Kuchnia azjatycka to nie tylko pad thai, street food i stir fry! Równie świetnym dodatkiem do menu mogą być desery azjatyckie. Zobacz, jakie słodkie dania będą cieszyć się zainteresowaniem gości.
Desery azjatyckie są wyjątkowe, smaczne i – co najważniejsze – nietrudne do przygotowania. Kuchnia tajska, chińska czy indyjska mogą pochwalić się całkiem długą i zróżnicowaną listą słodkich smakołyków: od ciasteczek po większe dania. My wybraliśmy aż 12 różnych przykładów na to, że desery azjatyckie to świetny wybór do karty. Poznaj je wszystkie!
Spis treści
- Desery azjatyckie dla restauracji
- Schłodzone desery azjatyckie na lato
- Desery azjatyckie: ciastka i ciasteczka
- Desery azjatyckie: naleśniki i pancakes
Desery azjatyckie dla restauracji
Anmitsu
To niezwykle ciekawy i różnorodny deser z Japonii. Ma dość charakterystyczny wygląd. Po pierwsze, serwuje się go w misce. Po drugie, składa się z kilku elementów: półprzezroczystej galaretki z agaru pokrojonej w kostkę, słodkiej pasty azuki, mitsu, czyli syropu z melasy i różnych owoców (brzoskwinię, ananas czy wiśnie). Anmitsu jada się łyżką i widelcem.
Mango sticky rice
Jeden z najpopularniejszych deserów w Laosie i Tajlandii (jednocześnie dość powszechnie znany azjatycki street food). Jest prosty i szybki w przygotowaniu, składa się z ryżu, mleczka kokosowego i świeżego mango.
Maejakgwa
Popularne w koreańskiej kuchni chrusty o imbirowym smaku. Tradycyjnie powstają z mąki pszennej, imbiru, cynamonu i orzechów pini. Wyglądają bardzo efektownie i są niezwykle chrupiące.
Kasutera
Japońskie ciasto miodowe, które przypomina zwarty, gąbczasty biszkopt. Powstaje z jajek, mąki, cukru i miodu lub syropu, nie zawiera masła, oleju ani proszku do pieczenia. Ma miękką i wilgotną konsystencję. Tradycyjnie Japończycy odkrawają boki ciasta, aby zaprezentować jego jasne wnętrze. W japońskich cukierniach często można spotkać ciasto kasutera w wielu smakach, takich jak czekolada czy zielona herbata matcha.
Schłodzone desery azjatyckie na lato
Purin
Jeśli znasz hiszpański flan, to zakochasz się w tym japońskim deserze. Purin przypomina budyń na zimno z warstwą miękkiego karmelu na wierzchu. Powstaje z cukru, jajek i mleka (a czasem śmietanki kremówki). Ma jedwabistą, kremową, bogatą i gładką konsystencję.
Kulfi
Perfekcyjny deser na lato? Indyjskie lody z pełnotłustego, długo gotowanego mleka. Nie są tak puszyste jak tradycyjne lody, za to mają pyszny, orzechowy, karmelizowany smak. Lody kulfi charakteryzują się nietypowym, stożkowym kształtem, który powstaje dzięki specjalnym, tradycyjnym formom. Do lodów często dodaje się kardamon, pistacje, szafran, płatki róż lub suszone owoce.
Desery azjatyckie: ciastka i ciasteczka
Mochi
Mochi to specyficzne ciastko ryżowe o sprężystej, elastycznej konsystencji, które powstaje na bazie kleistego ryżu lub ryżowej mąki mochiko czy shiratamako. Wywodzi się z Japonii i tam bije rekordy popularności. Szefowie kuchni przygotowują ciasteczka mochi z różnymi pastami (słodką fasolą azuki, zieloną herbatą czy truskawkami), obtaczają w sezamie, mące sojowej lub sproszkowanej matchy. Mochi jada się przez cały rok, ale Japończykom kojarzą się głównie ze świętowaniem nowego roku.
Dango
Kolejny deser rodem z Japonii, który wykonuje się z kleistej mąki ryżowej. Tradycyjne dango przypomina cztery ciasteczka mochi nabite na szpadkę. W Japonii jada się wiele rodzajów dango, m.in. ze słodką pastą z czerwonej fasoli azuki (anko-dango), barwione na różne kolory (botchan-dango), z ziarnami sezamu (goma-dango) czy polane syropem z sosu sojowego (mitarashi-dango). Często podaje się je razem z zieloną herbatą.
Injeolmi
Gotowane na parze ciastko ryżowe, które wywodzi się z Korei Południowej. Jest miękkie i sprężyste, a w smaku orzechowe i lekko słodkie. Cukiernicy przygotowują je przez długie ubijanie ryżu, który następnie zwija się i obficie posypuje prażonym proszkiem sojowym. Występują różne wersje injeolmi, np. z czarnym sezamem lub niesłodzoną czerwoną fasolą azuki.
Desery azjatyckie: naleśniki i pancakes
Dorayaki
Japoński deser, który przypomina amerykańskie pancakes. To dwa puszyste placki nadziane słodką pastą z czerwonej fasoli, a czasami także kremem waniliowym lub budyniem.
Hotteok
Kolejny deser dla miłośników placków. Wywodzący się z Korei hotteok najbardziej przypomina puszysty naleśnik wypełniony cynamonem, brązowym cukrem i orzechami. Charakteryzuje się chrupiącą skórką i delikatnym wnętrzem. To popularny azjatycki street food. Występuje wiele wersji hotteoka, w tym z matchą lub konfiturą malinową.
Manjū
Najbardziej przypomina słodką bułkę. Ten japoński deser przygotowuje się zwykle z mąki pszennej lub ryżowej oraz kremowej pasty z anko ukrytej wewnątrz sprężystego ciasta. Cukiernicy przygotowują również alternatywne wersje tego deseru: matcha-manjū o smaku zielonej herbaty czy mizu-manjū o wyglądzie przypominającym galaretkę.