Odpowiednie wino do gotowania jest wymarzonym elementem potraw – nadaje im niepowtarzalny aromat i smak. Warto wybrać takie, które sprawdzi się w wielu różnych zadaniach. Poznaj sprawdzone sposoby na wykorzystanie wina w swoim menu.
Wino w potrawach uwydatnia ich aromat, pomaga zbalansować smak i nadaje odrobinę pożądanej kwaskowatości. Fundamentem jest jednak dobór odpowiedniego trunku. Skomplikowane, bardzo wyraziste wina mogą zdominować smak potrawy – a nie na tym efekcie zależy szefom kuchni.
Jak zatem wykorzystać wina w restauracyjnych daniach głównych? Wypróbuj nasze sprawdzone sposoby.
Spis treści
- Wino do gotowania – ogólne zasady
- Sos z winem – jak przygotować
- Białe wino do gotowania Campi Reali – pomysły na dania
- Jak wykorzystać czerwone wino do gotowania?
- Wino do gotowania Campi Reali – praktyczne wskazówki
Wino do gotowania – ogólne zasady
Absolwentom szkół gastronomicznych z pewnością niejednokrotnie obił się o uszy wierszyk cytowany przez nauczycieli zawodu: „Ryby, drób i cielęcina lubią tylko białe wina, zaś pod woły, sarny, wieprze – jest czerwone wino lepsze”. Wedle jego zaleceń, wino do gotowania należy dobierać na podstawie jego koloru. Nie oznacza to jednak, że nie ma tu miejsca na eksperymenty – wręcz przeciwnie!
Szefowie kuchni, zamiast koloru, powinni w pierwszej kolejności mieć na uwadze zrozumienie profilu smakowego trunku. Cukry zawarte w białym winie będą koncentrowały się podczas gotowania, natomiast kwasy i garbniki zawarte w czerwonym – wzbogacą smak potrawy o nutę wyrafinowania.
Sos z winem – jak przygotować
Prosty i sprytny sposób na przyrządzenie głębokiego, winnego sosu to deglasowanie. Metoda ta polega na przygotowaniu sosu na patelni, na której smażone wcześniej było mięso, owoce morza czy grzyby. Po ściągnięciu głównego składnika i zlaniu tłuszczu, pozostaje delikatna warstwa. To właśnie ona posłużyć ma później jako baza sosu. Wystarczy na jeszcze rozgrzaną patelnię dodać ulubione wino do gotowania, a po zagotowaniu – delikatnie wymieszać je z pozostałą po smażeniu „skorupką”. Wino powinno mieć czas, aby móc się zredukować na małym ogniu. Gotowy sos warto zagęścić śmietaną.
Winny sos w wersji wege
Sosy na bazie wina wspaniale komponują się nie tylko z mięsem, rybami, owocami morza. Doskonale podkreślą także smak dań wegetariańskich. Pełne, rubinowe wino do gotowania Campi Reali w towarzystwie sosu sojowego, żurawiny i suszonych śliwek to przepis na wyborny sos, eksponujący smak wegańskich pasztetów, seleroryby, dań z grzybów i pieczonych warzyw. Jego aromat nada tym potrawom świąteczny charakter.
Białe wino do gotowania Campi Reali – pomysły na dania
Białe wino do gotowania Campi Reali wyróżnia się lekkością i delikatnie kwiatowym, zbalansowanym smakiem. Jest obowiązkowym elementem risotto, ale na tym nie kończy się jego rola w restauracyjnej kuchni. Idealnie pasuje także do sosów grzybowych. Tagliatelle z kurkami z dodatkiem białego wina to sprawdzony wybór wielu gości. Białe Campi Reali nadaje się do dressingów, lekkich dań, delikatnych sosów. Z jego pomocą przygotujesz zupę cebulową, małże w śmietanowo-czosnkowym sosie, a także klasyczne krewetki w winie.
Jak wykorzystać czerwone wino do gotowania?
Zaprzeczeniem zasady, że do jasnego mięsa nadaje się jedynie białe wino, jest coq au vin – duszony w czerwonym winie kurczak. Warto zaproponować go swoim gościom. Inne, aromatyczne, pełne głębokich, winnych nut klasyczne dania to m.in. podsmażona i pieczona z dodatkiem czerwonego wina Campi Reali wołowina po burgundzku czy gulasz z dziczyzny. Czerwienie wspaniale podkreślą również smak spaghetti. Klienci z pewnością docenią klasę i wyrafinowanie tych dań.
Wino do gotowania Campi Reali – praktyczne wskazówki
Szefowie kuchni na całym świecie, chcąc nadać wyjątkowy smak smażonym warzywom, ograniczają użycie tłuszczu, decydując się na zastosowanie większej ilości wina. Wystarczy podsmażyć składniki na niewielkiej ilości masła lub oleju, a następnie dolać wino. Dzięki temu zabiegowi warzywa zyskują wyjątkowy smak, a dodatkowo stają się bardziej wilgotne.
Kolejnym sposobem na sprytne wykorzystanie wina do gotowania Campi Reali w gastronomii jest przygotowanie na jego bazie marynaty. Można je zastosować zamiast octu lub soku z cytryny do zmiękczania mięs i nadania im oryginalnego smaku. Praktycy często decydują się na zwiększanie ilości wina kosztem redukcji oleju. Ich zdaniem taka marynata dodaje daniom głębi smaku.
W restauracyjnej kuchni liczą się przede wszystkim praktyczne rozwiązania. Za przykład mogą tu służyć uniwersalne wina Campi Reali o dużych pojemnościach, przeznaczone do użytku w gastronomii. Ich stosowanie znacząco ułatwia pracę kucharzy. Takie wino jest bowiem zawsze gotowe do użycia, a jego ilość wystarcza na wielokrotne wykorzystanie go w różnych daniach.
Doskonałe wina do gotowania Campi Reali, a także żywność, napoje i produkty non food zamówisz zawsze i o każdej porze na naszej platformie e-bidfood.pl!