• Logo blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Strony

    • Kontakt
    • O Bidfood Farutex
    • O blogu
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!

  • Poznajmy się
    • O blogu
    • O Bidfood Farutex
  • Tematy
    • Produkty dla gastronomii
    • Trendy gastronomiczne
    • Techniki kulinarne
    • Wywiady, felietony
    • Marketing w gastronomii
    • Karta win
    • Zero waste w gastronomii
  • Rodzaje kuchni
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia hiszpańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Kuchnia nowoczesna
    • Kuchnia wegańska
    • Kuchnia wegetariańska
  • Popularne dania
    • Pizza
    • Sushi
    • Burgery
    • Makaron
  • Kontakt
  • Oferta Bidfood Farutex

Dobierz wino do kuchni azjatyckiej – pierożków dim sum, kimchi, curry…

29-04-2021

Azja to kontynent niesłychanie bogaty kulinarnie. Chcesz przygotować profesjonalną kartę win, ale nie wiesz, jakie wino do kuchni azjatyckiej dobrać? Przeczytaj!

Kuchnia azjatycka i winepairing to temat-rzeka. Dania rodem z Azji są bowiem niesłychanie zróżnicowane. W Chinach, Tajlandii czy Wietnamie kucharze używają dużej ilości przypraw, ziół i sosów, które wydobywają wiele poziomów smaku – od kwaśnego przez słodki po ostry. Orientalne potrawy często złożone są z produktów o różnych teksturach i chrupkości, a same składniki przygotowywane są rozmaitymi technikami. Ufff… Jak się w tym wszystkim odnaleźć?

Prawdą jest, że aby dopasować wino do kuchni azjatyckiej, trzeba być cierpliwym – zadanie jest po prostu podchwytliwe. Można je sobie jednak uprościć! Poznaj podpowiedzi sommeliera.

Spis treści

  1. Jakie wino do kuchni azjatyckiej? Zaczynamy!
  2. Białe wino do kuchni azjatyckiej
    • Sauvignon blanc
    • Wytrawny riesling
    • Grüner Veltliner
  3. Czerwone wino do kuchni azjatyckiej
    • Merlot
    • Pinot noir
    • Primitivo
Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Jakie wino do kuchni azjatyckiej? Zaczynamy!

Chcąc dopasować wino do kuchni azjatyckiej, warto skupić się na trzech elementach dania: lekkości, przyprawach i ostrości. 

  • Jeśli Twoje danie jest lekkie, zestaw je z winami delikatnymi, bez okrągłego, pełnego „ciała”. 
  • Potrawa ma wiele przypraw, a na podniebieniu uwalnia kolejne „warstwy” smaku? Nie pomylisz się, gdy wybierzesz do niej proste wina.
  • Jeśli zaś Twoje danie jest pikantne, lepiej wybierz do niego słodkie wino, które „przyhamuje” nieco ostrość.

– Jeśli skoncentrujemy się głównie na intensywnym, aromatycznym, nierzadko korzennym i pikantnym stylu potraw, to dojdziemy do wniosku, że dobrym kierunkiem doboru wina do kuchni azjatyckiej będą odmiany aromatyczne, z wysoką kwasowością oraz zawartością cukru. Bardzo dużo potraw będzie również świetnie czuć się w towarzystwie delikatnych lub średniej budowy, ale mocno owocowych win czerwonych.

twierdzi Kacper Woźniak, sommelier i selekcjoner wina w Fine Wine.
Jak dobrać wino do kuchni azjatyckiej? Sprawdź! - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Białe wino do kuchni azjatyckiej

Wysoka kwasowość i lekka słodycz – te wymogi spełnia kilka szczepów wina. Wśród nich warto wymienić:

Sauvignon blanc

Dobrym tropem będzie sauvignon blanc z Nowej Zelandii czy Argentyny. Szukamy win rześkich, ale soczystych; pełnych wigoru, ale bogatych w aromaty owoców. Wina ze szczepu sauvignon blanc potrafią pochwalić się aromatami owoców tropikalnych oraz cytrusowych, takich jak: marakuja, ananas, grejpfrut, limonka czy cytryna. Często te owocowe aromaty otulone są ziołami i pikanterią, co sprawia, że to świetne wino do kuchni azjatyckiej. Będzie pasowało m.in. do kimchi czy sushi (o tym, jak dobrać wino do sushi, napisaliśmy w tekście: „Wino do sushi, czyli nie tylko sake w karcie”).

Wytrawny riesling 

O pięknej fakturze i kremowym podniebieniu, nasycony niemal kamienną mineralnością. To wino energetyczne, zmysłowe, z nerwem. Szczególnie polubi się z kuchnią tajską czy chińską, np. pierożkami dim sum.

Grüner Veltliner

Z tego szczepu słynie Austria. To idealne wino do kuchni azjatyckiej: urzeka przyprawowym charakterem (ziół, białego pieprzu), aromatem kwaśnych owoców i mineralnością. Pokochają je dania kuchni tajskiej.

Dobrym wyborem do chińszczyzny i dań typu stir-fry będą także chardonnay z południa Francji oraz alvarinho z Portugalii.

Jak dobrać wino do kuchni azjatyckiej? Sprawdź! - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Czerwone wino do kuchni azjatyckiej

Mniej tanin, średnia lub delikatna budowa oraz owocowy charakter? Nie ma problemu! Jeśli interesuje Cię wino do kuchni azjatyckiej o czerwonej barwie, polecamy następujące szczepy:

Merlot

Jeden z najpopularniejszych szczepów francuskich. Ma wyraźnie drobne taniny i owocowy styl – dominują szczególnie czerwone owoce, ale także czarna porzeczka czy akcenty dżemowe. Będzie świetnym towarzyszem do curry.

Pinot noir

Słynie z niego Francja, ale produkowane jest także we Włoszech (tam znane jest pod nazwą pinot nero). Sommelierzy wskazują w nim aromaty czerwonych owoców z wiśnią na czele, wibrujący zapach cynamonu, ale jednocześnie giętkość, soczystość i aksamitne taniny. W karcie win możesz je zaproponować np. do krewetek w tempurze.

Primitivo

Włoska odmiana primitivo słynie z eleganckiego bukietu dojrzałych owoców, delikatnych nut kwiatowych oraz doskonale wyważonej struktury.

A na koniec wino, po które szczególnie powinni sięgnąć miłośnicy kuchni azjatyckiej – rosé! Uwodzi zapachem wiśni, truskawek, czerwonych owoców, brzoskwiń ze szczyptą orzeźwiającej mięty. Kuchnia tajska je pokocha!

Kuchnia azjatyckaKuchnia indyjskaKuchnia japońskaKuchnia tajskaWino białeWino czerwone
Udostępnij

Karta win

Może Cię też zainteresować

Jakie wino do owoców morza? Przewodnik dla szefów kuchni
07-02-2025
Jak przygotować gęś – tradycyjnie czy orientalnie? Trendy na gęsinę w Twoim menu
23-10-2024
Kulinarne hity z Azji, które podbiły świat
13-07-2023
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!



  • Wprowadź swój adres e-mail, aby otrzymywać nasz newsletter!


  • Najnowsze posty

    • Jakie wino do owoców morza? Przewodnik dla szefów kuchni
      07-02-2025
    • 5 pomysłów na Black Friday w gastronomii. Sprawdź!
      13-11-2024
    • Jak przygotować gęś – tradycyjnie czy orientalnie? Trendy na gęsinę w Twoim menu
      23-10-2024
    • Wellbeing w profesjonalnej kuchni – jak dbać o dobrostan pracowników gastronomii
      01-10-2024
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

© Copyright Farutex Sp. z o.o.