• Logo blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Strony

    • Kontakt
    • O Bidfood Farutex
    • O blogu
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!

  • Poznajmy się
    • O blogu
    • O Bidfood Farutex
  • Tematy
    • Produkty dla gastronomii
    • Trendy gastronomiczne
    • Techniki kulinarne
    • Wywiady, felietony
    • Marketing w gastronomii
    • Karta win
    • Zero waste w gastronomii
  • Rodzaje kuchni
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia hiszpańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Kuchnia nowoczesna
    • Kuchnia wegańska
    • Kuchnia wegetariańska
  • Popularne dania
    • Pizza
    • Sushi
    • Burgery
    • Makaron
  • Kontakt
  • Oferta Bidfood Farutex

Drinki na sylwestra. Top 10 egzotycznych inspiracji

20-12-2022

Wielkimi krokami zbliża się szampańska noc. Warto przygotować na ten czas kilka wyjątkowych napojów do karty menu. Kiedy za oknem królują niskie temperatury, a słońca wciąż tak niewiele – zaproponuj swoim gościom nieco egzotyki. Przygotowaliśmy kilka inspiracji z drinkami na sylwestra w roli głównej. Oczywiście możesz je oferować przez cały karnawał i nie tylko. Zobacz, jak przyrządzić wyśmienite koktajle, których głównymi składnikami są owoce egzotyczne.

Młodzi ludzie w okularach przeciwsłonecznych świętują i piją szampana.

Spis treści

  1. Kumkwat
  2. Marakuja
  3. Arbuz
  4. Banan
  5. Mango
  6. Granat
  7. Ananas
  8. Mandarynka
  9. Karambola
  10. Pitahaja

Kumkwat

Cytrus, który jest symbolem greckiej wyspy Korfu, łączy w sobie słodycz, gorycz oraz delikatną kwasowość. Zwany złotą pomarańczą ma w pełni jadalną skórkę, zatem możesz go użyć także do dekoracji koktajlu. Wyrabia się z niego likier, który może posłużyć jako baza Golden Fortune. Zobacz recepturę poniżej.

Owoce kumkwatu.

Składniki:

wódka – 40 ml

likier z kumkwatu – 40 ml

sok z cytryny – 10 ml

syrop z agawy – 20 ml

marmolada pomarańczowa – 1 łyżka

kumkwat – do dekoracji

Przepis:

Na dnie shakera dokładnie wymieszaj wódkę z marmoladą. Dodaj resztę składników oraz lód i energicznie wstrząśnij. Tak przygotowany koktajl odcedź do kieliszka i udekoruj cząstką kumkwatu.

Zobacz na e-bidfood: T245:28084 Kumkwat

Marakuja

To owoc, który zdobywa coraz szersze grono miłośników. Doskonale nadaje się nie tylko do deserów, ale także koktajli. Proponujemy Daiquiri Marakuja. To drink na bazie rumu, ale z egzotycznym twistem.

Składniki:

rum – 50 ml
sok z limonki – 20 ml
syrop cukrowy – 10 ml
miąższ z owocu marakui

Dwa koktajle w kieliszkach z marakują.

Przepis:
Do shakera wypełnionego lodem dodaj rum, sok z limonki, syrop cukrowy i miąższ marakui. Całość energicznie wstrząśnij i przelej przecedzając przez sitko double strain lub sito od herbaty do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Możesz udekorować plasterkiem marakui oraz liściem mięty.

Zobacz na e-bidfood: T245:27490 Marakuja / T245:21193 Limonki — myte ok. 1 kg

Arbuz

Prosty i szybki w przygotowaniu jest orzeźwiający drink z wódką i arbuzem. Uzupełniony musującym Spritem i zbalansowany odpowiednią ilością soku z limonki oraz syropu cukrowego sprawia, że ma wielu miłośników. W smaku owocowy, słodki i wyrazisty. Poniżej znajdziesz recepturę.

Dwie szklanki udekorowane cząstkami arbuza z napojem arbuzowym.

Składniki:

Sprite – 40 ml

sok z limonki – 20 ml

syrop cukrowy – 15 ml

arbuz – ćwiartka

wódka – 40 ml

Przepis:

Do shakera wrzuć cząstki arbuza obranego ze skórki i ugnieć (zostaw kawałek do dekoracji). Dodaj lód, wódkę, syrop cukrowy i sok z limonki. Całość energicznie wstrząśnij.
Przelej do zmrożonego wcześniej kieliszka koktajlowego i uzupełnij Spritem. Udekoruj cząstką arbuza na rancie szklanki.
Zobacz na e-bidfood: T245:27379 Arbuz

Banan

Banan może stać się doskonałą bazą drinka zarówno alkoholowego, jak i bez dodatku procentów. Ten, który proponujemy, jest przyjemnie kremowy i delikatny w smaku. Z pewnością znajdzie swoich amatorów, szczególnie wśród kobiet. Poniżej składniki i przepis.

Dwa koktajle bananowe i banany w tle.

Składniki:

banan – 2 szt.

sok ananasowy – 200 ml

malibu – 100 g

mleczko kokosowe – 100 ml

sok z połówki limonki

kostki lodu

Przepis:

Banany zblenduj na gładką masę. Dodaj pozostałe składniki i wszystko razem wymieszaj. Udekoruj kwiatami jadalnymi, listkami mięty oraz plasterkiem banana.

Zobacz na e-bidfood:  T245:27682 Banan

Mango

Mango to owoc, który idealnie komponuje się z tequilą i likierem tripel sec. Istotne, żeby wybrać świeży, dojrzały owoc — miękki i soczysty. Stwórz z niego pyszną margaritę! Sprawdź składniki oraz recepturę.

Składniki:

Mango – 150-200 g

tequila – 80 ml

likier pomarańczowy triple sec – 80 ml

sok z połowy limonki

cukier – 1 łyżka

kilka kostek lodu

cukier kryształ (do dekoracji) – 2 łyżeczki

Koktajl z mango, limonki i kostki lodu na stole.

Przepis:

Obierz mango i pokrój. Wrzuć cząstki do blendera. Następnie dodaj sok z limonki, tequilę oraz triple sec. Na koniec wsyp łyżkę stołową cukru i kostki lodu. Wszystkie składniki blenduj do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Drink gotowy, ale czas na przygotowanie kieliszka. Rozsyp cukier na talerzu. Zwilż rant kieliszka sokiem z limonki i obtocz go w cukrze. Przelej napój z blendera do przygotowanego naczynia.

Zobacz na e-bidfood:  T245:27489 Mango

Granat

Drink z granatem i imbirem to z pewnością coś, co zaskoczy Twoich gości. Słodki i dzięki dodatkowi imbiru, lekko pikantny napój będzie pysznym, dobrze prezentującym się aperitifem. Gorycz granatu znika, pozostaje jego piękna, głęboka barwa. A niżej składniki i przepis.

Koktajl z granata w dwóch szklankach udekorowane miętą.

Składniki (na 8 porcji):

szklanka świeżo wyciśniętego soku z granatu

sok z  limonki

cukier — pół szklanki

posiekany kawałek świeżego imbiru – 5-6 cm

wódka – 240 ml

woda gazowana (do uzupełnienia)

ziarenka granatu (do ozdoby)

limonka/cytryna — ćwiartka

cukier do obtoczenia

lód

Przepis:

Sok z granatu, limonki, imbir oraz cukier podgrzej w garnku, doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 10 minut. Schłodzony syrop przecedź.

Krawędź szklanek zwilż ćwiartką limonki, obtocz w cukrze. Do każdego naczynia wlej  wodę do ok. połowy wysokości, dodaj 30 ml wódki (lub więcej). Następnie za pomocą rurki wlej syrop – warstwa syropu powinna mieć ok. 1,5-2 cm. Jak to zrobić? Do rurki należy zassać syrop, zatkać palcem jeden koniec, a kiedy rurkę umieścisz w szklance (drugi koniec powinien dotykać dna) podnieś palec – syrop sam wycieka i nie zmiesza się z wodą. Na koniec delikatnie wrzuć lód i ziarenka granatu.

Możesz też pominąć wódkę i przyrządzić drinki bezalkoholowe.

Zobacz na e-bidfood:  T245:27380 Granat

Ananas

Pina Colada to koktajl, którego bazową nutę smakową tworzy ananas. Zawsze świetnie się sprawdzi. Przepis oraz niezbędne składniki znajdziesz poniżej.

Składniki:

kostki lodu

rum malibu – 60 ml 

śmietanka kokosowa – 30 ml 

sok ananasowy

wiśnia – 1 sztuka

ananas — kawałek

Kieliszek wypełniony pina coladą stoi na barze.

Przepis:

Napełnij shaker bostoński lodem. Dodaj rum malibu i śmietankę kokosową. Wstrząśnij i przelej do kieliszka do wina. Dopełnij sokiem ananasowym. Dekoruj wiśnią i ananasem.

Zobacz na e-bidfood:  T245:27882 Ananas kal.10

Mandarynka

Mandarynka to owoc, który kojarzy się szczególnie z okresem okołoświątecznym, więc może stać się wyśmienitą bazą pod noworoczny koktajl. Aromat i słodycz owocu przełamana alkoholem w rezultacie przyjemnie orzeźwia. Poniżej przepis.

Koktajl w szklance udekorowany rozmarynem i cząstkami mandarynki.

Składniki:

mandarynka – 2-3 sztuki

martini – 50 ml

wódka – 25 ml

Przepis:

Z mandarynek wyciśnij sok. Wymieszaj go z pozostałymi składnikami. Przelej do kieliszka lub szklanki,
następnie ozdób plasterkiem mandarynki.

Zobacz na e-bidfood:  T245:27718 Mandarynka

Karambola

Zazwyczaj karambola stanowi element dekoracji, ze względu na swój kształt. W koktajlu jednak, którego recepturę znajdziesz poniżej, jest ona jego składnikiem. Bardzo orzeźwiający napój sprawdzi się nie tylko w sylwestrową noc.

Składniki:

Karambola – 1 szt.

kostki lodu – 5 szt.

wermut – 100 ml

sok ananasowy – 100 ml

szampan biały – 1 szkl.

kilka plasterków ananasa

Drink z cząstkami karamboli.

Przepis:

Karambolę umyj, odkrój kilka małych plasterków, a resztę pokrój w kostkę .Plasterki ananasa pokrój w kostkę, lód skrusz na drobne kawałki ,wrzuć do wysokich szklanek. Sok ananasowy zmieszaj ze schłodzonym szampanem, wermutem, następnie wlej do szklanek z lodem, dołóż kawałki owoców i udekoruj plasterkami karamboli.

Zobacz na e-bidfood:  T245:27488 Karambola

Pitahaja

Smoczy owoc smakiem i konsystencją przypomina kiwi. Miąższ owocu jest miękki i soczysty. Jego dodatek do koktajlu będzie ciekawym elementem wzbogacającym drinka. Zobacz przepis i zaserwuj swoim gościom napój z egzotycznym twistem.

Drinki na barze z pitahają.

Składniki:

pitahaja – miąższ z ćwiartki owocu

biały rum – 50 ml

Cointreau – 50 ml

Sok z cytryny – 20 ml

Przepis:

Smoczy owoc obierz ze skórki, a kawałki pitahaji wrzuć do szklanki do whisky wraz z kostkami lodu. Zalej alkoholem oraz sokiem z cytryny. Możesz udekorować jadalnymi kwiatami lub listkami mięty.

Zobacz na e-bidfood:  T245:27521 Pitahaja

Więcej inspirujących receptur znajdziesz w folderze Koktajle. Poznaj receptury, które zachwycą Twoich gości.

alkoholdrinki na sylwestraKoktajleowoceowoce egzotyczneRestauracja
Udostępnij

Produkty dla gastronomii

Może Cię też zainteresować

Jakie wino do owoców morza? Przewodnik dla szefów kuchni
07-02-2025
5 pomysłów na Black Friday w gastronomii. Sprawdź!
13-11-2024
Jak przygotować gęś – tradycyjnie czy orientalnie? Trendy na gęsinę w Twoim menu
23-10-2024
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!



  • Wprowadź swój adres e-mail, aby otrzymywać nasz newsletter!


  • Najnowsze posty

    • Jakie wino do owoców morza? Przewodnik dla szefów kuchni
      07-02-2025
    • 5 pomysłów na Black Friday w gastronomii. Sprawdź!
      13-11-2024
    • Jak przygotować gęś – tradycyjnie czy orientalnie? Trendy na gęsinę w Twoim menu
      23-10-2024
    • Wellbeing w profesjonalnej kuchni – jak dbać o dobrostan pracowników gastronomii
      01-10-2024
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

© Copyright Farutex Sp. z o.o.