Jeśli zastanawiasz się, jakie wino do kuchni włoskiej wybrać, pójdź tropem lokalności. Włosi jak nikt znają się i na kuchni, i na winach! Zobacz naszą selekcję.
Wiesz już, że wino paruje się z jedzeniem na podstawie wagi, jego intensywności, zawartości tanin, kwasowości, soli czy cukru. Biorąc to pod uwagę przy wyborze win do karty pełnej past, pizzy, pysznych mięs i deserów, rzeczywiście warto postawić na wina włoskie.
Wina nieodmiennie są wpisane w kulturę i styl życia mieszkańców Włoch – podobnie jak tradycyjna kuchnia. Wina włoskie perfekcyjnie łączą się z pizzą, tiramisu, spaghetti amatriciana czy deską serów. Zresztą nie tylko wino jest jednym z głównych produktów eksportowych Włoch.
Sprawdź naszą selekcję win do kuchni włoskiej i przygotuj własną kartę win. Sukces gwarantowany! Jeśli ciekawi Cię, jakie wina wybrać do pizzy, poświęciliśmy temu całkowicie osobny tekst: „Jakie wino do pizzy wybrać? Przygotuj kartę win dla pizzerii”.
Spis treści
- Jakie wino do kuchni włoskiej? Czerwone!
- Jakie wino do kuchni włoskiej? Białe!
- Musujące wina do dań włoskich
- A co z włoskimi deserami?
Jakie wino do kuchni włoskiej? Czerwone!
Chianti
Jest lekko pikantne w smaku. Wyróżnia się wysoką kwasowością i bogatymi taninami, przez co perfekcyjnie paruje się z jedzeniem. Będzie pasować do antipasti, tłustszych potraw, dań z oliwą z oliwek. Chianti podbije smak włoskich sosów pomidorowych: arrabiata, marinara czy bolognese. Specjaliści podkreślają, że chianti pasuje również do bogatych mięs, jak osso bucco, baranina, dzika kaczka, ale także sera Taleggio.
Barolo
Znane jest z bogatego czerwonego koloru, mocnych tanin i lekko kwaśnych aromatów. Włosi uwielbiają to wino! Dopasowują je niemal do wszystkich dań. My jednak postaramy się wyszczególnić kilka z nich. Z pewnością barolo pokocha wołowinę (w postaci steków czy tatara), risotto z truflami, gorzką czekoladę czy mocne sery, takie jak gorgonzola albo kozia rolada.
Cabernet sauvignon
Pizza, pasta i sosy pomidorowe – wszystkie te włoskie dania uwielbiają cabernet sauvignon. To czerwone wino świetnie komponuje się również z wołowiną, np. burgerami, wędzonym serem czy grzybami. Carpaccio i surowe wędliny też dopasują się do cabernet sauvignon.
Jakie wino do kuchni włoskiej? Białe!
Chardonnay
To klasyczne białe wino dobrze zestawić z sosami bazującymi na oliwie lub śmietanie, owocami morza, grillowanymi rybami czy risotto. Chardonnay nie przygniecie kubków smakowych swoim ciężarem – raczej dopełni danie w delikatny, wyważony sposób. Dlatego też będzie pasowało do delikatnych dań, np. małży czy kurczaka.
Pinot grigio
Lekkie, odświeżające wino, które świetnie odnajdzie się w roli aperitifu. Będzie też pasowało do lekkich sałatek, lekkich sosów i delikatnych ryb, takich jak halibut czy pstrąg. Jeśli szukasz kompana do pesto – postaw właśnie na pinot grigio.
Sauvignon blanc
Ten powszechnie znany szczep ma całą listę gastronomicznych ulubieńców. Drób, ryby (tilapia, okoń, plamiak), owoce morza (kraby, homary, małże), miękkie sery… Sauvignon blanc wręcz musi znaleźć się w Twojej karcie.
Musujące wina do dań włoskich
Żadna włoska karta nie mogłaby ujrzeć światła dziennego bez win musujących. A jeśli celujesz we włoskie wina, to w Twoim menu musi znaleźć się miejsce na prosecco i franciacortę. Będą perfekcyjne jako aperitif!
A co z włoskimi deserami?
Panna cotta z pewnością polubi się z niemieckim rieslingiem feinherb, tiramisu – z nero d’avola, moscato rosa lub primitivo.