• Logo blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Strony

    • Kontakt
    • O Bidfood Farutex
    • O blogu
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 7 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!

  • Poznajmy się
    • O blogu
    • O Bidfood Farutex
  • Tematy
    • Produkty dla gastronomii
    • Trendy gastronomiczne
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Wywiady, felietony
    • Marketing w gastronomii
    • Karta win
  • #GastroWskazówki
  • Kontakt
  • Oferta Bidfood Farutex

Jak przygotować deskę serów? 5 wskazówek

28-01-2021

Deska serów jest świetną przystawką, którą możesz skomponować w dowolnym stylu, dopasowując ją np. do charakteru swojego lokalu. Szukasz sposobu na to, jak przygotować deskę serów? To artykuł dla Ciebie!

Które sery wybrać do eleganckiej deski serów w menu? Miękkie, twarde, z mleka krowiego, koziego czy owczego, z przerostem pleśni i te bardziej kremowe… Poradników o tym, jak przygotować deskę serów, powstały dziesiątki. My skupiamy się na kilku najważniejszych radach – tak, by selekcja należała tylko do Ciebie.

Jak zatem przygotować elegancką deskę serów? Poznaj kilka naszych rad.

1. Jakie sery na deskę serów?

Podstawą każdej deski serów są sery wysokiej jakości o różnych kształtach i aromatach. Dlatego na desce powinny znaleźć się zarówno te twardsze, jak i bardziej kremowe. Ważnym aspektem jest również kształt. Im bardziej różnorodne kawałki serów ułożysz, tym ciekawsze (również kolorystycznie!) formy uzyskasz na desce.

Kluczem do skomponowania perfekcyjnej deski serów jest odpowiednia selekcja i różnorodność doboru. Nie ograniczaj się wyłącznie do serów np. z mleka krowiego czy koziego, tylko połącz rozmaite gatunki. Twoim gościom z pewnością spodobają się połączenia oparte o teksturę, pochodzenie, skórkę czy rodzaj mleka.

Oferta dla gastronomii - Bidfood Farutex

2. Ile serów na deskę serów?

Co za dużo, to niezdrowo! Na deskę dobrze dobrać od trzech do pięciu rodzajów sera w zależności od ilości gości. Co ciekawe, we Francji zgodnie z tradycją szefowie kuchni na desce serwują tylko nieparzystą liczbę serów: 3, 5 lub 7.

3. Jak przygotować deskę serów? Zadbaj o temperaturę

Zanim sery zostaną pokrojone na plasterki, trójkąty czy jeszcze mniejsze kawałki, wyciągnij je z chłodni – najlepiej na ok. 1 godzinę przed podaniem. Tylko w temperaturze pokojowej sery uwolnią wszystkie swoje aromaty.

Jak przygotować deskę serów? Porady - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

4. Jak ułożyć sery na desce?

Pokrojone sery powinny być ułożone na desce od tych najdelikatniejszych i najświeższych do tych najbardziej intensywnych, zgodnie z kierunkiem ruchu wskazówek zegara. W rezultacie paleta aromatów, a razem z nią cała degustacja będzie pełniejsza. 

5. Jakie dodatki do deski serów?

Do serów pasują winogrona, figi, śliwki, suszone daktyle czy morele, miód i bakalie. W roli dodatków sprawdzi się wiele produktów, jednak zawsze kieruj się jedną zasadą: żadnych mocnych smaków! Nic nie może odwrócić uwagi od sera.

Jak przygotować deskę serów? Porady - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Jak przygotować deskę serów: przykłady

Szefowie Kuchni Akademii Kulinarnej Farutex przygotowali gotowe propozycje, które możesz wykorzystać w swoim lokalu. Poczęstuj się inspiracją!

Deska polska

  1. Koryciński swojski z pomidorami, bazylią i czosnkiem
  2. Gouda z kozieradką
  3. Bursztyn
  4. Emilgrana
  5. Koryciński swojski naturalny
Deska serów polska - przykład, jak przygotować deskę serów - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Deska francuska

  1. Bleu Gourmage
  2. Rolada kozia twarogowa
  3. Gruyère Chabert
  4. Rolada kozia pleśniowa
  5. Camembert francuski
Deska serów francuska - przykład, jak przygotować deskę serów - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

PS A może szukasz pomysłów na wine pairing? Porady sommeliera na dobranie wina do swojej karty znajdziesz w kategorii „Karta win”.

Deska serówGastronomiaKuchnia francuskaKuchnia włoskaMenuPrzystawkaRestauracja
Udostępnij

Produkty dla gastronomii  / Techniki kulinarne

Może Cię też zainteresować

Bezpieczny catering w pandemii – na co zwrócą uwagę Twoi przyszli klienci?
25-02-2021
Ryż jaśminowy – nie tylko do kuchni tajskiej
23-02-2021
Miłość do zapachu chleba… Dlaczego warto wybrać pieczywo do wypieku?
18-02-2021
  • Kategorie

    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex


    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 7,5 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców.



  • Wprowadź swój adres e-mail, aby otrzymywać nasz newsletter!


  • Najnowsze posty

    • Jak przyrządzić dziczyznę? Jakie wino dobrać? Wszystko o dziczyźnie!
      02-03-2021
    • Bezpieczny catering w pandemii – na co zwrócą uwagę Twoi przyszli klienci?
      25-02-2021
    • Ryż jaśminowy – nie tylko do kuchni tajskiej
      23-02-2021
    • Miłość do zapachu chleba… Dlaczego warto wybrać pieczywo do wypieku?
      18-02-2021

© Copyright Farutex Sp. z o.o.

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, wyrażasz zgodę na ich używanie zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji w dziale Polityka prywatności.