Wielkimi krokami zbliża się szampańska noc. Warto przygotować na ten czas kilka wyjątkowych napojów do karty menu. Kiedy za oknem królują niskie temperatury, a słońca wciąż tak niewiele – zaproponuj swoim gościom nieco egzotyki. Przygotowaliśmy kilka inspiracji z drinkami na sylwestra w roli głównej. Oczywiście możesz je oferować przez cały karnawał i nie tylko. Zobacz, jak przyrządzić wyśmienite koktajle, których głównymi składnikami są owoce egzotyczne.
Spis treści
Kumkwat
Cytrus, który jest symbolem greckiej wyspy Korfu, łączy w sobie słodycz, gorycz oraz delikatną kwasowość. Zwany złotą pomarańczą ma w pełni jadalną skórkę, zatem możesz go użyć także do dekoracji koktajlu. Wyrabia się z niego likier, który może posłużyć jako baza Golden Fortune. Zobacz recepturę poniżej.
Składniki:
wódka – 40 ml
likier z kumkwatu – 40 ml
sok z cytryny – 10 ml
syrop z agawy – 20 ml
marmolada pomarańczowa – 1 łyżka
kumkwat – do dekoracji
Przepis:
Na dnie shakera dokładnie wymieszaj wódkę z marmoladą. Dodaj resztę składników oraz lód i energicznie wstrząśnij. Tak przygotowany koktajl odcedź do kieliszka i udekoruj cząstką kumkwatu.
Zobacz na e-bidfood: T245:28084 Kumkwat
Marakuja
To owoc, który zdobywa coraz szersze grono miłośników. Doskonale nadaje się nie tylko do deserów, ale także koktajli. Proponujemy Daiquiri Marakuja. To drink na bazie rumu, ale z egzotycznym twistem.
Składniki:
rum – 50 ml
sok z limonki – 20 ml
syrop cukrowy – 10 ml
miąższ z owocu marakui
Przepis:
Do shakera wypełnionego lodem dodaj rum, sok z limonki, syrop cukrowy i miąższ marakui. Całość energicznie wstrząśnij i przelej przecedzając przez sitko double strain lub sito od herbaty do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Możesz udekorować plasterkiem marakui oraz liściem mięty.
Zobacz na e-bidfood: T245:27490 Marakuja / T245:21193 Limonki — myte ok. 1 kg
Arbuz
Prosty i szybki w przygotowaniu jest orzeźwiający drink z wódką i arbuzem. Uzupełniony musującym Spritem i zbalansowany odpowiednią ilością soku z limonki oraz syropu cukrowego sprawia, że ma wielu miłośników. W smaku owocowy, słodki i wyrazisty. Poniżej znajdziesz recepturę.
Składniki:
Sprite – 40 ml
sok z limonki – 20 ml
syrop cukrowy – 15 ml
arbuz – ćwiartka
wódka – 40 ml
Przepis:
Do shakera wrzuć cząstki arbuza obranego ze skórki i ugnieć (zostaw kawałek do dekoracji). Dodaj lód, wódkę, syrop cukrowy i sok z limonki. Całość energicznie wstrząśnij.
Przelej do zmrożonego wcześniej kieliszka koktajlowego i uzupełnij Spritem. Udekoruj cząstką arbuza na rancie szklanki.
Zobacz na e-bidfood: T245:27379 Arbuz
Banan
Banan może stać się doskonałą bazą drinka zarówno alkoholowego, jak i bez dodatku procentów. Ten, który proponujemy, jest przyjemnie kremowy i delikatny w smaku. Z pewnością znajdzie swoich amatorów, szczególnie wśród kobiet. Poniżej składniki i przepis.
Składniki:
banan – 2 szt.
sok ananasowy – 200 ml
malibu – 100 g
mleczko kokosowe – 100 ml
sok z połówki limonki
kostki lodu
Przepis:
Banany zblenduj na gładką masę. Dodaj pozostałe składniki i wszystko razem wymieszaj. Udekoruj kwiatami jadalnymi, listkami mięty oraz plasterkiem banana.
Zobacz na e-bidfood: T245:27682 Banan
Mango
Mango to owoc, który idealnie komponuje się z tequilą i likierem tripel sec. Istotne, żeby wybrać świeży, dojrzały owoc — miękki i soczysty. Stwórz z niego pyszną margaritę! Sprawdź składniki oraz recepturę.
Składniki:
Mango – 150-200 g
tequila – 80 ml
likier pomarańczowy triple sec – 80 ml
sok z połowy limonki
cukier – 1 łyżka
kilka kostek lodu
cukier kryształ (do dekoracji) – 2 łyżeczki
Przepis:
Obierz mango i pokrój. Wrzuć cząstki do blendera. Następnie dodaj sok z limonki, tequilę oraz triple sec. Na koniec wsyp łyżkę stołową cukru i kostki lodu. Wszystkie składniki blenduj do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Drink gotowy, ale czas na przygotowanie kieliszka. Rozsyp cukier na talerzu. Zwilż rant kieliszka sokiem z limonki i obtocz go w cukrze. Przelej napój z blendera do przygotowanego naczynia.
Zobacz na e-bidfood: T245:27489 Mango
Granat
Drink z granatem i imbirem to z pewnością coś, co zaskoczy Twoich gości. Słodki i dzięki dodatkowi imbiru, lekko pikantny napój będzie pysznym, dobrze prezentującym się aperitifem. Gorycz granatu znika, pozostaje jego piękna, głęboka barwa. A niżej składniki i przepis.
Składniki (na 8 porcji):
szklanka świeżo wyciśniętego soku z granatu
sok z limonki
cukier — pół szklanki
posiekany kawałek świeżego imbiru – 5-6 cm
wódka – 240 ml
woda gazowana (do uzupełnienia)
ziarenka granatu (do ozdoby)
limonka/cytryna — ćwiartka
cukier do obtoczenia
lód
Przepis:
Sok z granatu, limonki, imbir oraz cukier podgrzej w garnku, doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 10 minut. Schłodzony syrop przecedź.
Krawędź szklanek zwilż ćwiartką limonki, obtocz w cukrze. Do każdego naczynia wlej wodę do ok. połowy wysokości, dodaj 30 ml wódki (lub więcej). Następnie za pomocą rurki wlej syrop – warstwa syropu powinna mieć ok. 1,5-2 cm. Jak to zrobić? Do rurki należy zassać syrop, zatkać palcem jeden koniec, a kiedy rurkę umieścisz w szklance (drugi koniec powinien dotykać dna) podnieś palec – syrop sam wycieka i nie zmiesza się z wodą. Na koniec delikatnie wrzuć lód i ziarenka granatu.
Możesz też pominąć wódkę i przyrządzić drinki bezalkoholowe.
Zobacz na e-bidfood: T245:27380 Granat
Ananas
Pina Colada to koktajl, którego bazową nutę smakową tworzy ananas. Zawsze świetnie się sprawdzi. Przepis oraz niezbędne składniki znajdziesz poniżej.
Składniki:
kostki lodu
rum malibu – 60 ml
śmietanka kokosowa – 30 ml
sok ananasowy
wiśnia – 1 sztuka
ananas — kawałek
Przepis:
Napełnij shaker bostoński lodem. Dodaj rum malibu i śmietankę kokosową. Wstrząśnij i przelej do kieliszka do wina. Dopełnij sokiem ananasowym. Dekoruj wiśnią i ananasem.
Zobacz na e-bidfood: T245:27882 Ananas kal.10
Mandarynka
Mandarynka to owoc, który kojarzy się szczególnie z okresem okołoświątecznym, więc może stać się wyśmienitą bazą pod noworoczny koktajl. Aromat i słodycz owocu przełamana alkoholem w rezultacie przyjemnie orzeźwia. Poniżej przepis.
Składniki:
mandarynka – 2-3 sztuki
martini – 50 ml
wódka – 25 ml
Przepis:
Z mandarynek wyciśnij sok. Wymieszaj go z pozostałymi składnikami. Przelej do kieliszka lub szklanki,
następnie ozdób plasterkiem mandarynki.
Zobacz na e-bidfood: T245:27718 Mandarynka
Karambola
Zazwyczaj karambola stanowi element dekoracji, ze względu na swój kształt. W koktajlu jednak, którego recepturę znajdziesz poniżej, jest ona jego składnikiem. Bardzo orzeźwiający napój sprawdzi się nie tylko w sylwestrową noc.
Składniki:
Karambola – 1 szt.
kostki lodu – 5 szt.
wermut – 100 ml
sok ananasowy – 100 ml
szampan biały – 1 szkl.
kilka plasterków ananasa
Przepis:
Karambolę umyj, odkrój kilka małych plasterków, a resztę pokrój w kostkę .Plasterki ananasa pokrój w kostkę, lód skrusz na drobne kawałki ,wrzuć do wysokich szklanek. Sok ananasowy zmieszaj ze schłodzonym szampanem, wermutem, następnie wlej do szklanek z lodem, dołóż kawałki owoców i udekoruj plasterkami karamboli.
Zobacz na e-bidfood: T245:27488 Karambola
Pitahaja
Smoczy owoc smakiem i konsystencją przypomina kiwi. Miąższ owocu jest miękki i soczysty. Jego dodatek do koktajlu będzie ciekawym elementem wzbogacającym drinka. Zobacz przepis i zaserwuj swoim gościom napój z egzotycznym twistem.
Składniki:
pitahaja – miąższ z ćwiartki owocu
biały rum – 50 ml
Cointreau – 50 ml
Sok z cytryny – 20 ml
Przepis:
Smoczy owoc obierz ze skórki, a kawałki pitahaji wrzuć do szklanki do whisky wraz z kostkami lodu. Zalej alkoholem oraz sokiem z cytryny. Możesz udekorować jadalnymi kwiatami lub listkami mięty.
Zobacz na e-bidfood: T245:27521 Pitahaja
Więcej inspirujących receptur znajdziesz w folderze Koktajle. Poznaj receptury, które zachwycą Twoich gości.