• Logo blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Strony

    • Kontakt
    • O Bidfood Farutex
    • O blogu
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!

  • Poznajmy się
    • O blogu
    • O Bidfood Farutex
  • Tematy
    • Produkty dla gastronomii
    • Trendy gastronomiczne
    • Techniki kulinarne
    • Wywiady, felietony
    • Marketing w gastronomii
    • Karta win
    • Zero waste w gastronomii
  • Rodzaje kuchni
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia hiszpańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Kuchnia nowoczesna
    • Kuchnia wegańska
    • Kuchnia wegetariańska
  • Popularne dania
    • Pizza
    • Sushi
    • Burgery
    • Makaron
  • Kontakt
  • Oferta Bidfood Farutex

Tłuszcze trans w gastronomii. Zmiana przepisów wpłynie na menu?

04-03-2021

Dwa lata temu Komisja Europejska wprowadziła nowe rozporządzenie, które ustanawia limity dla przemysłowo produkowanych tłuszczów trans w żywności. Od kwietnia 2021 r. produkty, w których tłuszcze trans przekraczają limit 2%, będą musiały zniknąć z rynku lub zmienić swój skład.

Po podatku cukrowym to kolejna zmiana prawa, która będzie miała realny wpływ na gastronomię. Dlaczego? Ponieważ, jak czytamy we wspomnianym rozporządzeniu, zmiana „dotyczy wszystkich produktów spożywczych przeznaczonych dla konsumentów finalnych lub przeznaczonych do dostarczania na potrzeby handlu detalicznego”.

Spis treści

  1. Tłuszcze trans – gastronomia czeka na zmianę prawa
  2. Co to tłuszcze trans?
  3. Tłuszcze trans – gdzie występują?
Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Tłuszcze trans – gastronomia czeka na zmianę prawa

Rozporządzenie Komisji Europejskiej 2019/649 limituje zawartość przemysłowych tłuszczów trans w produktach spożywczych. 

Od 1 kwietnia maksymalny limit będzie wynosił 2 g izomerów trans kwasów tłuszczowych na 100 g tłuszczu, czyli jedynie 2% zawartości. 

Limit i nakaz umieszczenia stosownej informacji na etykiecie obowiązuje jednak wyłącznie produkty, które zawierają przemysłowe izomery tłuszczów trans kwasów tłuszczowych. Co z produktami, które nie spełniają wymogów? Mogą pozostać na rynku tylko do 1 kwietnia 2021 r. Po tym terminie będą musiały zniknąć z półek i ofert.

Zmiana prawa jest efektem najnowszych badań na temat kwasów tłuszczowych i ich znaczenia dla diety człowieka. W rozporządzeniu możemy przeczytać:

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności przyjął opinię naukową, w której stwierdził, że spożycie izomerów trans kwasów tłuszczowych powinno być tak niskie, jak to jest możliwe do osiągnięcia w diecie zapewniającej właściwą wartość odżywczą.

Żeby przybliżyć temat, opowiedzmy krótko o tłuszczach trans.

Tłuszcze trans - co zmieni się w gastronomii po zmianie prawa? - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Co to tłuszcze trans? 

Tłuszcze trans (naukowo zwane izomerami trans kwasów tłuszczowych) – obok nasyconych i nienasyconych – są jednym z rodzajów tłuszczu. Powstają na dwa sposoby: naturalnie lub przemysłowo. 

Naturalne tłuszcze trans można znaleźć w mleku, ale też w wołowinie, cielęcinie czy jagnięcinie, czyli w produktach pochodzenia zwierzęcego. Dlaczego akurat tam? Ponieważ w naturze izomery trans powstają wyłącznie w żołądkach zwierząt przeżuwających. Ilość tych tłuszczów zmienia się w zależności od stosowanej paszy, jednak nie można ich wyeliminować całkowicie.

Izomery trans można także uzyskać w przemysłowym laboratorium: w chemicznym procesie częściowego uwodornienia lub utwardzenia, który nadaje płynnym olejom roślinnym odpowiedniej stałej konsystencji. I właśnie te produkowane przemysłowo uznawane są za najbardziej szkodliwe dla ludzi. Zwiększają stężenie tzw. złego cholesterolu we krwi (LDL), a obniżają stężenie cholesterolu HDL. Prowadzą do otyłości, insulinooporności, miażdżycy, chorób serca.

Tłuszcze trans - co zmieni się w gastronomii po zmianie prawa? - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Tłuszcze trans – gdzie występują?

Jak mówią dietetycy, zawartość tłuszczów trans w mleku czy wołowinie jest na tyle niska, że nie trzeba z nich rezygnować. Problemem są produkty, które zawierają w składzie tłuszcze częściowo utwardzone lub uwodornione. Jakie to produkty?

  • tłuszcze do smażenia,
  • słodycze, 
  • frytki,
  • dania gotowe,
  • wyroby ciastkarskie i cukiernicze,
  • chipsy, prażynki, chrupki czy snacki.

Dla przykładu oleje rafinowane o wysokim punkcie dymienia są w pełni bezpieczne. Jednak w takich olejach izomery trans będą się wytwarzać podczas kilkukrotnej obróbki w wysokiej temperaturze. Dlatego kluczem do ograniczenia izomerów trans jest po prostu zbilansowane menu. Jak można przeczytać w rozporządzeniu:

Ustanowienie limitu prawnego dla przemysłowo produkowanych izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności wydaje się najskuteczniejszym środkiem pod względem zdrowia publicznego, ochrony konsumentów i zgodności z rynkiem wewnętrznym.

Tłuszcze trans - co zmieni się w gastronomii po zmianie prawa? - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
DietaPrawo w gastronomiiTłuszcze
Udostępnij

Produkty dla gastronomii

Może Cię też zainteresować

Produkty i przepisy bez laktozy. Jak ułożyć bezlaktozowe menu?
08-07-2021
Dieta bezglutenowa. Jak przygotować bezkonkurencyjne menu bez glutenu?
30-06-2021
BDO w gastronomii. Co, gdzie i jak [poradnik]
27-05-2021
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!



  • Wprowadź swój adres e-mail, aby otrzymywać nasz newsletter!


  • Najnowsze posty

    • Ryby od rana do wieczora. Poznaj trendy i pomysły na ryby w menu
      10-03-2023
    • Waste management, czyli 7 kroków do ograniczenia strat żywności
      02-03-2023
    • Gotowe desery dla gastronomii. Jakie słodkości wybierają goście i jak łączyć desery z winem – poznaj nasze wskazówki
      22-02-2023
    • Rodzaje pizzy – przewodnik po smakach Włoch
      09-02-2023
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

© Copyright Farutex Sp. z o.o.