• Logo blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Strony

    • Kontakt
    • O Bidfood Farutex
    • O blogu
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!

  • Poznajmy się
    • O blogu
    • O Bidfood Farutex
  • Tematy
    • Produkty dla gastronomii
    • Trendy gastronomiczne
    • Techniki kulinarne
    • Wywiady, felietony
    • Marketing w gastronomii
    • Karta win
    • Zero waste w gastronomii
  • Rodzaje kuchni
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia hiszpańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Kuchnia nowoczesna
    • Kuchnia wegańska
    • Kuchnia wegetariańska
  • Popularne dania
    • Pizza
    • Sushi
    • Burgery
    • Makaron
  • Kontakt
  • Oferta Bidfood Farutex

Sery włoskie – przewodnik po smakach i regionach Włoch

10-06-2021

W swoim menu masz dania kuchni włoskiej? Świetnym dodatkiem będą sery włoskie – miękkie i twarde, słodkawe i lekko pikantne. Zobacz, jakie sery włoskie będą pasowały do Twojej karty.

Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych na całym świecie. Z wchodzących w jej skład gatunków serów – burraty, Grana Padano czy mozzarelli – korzystają najlepsi szefowie kuchni na wszystkich kontynentach. Wyróżnikiem tych śródziemnomorskich produktów zawsze jest wysoka jakość, wyjątkowy zapach i smak.

Czym charakteryzują się poszczególne włoskie sery? Do jakich dań je dodać? Oto nasz przewodnik po włoskich serach!

Spis treści

  1. Miękkie sery włoskie
    • Gorgonzola
    • Scamorza
    • Pecorino Toscano
    • Burrata
    • Sery włoskie – mozzarella di bufala
  2. Twarde sery włoskie
    • Sery włoskie – Asiago Pressato
    • Caciocavallo Silano
    • Losa
    • Grana Padano
    • Sery włoskie – Taleggio
    • Pecorino Romano
    • Ricotta Salata
    • Sery włoskie – Parmigiano Reggiano
    • Robiola Occelli
    • Scamorza Affumicata
Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Miękkie sery włoskie

Gorgonzola

Dojrzewający, produkowany z krowiego mleka ser – porasta go pleśń penicillium glaucum. Kremowy i miękki o charakterystycznym, orzechowym smaku. Gorgonzola narodziła się w Lombardii w północnych Włoszech. Chroniony znakiem pochodzenia DOP. Do sosów, farszow, pizzy czy risotto, jako samodzielna przekąska z czerwonym winem i owocami.

Sery włoskie - scamorza - jak smakuje? Sprawdź - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Scamorza

Miękki, twarogowy ser śmietankowy wytwarzany w regionie Lombardia. Gładki i lśniący, tradycyjnie produkowany w kształcie sakiewki lub gruszki. Produkowany z mleka krowiego, ma słodko-kwaśny smak i kremową konsystencję. Występuje również w wersji wędzonej. Do potraw z szynką, grzybami lub warzywami, pieczywa, sałatek, zapiekania i grillowania.

Pecorino Toscano

Popularna odmiana sera pecorino wytwarzana w regionie Toskania. Posiada wyrazisty, ostry i słony smak ze słodką nutą orzechów. Jego powierzchnia pokryta jest olejem lnianym. Wytwarzany z pełnego mleka owiec. Chroniony znakiem pochodzenia DOP. Do desek serów i wędlin; podaje się skropiony octem balsamicznym, miodem kasztanowym z orzechami włoskimi.

Burrata

Specjalność włoskiego regionu Apulia. W smaku i konsystencji podobna do mozzarelli, jednak różni się sercem – aksamitną, słodkawą śmietanką, która wypływa po przecięciu sera. Do tatara z tuńczyka, pizzy bianca, spaghetti z pomidorami, chilli i bazylią, jako przystawka z szynką parmeńską.

Sery włoskie - burrata. Jak smakuje? Sprawdź - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Sery włoskie – Mozzarella di bufala

Podpuszczkowy ser wytwarzany w regionie Kampania, łagodnym i świeżym smaku oraz charakterystycznej ciągliwości. Mozzarella di bufala produkowana jest wyłącznie z mleka bawolic. Do dań tradycyjnej kuchni włoskiej, m.in. lazanii, sałatki caprese czy pizzy. Chcesz wiedzieć więcej o mozzarelli fior di latte? Zajrzyj do tekstu „Wszystko, co musisz wiedzieć o fior di latte”.

Twarde sery włoskie

Sery włoskie – Asiago Pressato

Ser wytwarzany z krowiego mleka, ma gładką konsystencję, elastyczną skórkę i słomkowy kolor. W smaku delikatny, słodki, lekko kwaśny. W zapachu przypomina jogurt i masło. Jego nazwa pochodzi od miejsca produkcji – Płaskowyżu Asiago. Pressato oznacza świeży. Chroniony znakiem pochodzenia DOP. Do sałatek, makaronów i kanapek (tarty) lub zup i sosów (topiony).

Ser Caciocavallo Silano - jak smakuje? Sprawdź - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Caciocavallo Silano

Jeden z najbardziej znanych serów południowych Włoch – wytwarzany w regionie Apulia i Kalabria. Ma oryginalny kształt, złocisty kolor i słodki, intensywny smak. Produkowany jest z krowiego mleka. Dojrzewa w suchym miejscu przez trzy miesiące. Chroniony znakiem pochodzenia DOP. Do spożywania w towarzystwie wędlin (najlepiej z capocollo i salsiccią), deski serów, sałatek, świeżego pieczywa lub makaronów.

Losa

Z niepasteryzowanego krowiego i koziego mleka, co nadaje serowi aromat mleka i masła. Jego forma przypomina kształt płaskiego kamienia zwanego losa, którym pokrywane są dachy alpejskich domów. Wytwarzany w regionie Piemont. Do przygotowywania nadzienia np. makaronu lub fondue.

Grana Padano

Półtłusty, twardy, podpuszczkowy ser z mleka krowiego, jeden z najbardziej znanych produktów. Określenie grana (z włoskiego ‘ziarno’) opisuje ziarnistą strukturę sera, zaś padano miejsce wytwarzania – Nizinę Padańską. Chroniony znakiem pochodzenia DOP. Do sałatek, risotto, zup, carpaccio, dań na bazie makaronów.

Sery włoskie - sprawdź te najlepsze - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Sery włoskie – Taleggio

Półmiękki ser z mleka krowiego. Bierze swoją nazwę od doliny w Bergamo. Ma silny zapach, ale jego smak jest stosunkowo łagodny z niezwykłą, owocową nutą. Chroniony znakiem pochodzenia DOP. Do grillowanych warzyw, sosów i pizzy.

Pecorino Romano

Jeden z najstarszych włoskich serów podpuszczkowych. Pochodzi z regionu Lacjum. Jest słony i twardy, produkowany tradycyjnie z mleka owczego. Ma charakterystyczny, przyjemnie ostry smak. Do spaghetti carbonara i spaghetti amatriciana.

Ricotta Salata

Ser z mleka owczego wytwarzany ze świeżej zasolonej ricotty, która dojrzewa przez kolejne tygodnie. Ma zbitą, twardą konsystencję. Nie rozpuszcza się i jest bardzo słony, dlatego serwuje się go już na gotowe danie, ścierając drobno na tarce. Wytwarzany na wyspie Sardynia. Na cześć ricotty Sycylijczycy urządzają doroczne święto „Sagra della Ricotta”. Do potraw kuchni sycylijskiej, jak pasta alla norma czy sałatka z pomidorów i czerwonej cebuli.

Sery włoskie – Parmigiano Reggiano

Ser twardy typu podpuszczkowego wytwarzany z krowiego mleka. Produkowany jest w prowincjach Parmy, Reggio Emilii, Modeny, Bolonii i Mantui we Włoszech. Swój niepowtarzalny charakter otrzymuje dzięki naturalnym kulturom bakterii. Dojrzewał przez 18 miesięcy. Chroniony znakiem pochodzenia DOP. Do świeżych lub suszonych owoców, zup, ryb, lazanii, makaronów.

Neon "say cheese"! - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Robiola Occelli

Apetyczny ser z jadalną skórką orzechową. Wytwarzany w regionie Piemont. Ma miękką i wilgotną śmietankę, jest wytwarzany z mleka krowiego. O średniej intensywności aromatycznej, która staje się jeszcze silniejsza wraz ze starzeniem. Do aperitifu, pokrojony w sałatce lub na chlebie tostowym, i pod koniec posiłku.

Scamorza Affumicata

Wędzona wersja sera Scamorza – we Włoszech bardziej popularna niż biała. Wytwarzany w regionie Lombardia. Powstaje przez wędzenie dymem przez 10-15 min. Ser jest elastyczny, ma subtelny, dymny smak ze słodką, karmelową nutą. Do zapiekanych potraw z makaronem, np. w zestawieniu z szynką prosciutto.

Kuchnia włoskaSery
Udostępnij

Produkty dla gastronomii  / Profile kuchni

Może Cię też zainteresować

Wywiad z Antonio Pappalardo — pizzaiolo oraz właścicielem pizzerii La Cascina dei Sapori & Inedito
17-04-2024
Wywiad z Pawłem Mierzejewskim, szefem kuchni i właścicielem restauracji Il Vicolo w Zielonej Górze
18-09-2023
Wywiad z Damianem Kuciem, przedstawicielem handlowym ds. kuchni śródziemnomorskiej Bidfood Farutex
17-08-2023
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!



  • Wprowadź swój adres e-mail, aby otrzymywać nasz newsletter!


  • Najnowsze posty

    • Jakie wino do owoców morza? Przewodnik dla szefów kuchni
      07-02-2025
    • 5 pomysłów na Black Friday w gastronomii. Sprawdź!
      13-11-2024
    • Jak przygotować gęś – tradycyjnie czy orientalnie? Trendy na gęsinę w Twoim menu
      23-10-2024
    • Wellbeing w profesjonalnej kuchni – jak dbać o dobrostan pracowników gastronomii
      01-10-2024
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

© Copyright Farutex Sp. z o.o.