzyskać unikalny, różany aromat, wystarczy do gotującego się wina dodać kilka suszonych płatków kwiatu. Jeśli zdecydujesz się na użycie jako bazy wina słodkiego, grzaniec w smaku może przypominać nieco… tradycyjnego pączka.

Grzaniec z czekoladą

Wino i czekolada to bardzo popularne “poprawiacze nastroju”, ich połączenie daje spektakularny efekt. Wystarczy rozpuścić w wodzie cukier, kakao i wybrane przyprawy, a następnie, już po zdjęciu z ognia, dodać pokruszoną gorzką czekoladę. Po połączeniu takiego wywaru z winem powstanie wyjątkowy grzaniec. Twoi klienci na pewno będą chcieli spróbować takiego specjału.

Grzaniec na jarmarku świątecznym - Jakie dodatki wybrać do grzanego wina? Przeczytaj artykuł - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Grzany cydr – pyszny i coraz popularniejszy

Grzany cydr zyskuje coraz większą popularność wśród klientów lokali. Nic w tym dziwnego, jest pyszny i orzeźwiający, a przy tym zawiera niewielką ilość alkoholu. Jakie dodatki dobrać, aby jak najbardziej podkreślić smak grzańca na cydrze? Możliwości jest naprawdę wiele. My polecamy sok z żurawiny z korzennymi dodatkami typu: anyż,  goździki i miód. Takie połączenie świetnie sprawdzi się w zimowe wieczory i sprawi, że goście postanowią zostać jeszcze trochę dłużej w Twoim lokalu.

Wszelkiego rodzaju grzańce to niemalże obowiązkowe pozycje w zimowych menu. Niezależnie od tego, po jakie wina i dodatki sięgniesz, przygotowując swoje własne grzane wino, pamiętaj o odpowiedniej prezentacji. Bogate zdobienia z gwiazdek anyżu, lasek cynamonu i skórek pomarańczy, albo kamionkowe czarki i dzbanki – wszystko to dodatkowo utwierdzi klientów w przekonaniu, że wybór właśnie Twojego grzańca, to doskonała decyzja.

Grzaniec - Jakie dodatki wybrać do grzanego wina? Przeczytaj artykuł - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Pobierz nasz trendbook horeca 2022 i poznaj więcej trendów, dotyczących win, ale także: warzyw i owoców, kuchni wegetariańskiej i wegańskiej, kuchni śródziemnomorskiej, mięsa, sushi i kuchni azjatyckich, cateringów, non food, win i alkoholi mocnych, jak również e-commerce i komunikacji marketingowej.

Wino białeWino czerwone
Udostępnij

Karta win  / Trendy gastronomiczne

Może Cię też zainteresować

Jakie wino do gotowania sprawdzi się w restauracyjnych daniach? Skorzystaj z naszych wskazówek
24-11-2021
Wino bezalkoholowe w karcie win, czyli jak wybrać „wino 0”?
13-10-2021
Jakie wino do kuchni włoskiej wybrać? Gotowa selekcja do karty win
04-08-2021
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!



  • Wprowadź swój adres e-mail, aby otrzymywać nasz newsletter!


  • Najnowsze posty

    • Pies w restauracji – za czy przeciw?
      23-03-2023
    • Ryby od rana do wieczora. Poznaj trendy i pomysły na ryby w menu
      10-03-2023
    • Waste management, czyli 7 kroków do ograniczenia strat żywności
      02-03-2023
    • Gotowe desery dla gastronomii. Jakie słodkości wybierają goście i jak łączyć desery z winem – poznaj nasze wskazówki
      22-02-2023
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

© Copyright Farutex Sp. z o.o.