Przyprawy – jedne z podstawowych składników, bez których nie może powstać żadne danie. Wszyscy sięgamy po nie codziennie, tak w kuchni profesjonalnej, jak i tej domowej. Wydawać by się mogło, że wiemy już o nich wszystko. Znamy najbardziej aromatyczne mieszanki i kombinacje, świetnie wiemy czym doprawić czerwone mięso, a czym rybę. Taka rutyna może być zgubna. Warto poświęcić czas na eksperymenty i sięgnąć po takie zestawienie przypraw, które zagwarantuje naszym daniom niecodzienny, unikalny i, co najważniejsze, wyśmienity smak.
Przyprawy często porównuje się do palety pełnej farb. Cieszą one nie tylko intensywnym aromatem, ale także kolorami i niecodziennym wyglądem. Które z nich połączyć tak, aby uzyskać zaskakujący, oryginalny smak? Podpowiadamy.
1. Biały pieprz i czerwona papryka – łagodna ostrość
2. Imbir i czerwony pieprz – rozgrzeje każdego
3. Kurkuma i cynamon – dla zdrowia i odporności
4. Kminek i mięta – doskonałe uzupełnienie
Biały pieprz i czerwona papryka – łagodna ostrość
Biały pieprz pochodzi z tej samej rośliny, z której otrzymuje się pieprz czarny i zielony, jednak zbierany jest w innej fazie dojrzałości i przechodzi odmienną obróbkę. Ze wszystkich rodzajów pieprzu, to właśnie biały uważany jest za najsubtelniejszy w smaku. Charakteryzuje się także intensywnym zapachem i delikatną ostrością. Poleca się go zwłaszcza do dań z drobiu i ryb, pasztetów czy sosów. Dodany pod koniec gotowania nada potrawom głębokiego smaku oraz podkreśli ich zapach.
Z jakimi przyprawami połączyć biały pieprz tak, aby wyeksponować jego unikalny smak? My polecamy dodatek w postaci czerwonej papryki. Słodka, mielona papryka ożywi danie nieco owocową nutą, ale nie jest na tyle intensywna, aby przyćmić smak białego pieprzu. Takie połączenie świetnie sprawdzi się we wszelkiego rodzaju sosach, zupach i marynatach, ale także przy doprawianiu faszerowanych jajek.
Imbir i czerwony pieprz – rozgrzeje każdego
Palący smak ze słodkawą, cytrynową nutą sprawia, że imbir to wyjątkowa przyprawa. Wspaniale podkreśla smak owoców morza, a dzięki swoim właściwościom rozgrzewającym dodawany jest także do grzańców czy deserów. Jak wydobyć nowy, zaskakujący aromat z tej uniwersalnej przyprawy? Na przykład dodając szczyptę czerwonego pieprzu. Tak intensywne w smaku i rozgrzewające połączenie świetnie sprawdzi się w kuchni, zwłaszcza teraz, gdy sezon zimowy trwa w najlepsze.
Kurkuma i cynamon – dla zdrowia i odporności
Kurkumę na pewno zna każdy. Jej lekki, korzenny i nieco ostry smak sprawia, że jest niezastąpioną przyprawą dla dań na bazie ryżu, jajek, a także sosów, zup i sałatek. Można nią także doprawiać kawę i koktajle. Ta niezwykle popularna przyprawa kuchni azjatyckiej ceniona jest nie tylko ze względu na swój smak i kolor, ale także wspaniałe właściwości prozdrowotne. W połączeniu z cynamonem, kurkuma staje się jednym z najskuteczniejszych środków do walki ze stanami zapalnymi. Kubek herbaty doprawiony tym duetem, to sprawdzony sposób na wzmocnienie całego organizmu. Warto pochwalić się taką pozycją w menu, zwłaszcza że trend na dbanie o zdrowie zyskuje coraz to kolejnych zwolenników.
Kminek i mięta – doskonałe uzupełnienie
Kminek ze względu na swój mocny i głęboki profil smakowy znalazł zastosowanie w wielu rodzajach kuchni. Znajdziemy go w daniach meksykańskich, curry czy pieczonej gęsi. Jego mocny, nieco ciepły, zapach i odpowiednio intensywny aromat sprawia, że kminek niełatwo komponuje się z innymi przyprawami. Na uwagę na pewno zasługuje jego połączenie z miętą. Jej chłodny, orzeźwiający smak fantastycznie redukuje gorycz kminku, a jednocześnie podkreśla jego ostrość. Taka kompozycja pozwoli z obu tych składników wydobyć to, co najlepsze.
Wszystkie niezbędne w Twojej kuchni przyprawy zamówisz zawsze i o każdej porze w naszym systemie e-bidfood.pl.