• Logo blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Strony

    • Kontakt
    • O Bidfood Farutex
    • O blogu
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!

  • Poznajmy się
    • O blogu
    • O Bidfood Farutex
  • Tematy
    • Produkty dla gastronomii
    • Trendy gastronomiczne
    • Techniki kulinarne
    • Wywiady, felietony
    • Marketing w gastronomii
    • Karta win
    • Zero waste w gastronomii
  • Rodzaje kuchni
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia hiszpańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Kuchnia nowoczesna
    • Kuchnia wegańska
    • Kuchnia wegetariańska
  • Popularne dania
    • Pizza
    • Sushi
    • Burgery
    • Makaron
  • Kontakt
  • Oferta Bidfood Farutex

Wszystko, co musisz wiedzieć o fior di latte

11-02-2021

Jeśli prowadzisz pizzerię o włoskim rodowodzie, z pewnością znasz określenie fior di latte. Tym mianem nazywa się mozzarellę ze świeżego mleka krowiego najwyższej jakości. Jaka jest jej historia? I czy na pewno Włosi nazywają tak wyłącznie mozzarellę? Więcej w dzisiejszym wpisie!

Tłumacząc dosłownie, fior di latte oznacza ‘kwiat mleka’. Co to – wręcz poetyckie – określenie ma do rodzaju sera? 

We Włoszech ser mozzarella tradycyjnie przygotowywany jest z mleka bawolic. Ten z wysokiej jakości mleka krowiego określany jest właśnie mianem mozzarella fiordilatte. Bowiem tylko najlepsze mleko, kwiat mleka, wykorzystuje się do wytworzenia tego rodzaju sera (w Polsce zapewne powiedzielibyśmy „śmietanka wśród mleka”…).

Spis treści

  1. Mozzarella fior di latte – gdzie i jak jest produkowana?
  2. Fior di latte – krótko o włoskich lodach
  3. Inne odmiany mozzarelli
Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Mozzarella fior di latte – gdzie i jak jest produkowana?

Jak podają źródła historyczne, fior di latte prawdopodobnie pochodzi z niewielkiej gminy Agerola w Kampanii. Jednak wytwarza się ją nie tylko w okolicy Neapolu. Producentów tego rodzaju sera można znaleźć w Kalabrii, Apulii i na Sycylii. 

We Włoszech produkcją fior di latte zajmują się głównie lokalni rzemieślnicy. Tradycyjnie zaczyna się od dodania podpuszczki do świeżego mleka krowiego. Powstałe w ten sposób skrzepy z mleka są szatkowane, wrzucane do wrzącej wody i mieszane tak długo, aż połączą się i utworzą elastyczną masę. I tu zaczyna się najżmudniejsza praca: rzemieślnik odrywa niewielkie kawałki sera i formuje w kulki lub paski, z których wyplata małe warkocze. Tak przygotowane mozzarelle przekłada do słonej wody.

Cały proces jest rytmiczny, oparty na detalach i niezwykle prezycyjny – przypomina niemal taniec!

Fior di latte, czyli nie tylko mozzarella

W Polsce określenie ‘kwiat mleka’ kojarzymy w zasadzie wyłącznie z rodzajem mozzarelli. We Włoszech jednak tę nazwę możemy znaleźć również na… lodowych smakówkach (czasami w zapisie łącznym – jako fiordilatte).

Fior di latte to podstawowy smak włoskich lodów śmietankowych. Słyną z prostego i krótkiego składu. Aby były naprawdę pyszne, producent musi użyć śmietanki z mleka najwyższej jakości. Co ciekawe, te śmietankowe lody można znaleźć na całym świecie, np. w nowojorskich gelateriach – oznaczone są jako „FDL”.

Lody fior di latte - ulubiony smak Włochów - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
Smakówka lodów fior di latte w rzymskiej gelaterii

Krótko o mozzarelli

Wiesz, że Włosi wyróżniają więcej niż dwa rodzaje mozzarelli? Zobacz:

Burrata - ser włoski - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Burrata – specjalność regionu Apulia. To mozzarella wypełniona delikatną śmietanką w środku. Jest znacznie bogatsza w smaku i bardziej kremowa, ale ma luźniejszą teksturę. Włosi jedzą ją z odrobiną soli morskiej i oliwy, czasami kładą również na dobrze wypieczonej pizzy.
  • Nodini – mozzarella o lśniącej powierzchni zapleciona w profesjonalny węzeł. 
  • Bocconcini – małe kąski mozzarelli idealne np. do sałatek.
  • Stracciatella – zaskoczyliśmy, prawda? W Polsce nazwą stracciatella określamy lody z płatkami czekoladowymi. We włoskiej prowincji Foggia zaś stracciatellą nazywa się świeży ser twarogowy z bawolego mleka w postaci małych wiórków, strzępów (straccia po włosku to strzępy).

Więcej o włoskich serach przeczytasz w tekście „Sery włoskie – przewodnik po smakach i regionach Włoch”.

Pizza margherita z mozzarellą fior di latte - spróbujesz? - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
Jakie wino do pizzy wybrać? Przygotuj kartę win dla pizzerii
Deska serówGastronomiaKuchnia włoskaMozzarellaPizzaPizzeria
Udostępnij

Produkty dla gastronomii

Może Cię też zainteresować

Pies w restauracji – za czy przeciw?
23-03-2023
Ryby od rana do wieczora. Poznaj trendy i pomysły na ryby w menu
10-03-2023
Waste management, czyli 7 kroków do ograniczenia strat żywności
02-03-2023
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!



  • Wprowadź swój adres e-mail, aby otrzymywać nasz newsletter!


  • Najnowsze posty

    • Pies w restauracji – za czy przeciw?
      23-03-2023
    • Ryby od rana do wieczora. Poznaj trendy i pomysły na ryby w menu
      10-03-2023
    • Waste management, czyli 7 kroków do ograniczenia strat żywności
      02-03-2023
    • Gotowe desery dla gastronomii. Jakie słodkości wybierają goście i jak łączyć desery z winem – poznaj nasze wskazówki
      22-02-2023
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

© Copyright Farutex Sp. z o.o.