Rozpoczyna się sezon wiosenny, a wraz z nim pora na lekką i kolorową kuchnię. Teraz, gdy świeże warzywa są łatwo dostępne, w menu i kartach lokali zakrólują sałatki. Wiemy, że każdy szef kuchni ma swój własny styl i sprawdzone patenty na jej przygotowanie, ale zawsze warto zaczerpnąć świeżej inspiracji. W końcu wiosna, to pora na wprowadzanie nowości.
Wiosną wszyscy chcemy jeść sezonowo, lekko i kolorowo. Po miesiącach nieco przyciężkawej kuchni zimowej sezonowe warzywa, nowalijki i chrupiące sałaty przyciągają gości, którzy oczekują, że ich talerze pełne będą soczystej zieleni i świeżych smaków. Jak przygotować wiosenne menu tak, żeby cieszyło oko i działało, jak zastrzyk energii? Oto kilka praktycznych wskazówek.
Spis treści
2. To coś
3. Dressing – dobrany i unikalny
Dodatki – pyszne i modne
Mikrowarzywa i jadalne kwiaty to najbardziej trendy dodatki do sałatek w tym sezonie. Korzystając z mikrowarzyw wprowadzisz do swojej karty nie tylko różnorodne barwy i kształty, ale także intensywny smak i, co ważne dla wielu gości, bogactwo witamin i minerałów. Do sałatek polecamy szczególnie mikrowarzywa o delikatniejszej strukturze jak jarmuż czy kalarepa.
Z kolei jadalne kwiaty pozwolą na zjawiskowe przybranie talerza. Trudno o bardziej wiosenną dekorację niż różnobarwne kwiaty.
To coś
Z czego składa się sałatka? Z zielonych liści, to oczywiste, ale także z czegoś chrupkiego (np. orzechy), czegoś miękkiego (ser, gruszka), dressingu i tego czegoś – składnika niespodzianki. Bez niego wszystkie sałatki byłyby do siebie bardzo podobne, a przez to nudne. Przełam schematy i uracz swoich gości czymś nieoczywistym. Może kawałkiem grillowanego arbuza, a może wątróbką? Najważniejsze, to zaskoczyć konsumentów nowatorską kombinacją.
Dressing – dobrany i unikalny
Odpowiednio dobrany dressing to klucz do udanej sałatki. Powinien łączyć wszystkie składniki i dodawać im wyrazistości. To od całościowej koncepcji dania zależy czy dressing będzie kremowy, czy lekki, słodkawy, czy ostry. Nie ma też unikalnej receptury, która sprawdzi się przy każdej okazji. Dodawanie jednego dressingu do różnych sałatek to droga na skróty, a ta zwykle wiedzie na manowce.
Myśl lokalnie i działaj!
Gdzie najlepiej szukać inspiracji dla swojego menu? W najbliższej okolicy. Trend na wykorzystywanie lokalnych składników i czerpanie z tradycji kuchni regionalnej wciąż jest bardzo silny. Jeśli jeszcze nie zaprosiłeś do swojej kuchni regionalnych produktów, zrób to jak najszybciej. I nie zapomnij podkreślić, tego faktu w swoim menu. Pomysłów na doskonałą sałatkę jest wiele. Najważniejsze to wypracować własny, wyjątkowy przepis. Pamiętaj, że wszystkie potrzebne do tego produkty zamówisz zawsze i o każdej porze w naszym systemie e-bidfood.pl.