• Logo blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Strony

    • Kontakt
    • O Bidfood Farutex
    • O blogu
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!

  • Poznajmy się
    • O blogu
    • O Bidfood Farutex
  • Tematy
    • Produkty dla gastronomii
    • Trendy gastronomiczne
    • Techniki kulinarne
    • Wywiady, felietony
    • Marketing w gastronomii
    • Karta win
    • Zero waste w gastronomii
  • Rodzaje kuchni
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia hiszpańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Kuchnia nowoczesna
    • Kuchnia wegańska
    • Kuchnia wegetariańska
  • Popularne dania
    • Pizza
    • Sushi
    • Burgery
    • Makaron
  • Kontakt
  • Oferta Bidfood Farutex

WIOSENNA SEZONOWA SAŁATKA – O CZYM PAMIĘTAĆ, KOMPONUJĄC PRZEPIS

15-03-2022

Rozpoczyna się sezon wiosenny, a wraz z nim pora na lekką i kolorową kuchnię. Teraz, gdy świeże warzywa są łatwo dostępne, w menu i kartach lokali zakrólują sałatki. Wiemy, że każdy szef kuchni ma swój własny styl i sprawdzone patenty na jej przygotowanie, ale zawsze warto zaczerpnąć świeżej inspiracji. W końcu wiosna, to pora na wprowadzanie nowości.

Wiosną wszyscy chcemy jeść sezonowo, lekko i kolorowo. Po miesiącach nieco przyciężkawej kuchni zimowej sezonowe warzywa, nowalijki i chrupiące sałaty przyciągają gości, którzy oczekują, że ich talerze pełne będą soczystej zieleni i świeżych smaków. Jak przygotować wiosenne menu tak, żeby cieszyło oko i działało, jak zastrzyk energii? Oto kilka praktycznych wskazówek.

Spis treści

1. Dodatki – pyszne i modne

2. To coś

3. Dressing – dobrany i unikalny

4. Myśl lokalnie i działaj!

Dodatki – pyszne i modne

Mikrowarzywa i jadalne kwiaty to najbardziej trendy dodatki do sałatek w tym sezonie. Korzystając z mikrowarzyw wprowadzisz do swojej karty nie tylko różnorodne barwy i kształty, ale także intensywny smak i, co ważne dla wielu gości, bogactwo witamin i minerałów. Do sałatek polecamy szczególnie mikrowarzywa o delikatniejszej strukturze jak jarmuż czy kalarepa.

Z kolei jadalne kwiaty pozwolą na zjawiskowe przybranie talerza. Trudno o bardziej wiosenną dekorację niż różnobarwne kwiaty.

Wiosenna sezonowa sałatka - o czym pamiętać, komponując przepis

To coś

Z czego składa się sałatka? Z zielonych liści, to oczywiste, ale także z czegoś chrupkiego (np. orzechy), czegoś miękkiego (ser, gruszka), dressingu i tego czegoś – składnika niespodzianki. Bez niego wszystkie sałatki byłyby do siebie bardzo podobne, a przez to nudne. Przełam schematy i uracz swoich gości czymś nieoczywistym. Może kawałkiem grillowanego arbuza, a może wątróbką? Najważniejsze, to zaskoczyć konsumentów nowatorską kombinacją.

Wiosenna sezonowa sałatka - o czym pamiętać, komponując przepis

Dressing – dobrany i unikalny

Odpowiednio dobrany dressing to klucz do udanej sałatki. Powinien łączyć wszystkie składniki i dodawać im wyrazistości. To od całościowej koncepcji dania zależy czy dressing będzie kremowy, czy lekki, słodkawy, czy ostry. Nie ma też unikalnej receptury, która sprawdzi się przy każdej okazji. Dodawanie jednego dressingu do różnych sałatek to droga na skróty, a ta zwykle wiedzie na manowce.

Wiosenna sezonowa sałatka - o czym pamiętać, komponując przepis

Myśl lokalnie i działaj!

Gdzie najlepiej szukać inspiracji dla swojego menu? W najbliższej okolicy. Trend na wykorzystywanie lokalnych składników i czerpanie z tradycji kuchni regionalnej wciąż jest bardzo silny. Jeśli jeszcze nie zaprosiłeś do swojej kuchni regionalnych produktów, zrób to jak najszybciej. I nie zapomnij podkreślić, tego faktu w swoim menu. Pomysłów na doskonałą sałatkę jest wiele. Najważniejsze to wypracować własny, wyjątkowy przepis. Pamiętaj, że wszystkie potrzebne do tego produkty zamówisz zawsze i o każdej porze w naszym systemie e-bidfood.pl.

Menu
Udostępnij

Produkty dla gastronomii

Może Cię też zainteresować

Ryby od rana do wieczora. Poznaj trendy i pomysły na ryby w menu
10-03-2023
Gotowe desery dla gastronomii. Jakie słodkości wybierają goście i jak łączyć desery z winem – poznaj nasze wskazówki
22-02-2023
Walentynki w branży Horeca. 11 pomysłów dla gastronomii
31-01-2023
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!



  • Wprowadź swój adres e-mail, aby otrzymywać nasz newsletter!


  • Najnowsze posty

    • Ryby od rana do wieczora. Poznaj trendy i pomysły na ryby w menu
      10-03-2023
    • Waste management, czyli 7 kroków do ograniczenia strat żywności
      02-03-2023
    • Gotowe desery dla gastronomii. Jakie słodkości wybierają goście i jak łączyć desery z winem – poznaj nasze wskazówki
      22-02-2023
    • Rodzaje pizzy – przewodnik po smakach Włoch
      09-02-2023
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

© Copyright Farutex Sp. z o.o.