• Logo blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Strony

    • Kontakt
    • O Bidfood Farutex
    • O blogu
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!

  • Poznajmy się
    • O blogu
    • O Bidfood Farutex
  • Tematy
    • Produkty dla gastronomii
    • Trendy gastronomiczne
    • Techniki kulinarne
    • Wywiady, felietony
    • Marketing w gastronomii
    • Karta win
    • Zero waste w gastronomii
  • Rodzaje kuchni
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia hiszpańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Kuchnia nowoczesna
    • Kuchnia wegańska
    • Kuchnia wegetariańska
  • Popularne dania
    • Pizza
    • Sushi
    • Burgery
    • Makaron
  • Kontakt
  • Oferta Bidfood Farutex

Jak przygotować deskę serów? 5 wskazówek

28-01-2021

Deska serów jest świetną przystawką, którą możesz skomponować w dowolnym stylu, dopasowując ją np. do charakteru swojego lokalu. Szukasz sposobu na to, jak przygotować deskę serów? To artykuł dla Ciebie!

Które sery wybrać do eleganckiej deski serów w menu? Miękkie, twarde, z mleka krowiego, koziego czy owczego, z przerostem pleśni i te bardziej kremowe… Poradników o tym, jak przygotować deskę serów, powstały dziesiątki. My skupiamy się na kilku najważniejszych radach – tak, by selekcja należała tylko do Ciebie.

Jak zatem przygotować elegancką deskę serów? Poznaj kilka naszych rad.

Spis treści

  1. Jakie sery na deskę serów?
  2. Ile serów na deskę serów?
  3. Jak przygotować deskę serów? Zadbaj o temperaturę
  4. Jak ułożyć sery na desce?
  5. Jakie dodatki do deski serów?
  6. Jak przygotować deskę serów: przykłady
Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

1. Jakie sery na deskę serów?

Podstawą każdej deski serów są sery wysokiej jakości o różnych kształtach i aromatach. Dlatego na desce powinny znaleźć się zarówno te twardsze, jak i bardziej kremowe. Ważnym aspektem jest również kształt. Im bardziej różnorodne kawałki serów ułożysz, tym ciekawsze (również kolorystycznie!) formy uzyskasz na desce.

Kluczem do skomponowania perfekcyjnej deski serów jest odpowiednia selekcja i różnorodność doboru. Nie ograniczaj się wyłącznie do serów np. z mleka krowiego czy koziego, tylko połącz rozmaite gatunki. Twoim gościom z pewnością spodobają się połączenia oparte o teksturę, pochodzenie, skórkę czy rodzaj mleka.

Możesz też wyjść z punktu widzenia serów z jednego kraju. Deska z serami włoskimi, hiszpańskimi czy francuskimi z pewnością będzie cieszyć się popularnością.

2. Ile serów na deskę serów?

Co za dużo, to niezdrowo! Na deskę dobrze dobrać od trzech do pięciu rodzajów sera w zależności od ilości gości. Co ciekawe, we Francji zgodnie z tradycją szefowie kuchni na desce serwują tylko nieparzystą liczbę serów: 3, 5 lub 7.

Jak przygotować deskę serów? Porady - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

3. Jak przygotować deskę serów? Zadbaj o temperaturę

Zanim sery zostaną pokrojone na plasterki, trójkąty czy jeszcze mniejsze kawałki, wyciągnij je z chłodni – najlepiej na ok. 1 godzinę przed podaniem. Tylko w temperaturze pokojowej sery uwolnią wszystkie swoje aromaty.

4. Jak ułożyć sery na desce?

Pokrojone sery powinny być ułożone na desce od tych najdelikatniejszych i najświeższych do tych najbardziej intensywnych, zgodnie z kierunkiem ruchu wskazówek zegara. W rezultacie paleta aromatów, a razem z nią cała degustacja będzie pełniejsza. 

Jak przygotować deskę serów? Porady - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

5. Jakie dodatki do deski serów?

Do serów pasują winogrona, figi, śliwki, suszone daktyle czy morele, miód i bakalie. W roli dodatków sprawdzi się wiele produktów, jednak zawsze kieruj się jedną zasadą: żadnych mocnych smaków! Nic nie może odwrócić uwagi od sera.

Jak przygotować deskę serów: przykłady

Szefowie Kuchni Akademii Kulinarnej Farutex przygotowali gotowe propozycje, które możesz wykorzystać w swoim lokalu. Poczęstuj się inspiracją!

Deska polska

  1. Koryciński swojski z pomidorami, bazylią i czosnkiem
  2. Gouda z kozieradką
  3. Bursztyn
  4. Emilgrana
  5. Koryciński swojski naturalny
Deska serów polska - przykład, jak przygotować deskę serów - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Deska francuska

  1. Bleu Gourmage
  2. Rolada kozia twarogowa
  3. Gruyère Chabert
  4. Rolada kozia pleśniowa
  5. Camembert francuski
Deska serów francuska - przykład, jak przygotować deskę serów - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

PS A może szukasz pomysłów na wine pairing? Porady sommeliera na dobranie wina do swojej karty znajdziesz w kategorii „Karta win”.

Deska serówGastronomiaKuchnia francuskaKuchnia włoskaMenuPrzystawkaRestauracja
Udostępnij

Produkty dla gastronomii  / Techniki kulinarne

Może Cię też zainteresować

Ryby od rana do wieczora. Poznaj trendy i pomysły na ryby w menu
10-03-2023
Waste management, czyli 7 kroków do ograniczenia strat żywności
02-03-2023
Gotowe desery dla gastronomii. Jakie słodkości wybierają goście i jak łączyć desery z winem – poznaj nasze wskazówki
22-02-2023
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!



  • Wprowadź swój adres e-mail, aby otrzymywać nasz newsletter!


  • Najnowsze posty

    • Ryby od rana do wieczora. Poznaj trendy i pomysły na ryby w menu
      10-03-2023
    • Waste management, czyli 7 kroków do ograniczenia strat żywności
      02-03-2023
    • Gotowe desery dla gastronomii. Jakie słodkości wybierają goście i jak łączyć desery z winem – poznaj nasze wskazówki
      22-02-2023
    • Rodzaje pizzy – przewodnik po smakach Włoch
      09-02-2023
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

© Copyright Farutex Sp. z o.o.