• Logo blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Strony

    • Kontakt
    • O Bidfood Farutex
    • O blogu
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!

  • Poznajmy się
    • O blogu
    • O Bidfood Farutex
  • Tematy
    • Produkty dla gastronomii
    • Trendy gastronomiczne
    • Techniki kulinarne
    • Wywiady, felietony
    • Marketing w gastronomii
    • Karta win
    • Zero waste w gastronomii
  • Rodzaje kuchni
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia hiszpańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Kuchnia nowoczesna
    • Kuchnia wegańska
    • Kuchnia wegetariańska
  • Popularne dania
    • Pizza
    • Sushi
    • Burgery
    • Makaron
  • Kontakt
  • Oferta Bidfood Farutex

Jak przyrządzić dziczyznę? Jakie wino dobrać? Wszystko o dziczyźnie!

02-03-2021

Chcesz, aby Twoi klienci rozsmakowali się w soczystym i kruchym mięsie z sarny, jelenia czy dzika? Wynieś je na wyższy poziom! Dzisiaj więcej o tym, jak przyrządzić dziczyznę i wybrać idealne wino do dziczyzny.

Przez wiele lat mięso z dziczyzny było uznawane wyłącznie za element kuchni tradycyjnej. Jednak jak udowadnia Jerzy Marszałek, Szef Kuchni Akademii Kulinarnej Farutex, w felietonie o żywej kuchni staropolskiej, warto odkrywać zapomniane receptury na nowo. 

Bo przecież mięso z dzika świetnie sprawdzi się w nowoczesnym wydaniu, np. burgera. Z sarniny możesz przygotować delikatne carpaccio, a z jelenia mięso szarpane do pysznej kanapki na wynos.

Spis treści

  1. Jak przyrządzić dziczyznę – dodatki
    • Owoce do dziczyzny
    • Warzywa do dziczyzny
    • Grzyby
    • Czekolada do dziczyzny
    • Musztarda
    • Zioła do dziczyzny
  2. Jak przyrządzić dziczyznę – pomysły na dania
  3. Jakie wino do dziczyzny wybrać?
Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Jak przyrządzić dziczyznę – dodatki

Dziczyzna jest soczystym, kruchym mięsem, ma delikatny i lekko słodki smak. Świetnie nadaje się więc do wędzenia i duszenia, ale swoich miłośników ma również pieczona dziczyzna czy dziczyzna z grilla. W zależności więc od przepisu wybór dodatków może być naprawdę spory.

Owoce do dziczyzny

Z owoców najlepiej sprawdzą się leśne jagody (borówki), jeżyny, maliny i żurawina, ale także jabłka czy śliwki. Wypróbuj też różnych tekstur, np. owocowego purée marki Ponthier albo kawałków suszonych owoców.

Jak przyrządzić dziczyznę? Sprawdź na naszym blogu! - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Warzywa do dziczyzny

I to nie tylko te korzeniowe jako baza smakowa do sosu! Do sosów na bazie owoców świetnie dopasują się czerwona kapusta i buraki. Po pierwsze, pięknie podkreślą kolor mięsa. Po drugie, jeszcze bardziej „wyciągną” smak jeżyn, malin czy żurawiny.

Grzyby

Absolutny evergreen. Z mięsem z dzika perfekcyjnie komponują się podgrzybki, koźlarze i prawdziwki. Pasują do niego zarówno w wersji świeżej, jak i suszonej – zmiksowane do formy pudru będą świetnym składnikiem np. marynaty do dziczyzny na gulasz.

Czekolada do dziczyzny

Dla wielu sos czekoladowy sprawdza się tylko jako dodatek do deserów. I to połowiczna prawda, ponieważ… sos czekoladowy wcale nie musi być słodki. Smak dziczyzny z pewnością podkreśli gorzka czekolada, nadając lekko korzenny smak.

Musztarda

Marynata do dziczyzny – i wszystko jasne! To musztarda daje lekko ostry, charakterystyczny smak marynacie i powoduje, że mięso kruszeje.

Zioła do dziczyzny

Zgodnie z myśliwską tradycją najlepszymi kompanami mięsa z dziczyzny będą majeranek, jałowiec, rozmaryn, cząber, tymianek oraz czosnek.

Jak przyrządzić dziczyznę? Sprawdź na naszym blogu! - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Jak przyrządzić dziczyznę – pomysły na dania

Mięso z dziczyzny jest bardzo uniwersalne. Na przystawkę możesz zaserwować wspomniane carpaccio lub tatar z dziczyzny. Na obiad lunchowy lub w cateringu dietetycznym wybierz pulpety z dziczyzny, zupę gulaszową z dziczyzny albo szaszłyki z dziczyzny. Dla tradycjonalistów polecamy strogonow z dziczyzny albo kotlety mielone z dziczyzny.

Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź przepisy na dziczyznę autorstwa Szefów Kuchni Akademii Kulinarnej Farutex: 

  • Konfitowany boczek z dzika z galaretką grzybową
  • Łopatka z dzika z kaszą jaglaną
  • Szarpana łopatka z jelenia w kapuście z kaszą gryczaną
  • Stek T-Bone z jelenia z purée z pasternaku
  • Carpaccio z combra z sarny z sałatką i emulsją z pora
  • Udziec z sarny z kapustą, marchwią mini i cebulą
  • Pulpeciki z sarny z gnocchi i dynią

A może szukasz dobrego przepisu na burgera? W najnowszym katalogu o burgerach znajdziesz „dziki” przepis wykorzystujący mięso z dzika na gulasz!

Jakie wino do dziczyzny wybrać?

Najlepiej zacząć od wzięcia pod uwagę aromatów każdego rodzaju mięsa. Sarnina i jelenina są przecież bardzo delikatne, dlatego lepiej dobrać do nich łagodniejsze wina niż te do dzika. 

– W wyborze skupiłbym się na winach aromatycznych, takich jak malbec, carménère czy primitivo. Dobrze będą komponowały się też aromaty pinot noir i aksamitnego merlota z RPA. Mięso z sarny i jelenia będzie pasować także do win z odrobiną słodyczy, oczywiście w rozumieniu dojrzałości ciemnych owoców ciemnych, jak monastrell z Hiszpanii.

Kacper Woźniak, sommelier i selekcjoner wina w Salonach Fine Wine

Co z mięsem z dzika? Dobrze postawić na mocniejszą taninę, wyrazisty smak. – Takie kryteria będą spełniać wina cabernet sauvignon czy nebbiolo – dodaje Woźniak. A Ty, jakie wybierzesz wino do dziczyzny?


PS Za najpopularniejsze rodzaje dziczyzny uznaje się mięsa z sarny, jelenia czy dzika. Ale to nie koniec listy! Do dziczyzny zalicza się mięso ze zwierzyny łownej, a więc także mięso jeleni, zajęcy, bażantów czy przepiórek. Zastanawiasz się, czy kaczka to drób czy dziczyzna? Odpowiedź jest prosta: dzika kaczka to dziczyzna, hodowlana – drób. Powodzenia w kulinarnych łowach!

DziczyznaKuchnia polskaKuchnia staropolska
Udostępnij

Produkty dla gastronomii  / Profile kuchni

Może Cię też zainteresować

Szlachetne mięsa w menu. Przygotuj marynaty do dziczyzny
10-11-2021
Burgery na lato: 3 pomysły, które zawojują Twoją letnią kartę
06-05-2021
Żywa kuchnia staropolska i produkty z tradycyjnej spiżarni
15-10-2020
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!



  • Wprowadź swój adres e-mail, aby otrzymywać nasz newsletter!


  • Najnowsze posty

    • Ryby od rana do wieczora. Poznaj trendy i pomysły na ryby w menu
      10-03-2023
    • Waste management, czyli 7 kroków do ograniczenia strat żywności
      02-03-2023
    • Gotowe desery dla gastronomii. Jakie słodkości wybierają goście i jak łączyć desery z winem – poznaj nasze wskazówki
      22-02-2023
    • Rodzaje pizzy – przewodnik po smakach Włoch
      09-02-2023
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

© Copyright Farutex Sp. z o.o.