• Logo blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Strony

    • Kontakt
    • O Bidfood Farutex
    • O blogu
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!

  • Poznajmy się
    • O blogu
    • O Bidfood Farutex
  • Tematy
    • Produkty dla gastronomii
    • Trendy gastronomiczne
    • Techniki kulinarne
    • Wywiady, felietony
    • Marketing w gastronomii
    • Karta win
    • Zero waste w gastronomii
  • Rodzaje kuchni
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia hiszpańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Kuchnia nowoczesna
    • Kuchnia wegańska
    • Kuchnia wegetariańska
  • Popularne dania
    • Pizza
    • Sushi
    • Burgery
    • Makaron
  • Kontakt
  • Oferta Bidfood Farutex

Jak przygotować gęś? Przydatne wskazówki i pomysły na dania z gęsią w menu

09-11-2022

Szefowie kuchni wiedzą, jak ważne jest serowanie sezonowych dań w restauracji. W jesienno-zimowym menu nie może zabraknąć gęsi. Warto zaufać staremu powiedzeniu: „Na świętego Marcina najlepsza gęsina”. Ale gęś można podawać nie tylko w listopadzie. Wszak gęś ma – jeśli ufać opiniom ekspertów – najszlachetniejsze mięso wśród drobiu.

Gęsina jest nie tylko jednym z najzdrowszych mięs, ale wyróżniają ją także waloru smakowe. To ciemne, delikatne mięso. W staropolskiej kuchni gęś często gościła na stołach. A ponieważ panuje trend powrotu do tradycji, znanych smaków – gęsina w jesiennym wydaniu ma spore szanse, by stać się hitem wśród Twoich gości.

Spis treści

1. Przyrządzanie gęsi – od czego zacząć

2. Jak marynować gęś

3. Farsz do gęsi

4. Gęś – jak piec

  • Jak sprawdzić, czy gęś jest gotowa

5. Dodatki do gęsi

6. Sos do gęsi

7. Gęś w menu – inspiracje

  • Sałatka z gęsią

8. Gęś – sprawdzone przepisy

9. Gęsina – praktyczne rady dla kucharzy

Przyrządzanie gęsi – od czego zacząć

Najczęściej dostawcy oferują gęś mrożoną. Ale spokojnie, mrożenie nie ma złego wpływu na jakość gęsiny. Zaleca się rozmrażanie gęsi w lodówce.

Jak marynować gęś

Gęś przed pieczeniem powinna być zamarynowana. Najlepiej smakuje zamarynowana z odpowiednim wyprzedzeniem – dzień wcześniej. Jednak młoda gęsina potrzebuje mniej czasu – czasem wystarczą 2-3 h. Podstawowa marynata powstaje na bazie: majeranku, jałowca, rozgniecionego czosnku, rozmarynu (jedna łyżeczka każdego składnika na kilogram mięsa).

Nacieranie gęsi z wierzchu ziołami nie jest najlepszym pomysłem. Dlaczego? Otóż w czasie pieczenia zioła spalą się i nadadzą mięsu posmak goryczy. Dlatego dla uzyskania najpełniejszego aromatu i smaku gęś naciera się od środka.

Farsz do gęsi

Gęś można piec z farszami na bazie cielęciny i bakalii, jabłek, kaszy gryczanej czy jęczmiennej.

Gęś – jak piec

Ogólna zasada mówi, że gęś należy piec od 45 minut do 1 godziny na każdy kilogram gęsi. Jednak ważne, by kontrolować proces pieczenia. Nie należy otwierać piekarnika przed upływem 2 godzin, by para nie zaczęła się ulatniać, obniżając wilgoć. Przydatna do pieczenia gęsi będzie tzw. gęsiarka lub brytfanka.

Po upływie około 2 godzin od rozpoczęcia pieczenia warto zajrzeć do gęsi, podlać ją tłuszczem, który się wytopił w trakcie pieczenia.

Ważne! Gęsi podczas pieczenia nie należy nakłuwać, sprawdzając w ten sposób, czy jest już gotowa. Takie działanie może spowodować wyciekanie soków, a co za tym idzie, utratę soczystości mięsa.

Jak sprawdzić, czy gęś jest gotowa

Aby sprawdzić, czy gęś jest dobrze upieczona, należy chwycić skrzydełko i poruszyć nim. Jeżeli porusza się lekko, jest „luźne”, gęś jest dobrze upieczona.

Dodatki do gęsi

Gęś smakuje wyśmienicie w towarzystwie dodatków takich jak: modra kapusta, pieczone jabłka (również te z żurawiną), risotto (by podkreślić sezonowość warto przygotować risotto z dynią), ziemniaki pieczone z rozmarynem.

Jak przygotować gęś? Przydatne wskazówki i pomysły na dania z gęsią w menu - blog Bidfood Farutex

Sos do gęsi

Gęś najlepiej komponuje się z sosami o wyraźnych, słodkich nutach. Oto lista popularnych i sprawdzonych sosów do gęsiny:

  • Sos musztardowo-miodowy
  • Sos pomarańczowy
  • Sos żurawinowy
  • Sos na bazie powideł śliwkowych
  • Sos porzeczkowy
  • Sos daktylowy
  • Sos piernikowy (kwintesencja sezonu jesienno-zimowego)

Czasem gęś podawana jest też w wersji bardziej wytrawnej, chociażby z sosem grzybowym (np. kurkowym). Natomiast gęś pieczoną z jabłkami często serwuje się w sosie własnym lub w sosie winnym.

Gęś w menu – inspiracje

Choć najbardziej popularna jest pieczona gęś, to równie smaczna jest gęsina smażona, duszona (np. gęś duszona z jabłkami) czy gotowana.

Powodzeniem wśród klientów cieszy się też rosół z gęsi – można go przyrządzić nawet na upieczonych wcześniej kościach. Sezonowe menu warto urozmaicić też pasztetem z gęsi, konfitowanymi udkami gęsimi, wątróbkami gęsimi w winie (lub z jabłkami, żurawiną i cebulką), faszerowanym gęsim pipkiem (gęsią szyją), tatarem z gęsiny, pierogami czy gołąbkami z gęsią, a także sałatkami z gęsiną w roli głównej.

Jak przygotować gęś? Przydatne wskazówki i pomysły na dania z gęsią w menu - blog Bidfood Farutex

Sałatka z gęsią

Mięso gęsi doskonale łączy się z rukolą gruszką, niebieskim serem pleśniowym i dressingiem na bazie miodu, cytryny i musztardy francuskiej, tworząc pyszną, sezonową sałatkę.

Ciekawym pomysłem jest też sałatka z gęsi w orzechowym wydaniu. W tym przypadku gęś warto połączyć z sałatą, orzechami włoskimi (lub innymi), jabłkiem, czerwoną cebulą oraz dressingiem na bazie octu balsamicznego, miodu, odrobiny tłuszczu z pieczenia gęsi, soli i pieprzu do smaku.

Gęś – sprawdzone przepisy

Jeśli szukasz sprawdzonych przepisów, które oczarują Twoich gości, wykorzystaj propozycje naszych ekspertów dostępne na stronie Akademii Bidfood Farutex.

Wśród potraw z gęsiną w roli głównej szefowie kuchni polecają:

– gęś pieczoną z cynamonem

– pierś z gęsi na purée buraczanym z brokułem

Gęsina – praktyczne rady dla kucharzy

  • Smalec gęsi idealnie nadaje się do smażenia, smarowania pieczywa, a nawet jako dodatek do urozmaicenia smaku potraw. Zachowuje swój skład chemiczny także w temperaturze dochodzącej do 200°C, dlatego obróbka termiczna nie jest problemem.
  • Gęsi nie powinno się odgrzewać ponownie po upieczeniu, gdyż staje się twarda i sucha. Jeżeli zostanie trochę upieczonego mięsa gęsiego, najlepiej zrobić z niego sałatkę, np. z marynowaną gruszką i rukolą.
Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
GastronomiaMenuRestauracja
Udostępnij

Produkty dla gastronomii  / Techniki kulinarne  / Trendy gastronomiczne

Może Cię też zainteresować

Gotowi na pokaz, czyli live cooking w gastronomii
09-05-2023
Mrożenie metodą IQF – wszystko, co powinieneś wiedzieć
19-04-2023
Jakie wina musujące w karcie? Nie tylko prosecco
03-04-2023
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!



  • Wprowadź swój adres e-mail, aby otrzymywać nasz newsletter!


  • Najnowsze posty

    • Co jest potrzebne barmanowi? Akcesoria barmańskie i triki, które warto znać
      31-05-2023
    • Gotowi na pokaz, czyli live cooking w gastronomii
      09-05-2023
    • Mrożenie metodą IQF – wszystko, co powinieneś wiedzieć
      19-04-2023
    • Jakie wina musujące w karcie? Nie tylko prosecco
      03-04-2023
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

© Copyright Farutex Sp. z o.o.