• Logo blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Strony

    • Kontakt
    • O Bidfood Farutex
    • O blogu
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!

  • Poznajmy się
    • O blogu
    • O Bidfood Farutex
  • Tematy
    • Produkty dla gastronomii
    • Trendy gastronomiczne
    • Techniki kulinarne
    • Wywiady, felietony
    • Marketing w gastronomii
    • Karta win
    • Zero waste w gastronomii
  • Rodzaje kuchni
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia hiszpańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Kuchnia nowoczesna
    • Kuchnia wegańska
    • Kuchnia wegetariańska
  • Popularne dania
    • Pizza
    • Sushi
    • Burgery
    • Makaron
  • Kontakt
  • Oferta Bidfood Farutex

Żegnamy jednorazowy plastik. Zmiana prawa dotknie także gastronomię

20-04-2021

Jednorazowe sztućce i pojemniki z tworzywa sztucznego odchodzą do lamusa. Choć na rynku można jeszcze znaleźć widelce, noże czy pudełka, które łączy plastik, zmiana prawa zmieni oblicze zamówień na wynos. Co dokładnie dla gastronomii oznacza zakaz wprowadzania do obrotu produktów jednorazowego użytku? 2021 rok może okazać się przełomowy. 

Artykuł zaktualizowany 2.07.2021

80% – tak znaczną część morskich opadów stanowią szeroko pojęte tworzywa sztuczne. Tylko co piąty śmieć zalegający w morzach i oceanach nie jest plastikiem. To przerażający obraz, ponieważ mikrocząsteczki plastiku przenikają do wód, a tym samym ryb i owoców morza, które my, ludzie, później zjadamy. Skala zużycia plastiku jest tak ogromna, że potrzebne są konkretne narzędzia w walce z zanieczyszczeniem środowiska.

Jedynym z nich jest właśnie zmiana unijnego prawa.

Spis treści

  1. Bye-bye, plastik! Zmiana prawa na horyzoncie
  2. Jednorazowe sztućce a plastik – zmiana prawa już w lipcu?
  3. Czym zastąpić opakowania jednorazowe w gastronomii?
Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Bye-bye, plastik! Zmiana prawa na horyzoncie

5 czerwca 2019 r. zostało uchwalone „The Single-Use Plastics Directive” – zarządzenie Komisji Europejskiej dotyczące zmniejszenia wpływu niektórych produktów z tworzyw sztucznych na środowisko, także tych, które w składzie mają plastik. Zmiana prawa dotyczy takich produktów jak:

  • Plastikowe sztućce, m.in. widelce, noże i łyżki
  • Słomki z giętkiego plastiku
  • Jednorazowe mieszadełka do kawy 
  • Styropianowe pudełka i talerze 
  • Styropianowe kubki

Nowe prawo pośrednio wpłynie na gastronomię. W dobie pandemii, gdy posiłki na wynos stanowią główną oś dochodów, jednorazowe sztućce często obligatoryjnie dodawane są do zamówień. Zgodnie z nowym prawem właściciele lokali gastronomicznych będą musieli zrezygnować z opakowań z tworzywa sztucznego.

Plastik - zmiana prawa. Z których produktów gastronomia będzie musiała zrezygnować? - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Jednorazowe sztućce a plastik – zmiana prawa już w lipcu?

Hurtownicy planowali wyzbywanie się zasobów „jednorazówek” – jeszcze w kwietniu 2021 r. autorzy informacji prasowych byli zgodni, że ostateczny termin mija w sobotę, 3 lipca. W przededniu tej daty wiadomo jednak, że data graniczna znacznie się przesunie. Dlaczego?

Do tej pory nie zostały uchwalone polskie przepisy. Do 3 lipca 2021 r. Komisja Europejska nakazała państwom członkowskim wprowadzenie własnych przepisów zakazujących wprowadzania do obrotu produktów jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych wymienionych i opisanych w części B załącznika. W Polsce jednak wejście w życie tej dyrektywy zostanie opóźnione, ponieważ nie rozpoczęła jeszcze implementacja dyrektywy do polskiego prawa.

❗Ważne❗
Przepisy dyrektywy #SUP NIE wchodzą w życie 3️⃣ lipca br.❗
Dokładna data wejścia w życie tych unormowań (za stworzenie których odpowiada @MKiS_GOV_PL) nie jest znana. Przywołane regulacje to unijne przepisy, póki co niezaimplementowane na polski grunt prawny. #pzpts

— Polski Związek Przetwórców Tworzyw Sztucznych (@tworzyw) July 1, 2021

Polskie przepisy wykonawcze do unijnej dyrektywy tworzone są przy współpracy z zespołem roboczym przedstawicieli państw UE. Redagują je urzędnicy Ministerstwa Klimatu. Aktualnie projekt ustawy o zmianie o zmianie ustawy o obowiązkach przedsiębiorców w zakresie gospodarowania niektórymi odpadami oraz o opłacie produktowej oraz niektórych innych ustaw jest już po konsultacjach społecznych i w fazie opiniowania.

Wiele wskazuje na to, że przepisy będą opublikowane w takim kształcie. Ciągle nie wiadomo jednak, kiedy wejdą w życie. Do tego czasu można więc dalej sprzedawać (udostępnione po raz pierwszy na polskim rynku przed 3 lipca 2021 r.) jednorazowe plastikowe sztućce i talerze. Mogą być one w obrocie aż do zużycia posiadanych zapasów.

Plastik - zmiana prawa. Z których produktów gastronomia będzie musiała zrezygnować? - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Czym zastąpić opakowania jednorazowe w gastronomii?

Stopniowo żegnamy jednak sztuczne opakowania, które w składzie mają plastik. Zmiana prawa na szczęście obejmuje nie tylko zakazy, ale jednocześnie podsuwa przyjazną środowisku (i gastronomii!) alternatywę. Od dawna znamy bowiem wiele ekologicznych odpowiedników pojemników z tworzyw sztucznych.

Niebawem się to zmieni, choć… „jednorazówki” jako takie wcale nie znikną definitywnie. Drewniane sztućce, papierowe opakowania, kubki z „bioplastiku” (PLA) są równie funkcjonalne, a przy tym podlegają recyklingowi, a niektóre także naturalnemu rozkładowi. Ciekawostką są talerze i miski z otrębów, które mogą okazać się nietypowym dodatkiem do posiłku.

Chcesz wiedzieć, jakie masz alternatywy dla plastiku? Zajrzyj do naszego tekstu: „Ekologiczne opakowania dla gastronomii – które wybrać?„.

Ekologiczne opakowania dla gastronomii – które wybrać
Plastik - zmiana prawa. Z których produktów gastronomia będzie musiała zrezygnować? - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
Na dowózNa wynosNon-foodOpakowania dla gastronomiiPrawo w gastronomii
Udostępnij

Marketing w gastronomii  / Produkty dla gastronomii  / Trendy gastronomiczne

Może Cię też zainteresować

BDO w gastronomii. Co, gdzie i jak [poradnik]
27-05-2021
Śniadanie na dowóz – zaprojektuj pyszne menu śniadaniowe na wynos
13-04-2021
Tłuszcze trans w gastronomii. Zmiana przepisów wpłynie na menu?
04-03-2021
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!



  • Wprowadź swój adres e-mail, aby otrzymywać nasz newsletter!


  • Najnowsze posty

    • Ryby od rana do wieczora. Poznaj trendy i pomysły na ryby w menu
      10-03-2023
    • Waste management, czyli 7 kroków do ograniczenia strat żywności
      02-03-2023
    • Gotowe desery dla gastronomii. Jakie słodkości wybierają goście i jak łączyć desery z winem – poznaj nasze wskazówki
      22-02-2023
    • Rodzaje pizzy – przewodnik po smakach Włoch
      09-02-2023
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

© Copyright Farutex Sp. z o.o.