Już za chwilę gastronomia wróci do działania. Szukasz pomysłów na smaki, które z powodzeniem sprawdzą się w letniej karcie menu? Zobacz trzy sprawdzone przepisy na burgery na lato!
Są takie dania, koktajle i smoothie, które będą wakacyjnym strzałem w dziesiątkę. W poprzednim wpisie pisaliśmy o pomysłach na wykorzystanie sałat, które perfekcyjnie wpisują się w lekkie, letnie dania. Wcześniej podrzuciliśmy też inspiracje do letniej karty win oraz wskazówki, jak naturalnie urządzić restauracyjny ogródek. Dzisiaj prezentujemy trzy przepisy na burgery na lato. Każdy w wakacyjnym klimacie, z nutką wspomnień o letnich podróżach… Zobacz!
Burgery na lato: seafood wypływa na szerokie wody
Naszym pierwszym pewniakiem do letniej karty menu jest burger z panierowanymi kalmarami, liśćmi shiso, kaparami i chorizo. Ten burger na lato będzie świetnym wyborem dla fanów seafoodu.
To morskie wydanie burgera nawiązuje smakiem do hiszpańskiej kuchni – głównie za sprawą kalmarów, kaparów i chorizo. Marynowane w occie kapary to jeden z najpopularniejszych składników kuchni śródziemnomorskiej, który często zestawia się m.in. z tuńczykiem, oliwkami czy suszonymi pomidorami. Chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa peklowana, doda burgerowi piękny kolor i pikantny smak (o tym, czym różni się od salsicci, pisaliśmy w tym tekście).
Nie można pominąć jednak jeszcze dwóch ciekawych elementów: kontrastującej kolorystycznie czarnej bułki i liści shiso. Pachnotka uzupełnia smak ryby i kalmara, tworząc pyszną kompozycję.
Sprawdź przepis na burgera seafood z kalmarem, liśćmi shiso i chorizo >>
Burgery na lato: włoskie opowieści
Kolejna inspiracja do letniej karty burgerów przenosi nas tym razem do słonecznych Włoch. Kolorystycznie burger ma nawiązać do włoskiej flagi: zieleń bazylii, biel burraty i czerwień pomidorów z salami z pewnością przyciągną oko miłośników kuchni Italii.
Włoskie są również zawarte w burgerze smaki. Concasse z pomidorów z bazylią doda odrobinę słodkości (o tym, jak przygotować concasse i inne dania z pomidorów, pisaliśmy w tekście „Co zrobić z pomidorami? 5 sposobów na sałatki i nie tylko”). Aksamitną konsystencję – delikatna burrata (więcej o włoskich serach dowiesz się z tekstu „Sery włoskie – przewodnik po smakach i regionach Włoch”). Ostry smak zapewni zaś włoska ikona smaku, czyli salami picante spianata. Przygotowuje się je z mielonej szynki wieprzowej z dodatkiem słoniny krojonej w kostkę. Mięso dojrzewa przez minimum 60 dni, a w trakcie dojrzewania ściska się je metalową kratownicą, aby zapewnić idealną strukturę oraz charakterystyczny podłużny kształt.
Sprawdź przepis na burgera włoskiego z antrykotem wołowym, burratą, salami i concasse z pomidorów >>
Burgery na lato: och, Kaszuby!
Wśród trzech propozycji nie mogło zabraknąć też polskiego akcentu. Tym razem proponujemy kulinarną wycieczkę na Kaszuby: burger z podwędzanym śledziem, kwaśną śmietaną, ziołami i konfiturą z cebuli.
Głównym bohaterem tego burgera jest oczywiście podwędzany śledź. Z tą pyszną rybą świetnie skomponuje się konfitura z cebuli na bazie miodu, czerwonego wina i octu balsamicznego. Ciekawego, korzenno-leśnego akcentu dodają konfiturze przyprawy: cynamon, goździki, jałowiec i powidła śliwkowe.
Wśród budujących smak dodatków warto wspomnieć też sałatkę szwedzką, świeże zioła (koper, szczypior, tymianek) oraz warzywa: pomidora i cebulę czerwoną.
Sprawdź przepis na burgera kaszubskiego ze śledziem, kwaśną śmietaną i konfiturą z cebuli >>
A Ty, jakie masz pomysły na letnie smaki?