• Logo blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Strony

    • Kontakt
    • O Bidfood Farutex
    • O blogu
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!

  • Poznajmy się
    • O blogu
    • O Bidfood Farutex
  • Tematy
    • Produkty dla gastronomii
    • Trendy gastronomiczne
    • Techniki kulinarne
    • Wywiady, felietony
    • Marketing w gastronomii
    • Karta win
    • Zero waste w gastronomii
  • Rodzaje kuchni
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia hiszpańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Kuchnia nowoczesna
    • Kuchnia wegańska
    • Kuchnia wegetariańska
  • Popularne dania
    • Pizza
    • Sushi
    • Burgery
    • Makaron
  • Kontakt
  • Oferta Bidfood Farutex

Wprowadź desery azjatyckie do swojej karty. Zobacz 12 propozycji

18-08-2021

Kuchnia azjatycka to nie tylko pad thai, street food i stir fry! Równie świetnym dodatkiem do menu mogą być desery azjatyckie. Zobacz, jakie słodkie dania będą cieszyć się zainteresowaniem gości.

Desery azjatyckie są wyjątkowe, smaczne i – co najważniejsze – nietrudne do przygotowania. Kuchnia tajska, chińska czy indyjska mogą pochwalić się całkiem długą i zróżnicowaną listą słodkich smakołyków: od ciasteczek po większe dania. My wybraliśmy aż 12 różnych przykładów na to, że desery azjatyckie to świetny wybór do karty. Poznaj je wszystkie!

Spis treści

  1. Desery azjatyckie dla restauracji
    • Anmitsu
    • Mango sticky rice
    • Maejakgwa
    • Kasutera
  2. Schłodzone desery azjatyckie na lato
    • Purin
    • Kulfi
  3. Desery azjatyckie: ciastka i ciasteczka
    • Mochi
    • Dango
    • Injeolmi
  4. Desery azjatyckie: naleśniki i pancakes
    • Dorayaki
    • Hotteok
    • Manjū
Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Desery azjatyckie dla restauracji

Anmitsu

To niezwykle ciekawy i różnorodny deser z Japonii. Ma dość charakterystyczny wygląd. Po pierwsze, serwuje się go w misce. Po drugie, składa się z kilku elementów: półprzezroczystej galaretki z agaru pokrojonej w kostkę, słodkiej pasty azuki, mitsu, czyli syropu z melasy i różnych owoców (brzoskwinię, ananas czy wiśnie). Anmitsu jada się łyżką i widelcem.

Najlepsze desery azjatyckie: anmitsu! Sprawdź - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Mango sticky rice

Jeden z najpopularniejszych deserów w Laosie i Tajlandii (jednocześnie dość powszechnie znany azjatycki street food). Jest prosty i szybki w przygotowaniu, składa się z ryżu, mleczka kokosowego i świeżego mango.

Maejakgwa

Popularne w koreańskiej kuchni chrusty o imbirowym smaku. Tradycyjnie powstają z mąki pszennej, imbiru, cynamonu i orzechów pini. Wyglądają bardzo efektownie i są niezwykle chrupiące.

Kasutera 

Japońskie ciasto miodowe, które przypomina zwarty, gąbczasty biszkopt. Powstaje z jajek, mąki, cukru i miodu lub syropu, nie zawiera masła, oleju ani proszku do pieczenia. Ma miękką i wilgotną konsystencję. Tradycyjnie Japończycy odkrawają boki ciasta, aby zaprezentować jego jasne wnętrze. W japońskich cukierniach często można spotkać ciasto kasutera w wielu smakach, takich jak czekolada czy zielona herbata matcha.

Schłodzone desery azjatyckie na lato

Purin

Jeśli znasz hiszpański flan, to zakochasz się w tym japońskim deserze. Purin przypomina budyń na zimno z warstwą miękkiego karmelu na wierzchu. Powstaje z cukru, jajek i mleka (a czasem śmietanki kremówki). Ma jedwabistą, kremową, bogatą i gładką konsystencję.

Najlepsze desery azjatyckie: kulfi! Sprawdź - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Kulfi

Perfekcyjny deser na lato? Indyjskie lody z pełnotłustego, długo gotowanego mleka. Nie są tak puszyste jak tradycyjne lody, za to mają pyszny, orzechowy, karmelizowany smak. Lody kulfi charakteryzują się nietypowym, stożkowym kształtem, który powstaje dzięki specjalnym, tradycyjnym formom. Do lodów często dodaje się kardamon, pistacje, szafran, płatki róż lub suszone owoce.

Desery azjatyckie: ciastka i ciasteczka

Mochi

Mochi to specyficzne ciastko ryżowe o sprężystej, elastycznej konsystencji, które powstaje na bazie kleistego ryżu lub ryżowej mąki mochiko czy shiratamako. Wywodzi się z Japonii i tam bije rekordy popularności. Szefowie kuchni przygotowują ciasteczka mochi z różnymi pastami (słodką fasolą azuki, zieloną herbatą czy truskawkami), obtaczają w sezamie, mące sojowej lub sproszkowanej matchy. Mochi jada się przez cały rok, ale Japończykom kojarzą się głównie ze świętowaniem nowego roku.

Najlepsze desery azjatyckie: mochi! Sprawdź - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Dango

Kolejny deser rodem z Japonii, który wykonuje się z kleistej mąki ryżowej. Tradycyjne dango przypomina cztery ciasteczka mochi nabite na szpadkę. W Japonii jada się wiele rodzajów dango, m.in. ze słodką pastą z czerwonej fasoli azuki (anko-dango), barwione na różne kolory (botchan-dango), z ziarnami sezamu (goma-dango) czy polane syropem z sosu sojowego (mitarashi-dango). Często podaje się je razem z zieloną herbatą.

Injeolmi

Gotowane na parze ciastko ryżowe, które wywodzi się z Korei Południowej. Jest miękkie i sprężyste, a w smaku orzechowe i lekko słodkie. Cukiernicy przygotowują je przez długie ubijanie ryżu, który następnie zwija się i obficie posypuje prażonym proszkiem sojowym. Występują różne wersje injeolmi, np. z czarnym sezamem lub niesłodzoną czerwoną fasolą azuki.

Desery azjatyckie: naleśniki i pancakes

Dorayaki

Japoński deser, który przypomina amerykańskie pancakes. To dwa puszyste placki nadziane słodką pastą z czerwonej fasoli, a czasami także kremem waniliowym lub budyniem. 

Najlepsze desery azjatyckie: dorayaki! Sprawdź - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Hotteok

Kolejny deser dla miłośników placków. Wywodzący się z Korei hotteok najbardziej przypomina puszysty naleśnik wypełniony cynamonem, brązowym cukrem i orzechami. Charakteryzuje się chrupiącą skórką i delikatnym wnętrzem. To popularny azjatycki street food. Występuje wiele wersji hotteoka, w tym z matchą lub konfiturą malinową. 

Manjū

Najbardziej przypomina słodką bułkę. Ten japoński deser przygotowuje się zwykle z mąki pszennej lub ryżowej oraz kremowej pasty z anko ukrytej wewnątrz sprężystego ciasta. Cukiernicy przygotowują również alternatywne wersje tego deseru: matcha-manjū o smaku zielonej herbaty czy mizu-manjū o wyglądzie przypominającym galaretkę.

DeserKuchnia azjatycka
Udostępnij

Produkty dla gastronomii  / Profile kuchni

Może Cię też zainteresować

Jak przygotować gęś – tradycyjnie czy orientalnie? Trendy na gęsinę w Twoim menu
23-10-2024
Kulinarne hity z Azji, które podbiły świat
13-07-2023
Lody, czyli idealny sezonowy deser
05-07-2023
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!



  • Wprowadź swój adres e-mail, aby otrzymywać nasz newsletter!


  • Najnowsze posty

    • Jakie wino do owoców morza? Przewodnik dla szefów kuchni
      07-02-2025
    • 5 pomysłów na Black Friday w gastronomii. Sprawdź!
      13-11-2024
    • Jak przygotować gęś – tradycyjnie czy orientalnie? Trendy na gęsinę w Twoim menu
      23-10-2024
    • Wellbeing w profesjonalnej kuchni – jak dbać o dobrostan pracowników gastronomii
      01-10-2024
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

© Copyright Farutex Sp. z o.o.