Jesteś barmanem lub chcesz nim zostać? A może prowadzisz biznes gastronomiczny i potrzebujesz dawki praktycznej wiedzy? Rafał Antoniak, sommelier Fine Wine, podpowiada, w jaki sposób barmani mogą ułatwić sobie codzienną pracę, jak sprawnie przygotowywać drinki i które kompozycje cieszą się największą popularnością.
Lato za pasem. W gastronomi to sezon na kolorowe drinki i koktajle. Warto wiedzieć, jak się do niego przygotować, by codzienność za barem stała się łatwiejsza, a co za tym idzie – przyjemniejsza. Poniżej rady, z których możesz skorzystać już dziś.
Rafał Antoniak – technik hotelarz, po wielu kursach barmańskich, baristycznych, kelnerskich. Magister zarządzania i marketingu w hotelarstwie, gastronomii, turystyce i rekreacji. Członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Uczestnik Mistrzostw Polski Sommelierów. Jako sommelier pracował w restauracjach w Polsce i we Francji. W Fine Wine prowadzi degustacje, szkolenia, kolacje degustacyjne.
Spis treści
1.Podstawowe akcesoria barmańskie
2.Półprodukty – pomoc dla barmana
4.Drinki, które pokochali Polacy
Podstawowe akcesoria barmańskie
Sprzęt barmański potrzebny do przygotowania koktajli to absolutna podstawa. Na pewno warto zaopatrzyć się w odpowiedni shaker. Zależnie od preferencji, można zdecydować się na trzyczęściowy lub dwuczęściowy, tzw. bostoński. Z shakerów bostońskich można wybrać te składające się z dwóch kubków metalowych i takie, gdzie jeden kubek zastąpiony jest szklanicą.
Oprócz shakera potrzebne będą inne akcesoria barmańskie: łyżka barmańska, różnego rodzaju sitka, miarki barowe oraz muddlery. Taki zestaw to bazowe narzędzia barmana, dzięki którym można już przygotować wiele koktajli. Mniej oczywistym sprzętem, a bardzo ułatwiającym pracę (właściwie skracającym czas przygotowania koktajli), są nalewaki wkładane w szyjki butelek oraz butelki typu squeeze. Pomagają one dozować wszelkiego rodzaju puree. Barmani coraz częściej sięgają również po gotowe rozwiązania, jakie oferuje im rynek. Są nimi m.in. wina o dużych pojemnościach zamknięte w tzw. BIB (bag in box), wina na zakrętkę czy musujące, zamknięte w kegach. Te rozwiązania są wygodniejsze, pozwalają o wiele szybciej i sprawniej przygotowywać drinki.
Półprodukty – pomoc dla barmana
Istnieje wiele ułatwień dla barmanów. Z pewnością warto wykorzystywać gotowe puree z owoców, również tych egzotycznych, np. yuzu, mandarynki, mango czy marakui. Jednym z producentów gotowych puree, idealnie nadających się do tworzenia drinków, jest Ponthier. Barmani chętnie sięgają też po likiery, np. Hugo, czyli likier z kwiatu czarnego bzu oraz ekstraktu miętowego przeznaczony do zastosowania w koktajlu o tej samej nazwie.
Barmańskie triki…
Przede wszystkim liczy się dobrze przygotowane stanowisko – to ważniejsze niż wszystkie widowiskowe triki. Jeśli barman zadba o to, by wszystkie czynności, które zazwyczaj są czasochłonne, wykonać wcześniej, tak aby były gotowe przed rozpoczęciem serwisu, praca będzie przebiegała sprawniej. Dzięki temu goście będą czekali krócej na zamówione koktajle. I to jest najważniejszy trik – przemyślany, umiejętny i produktywny serwis. A oto kilka zadań, które można wykonać z wyprzedzeniem: wyciskanie soku z cytryn, limonek, przelanie puree do butelek typu squeeze, przygotowanie wszelkiego rodzaju naparów i infuzji, pokrojenie cytrusów, czy przygotowanie dekoracji do koktajli (garnish).
Drinki, które pokochali Polacy
Zastanawiasz się, jakie alkohole do koktajli sprawdzą się najlepiej? Polacy coraz częściej sięgają po koktajle z winem musującym, takie jak Hugo, Bellini, Mimoza czy klasyk – Veneziano. Rozglądając się za koktajlami typu spritz, warto sięgać po aperitivo od różnych producentów. Jednym z wiodących jest Myspritz. Dużą popularnością cieszą się koktajle z ginem w stylu Negroni. W koktajlach pojawiają się coraz ciekawsze giny, np. te oparte na destylacie z winogron, chociażby Antidote czy Mazzetti.
Jeśli zainteresował Cię temat, chcesz poznać receptury na najlepsze kolorowe, letnie drinki i zacząć je przygotowywać w swoim lokalu, pobierz bezpłatnie nasz katalog „Koktajle. Poznaj receptury, które zachwycą Twoich gości”, stworzony na potrzeby branży horeca.