Azja to kontynent niesłychanie bogaty kulinarnie. Chcesz przygotować profesjonalną kartę win, ale nie wiesz, jakie wino do kuchni azjatyckiej dobrać? Przeczytaj!
Kuchnia azjatycka i winepairing to temat-rzeka. Dania rodem z Azji są bowiem niesłychanie zróżnicowane. W Chinach, Tajlandii czy Wietnamie kucharze używają dużej ilości przypraw, ziół i sosów, które wydobywają wiele poziomów smaku – od kwaśnego przez słodki po ostry. Orientalne potrawy często złożone są z produktów o różnych teksturach i chrupkości, a same składniki przygotowywane są rozmaitymi technikami. Ufff… Jak się w tym wszystkim odnaleźć?
Prawdą jest, że aby dopasować wino do kuchni azjatyckiej, trzeba być cierpliwym – zadanie jest po prostu podchwytliwe. Można je sobie jednak uprościć! Poznaj podpowiedzi sommeliera.
Spis treści
- Jakie wino do kuchni azjatyckiej? Zaczynamy!
- Białe wino do kuchni azjatyckiej
- Czerwone wino do kuchni azjatyckiej
Jakie wino do kuchni azjatyckiej? Zaczynamy!
Chcąc dopasować wino do kuchni azjatyckiej, warto skupić się na trzech elementach dania: lekkości, przyprawach i ostrości.
- Jeśli Twoje danie jest lekkie, zestaw je z winami delikatnymi, bez okrągłego, pełnego „ciała”.
- Potrawa ma wiele przypraw, a na podniebieniu uwalnia kolejne „warstwy” smaku? Nie pomylisz się, gdy wybierzesz do niej proste wina.
- Jeśli zaś Twoje danie jest pikantne, lepiej wybierz do niego słodkie wino, które „przyhamuje” nieco ostrość.
– Jeśli skoncentrujemy się głównie na intensywnym, aromatycznym, nierzadko korzennym i pikantnym stylu potraw, to dojdziemy do wniosku, że dobrym kierunkiem doboru wina do kuchni azjatyckiej będą odmiany aromatyczne, z wysoką kwasowością oraz zawartością cukru. Bardzo dużo potraw będzie również świetnie czuć się w towarzystwie delikatnych lub średniej budowy, ale mocno owocowych win czerwonych.
twierdzi Kacper Woźniak, sommelier i selekcjoner wina w Fine Wine.
Białe wino do kuchni azjatyckiej
Wysoka kwasowość i lekka słodycz – te wymogi spełnia kilka szczepów wina. Wśród nich warto wymienić:
Sauvignon blanc
Dobrym tropem będzie sauvignon blanc z Nowej Zelandii czy Argentyny. Szukamy win rześkich, ale soczystych; pełnych wigoru, ale bogatych w aromaty owoców. Wina ze szczepu sauvignon blanc potrafią pochwalić się aromatami owoców tropikalnych oraz cytrusowych, takich jak: marakuja, ananas, grejpfrut, limonka czy cytryna. Często te owocowe aromaty otulone są ziołami i pikanterią, co sprawia, że to świetne wino do kuchni azjatyckiej. Będzie pasowało m.in. do kimchi czy sushi (o tym, jak dobrać wino do sushi, napisaliśmy w tekście: „Wino do sushi, czyli nie tylko sake w karcie”).
Wytrawny riesling
O pięknej fakturze i kremowym podniebieniu, nasycony niemal kamienną mineralnością. To wino energetyczne, zmysłowe, z nerwem. Szczególnie polubi się z kuchnią tajską czy chińską, np. pierożkami dim sum.
Grüner Veltliner
Z tego szczepu słynie Austria. To idealne wino do kuchni azjatyckiej: urzeka przyprawowym charakterem (ziół, białego pieprzu), aromatem kwaśnych owoców i mineralnością. Pokochają je dania kuchni tajskiej.
Dobrym wyborem do chińszczyzny i dań typu stir-fry będą także chardonnay z południa Francji oraz alvarinho z Portugalii.
Czerwone wino do kuchni azjatyckiej
Mniej tanin, średnia lub delikatna budowa oraz owocowy charakter? Nie ma problemu! Jeśli interesuje Cię wino do kuchni azjatyckiej o czerwonej barwie, polecamy następujące szczepy:
Merlot
Jeden z najpopularniejszych szczepów francuskich. Ma wyraźnie drobne taniny i owocowy styl – dominują szczególnie czerwone owoce, ale także czarna porzeczka czy akcenty dżemowe. Będzie świetnym towarzyszem do curry.
Pinot noir
Słynie z niego Francja, ale produkowane jest także we Włoszech (tam znane jest pod nazwą pinot nero). Sommelierzy wskazują w nim aromaty czerwonych owoców z wiśnią na czele, wibrujący zapach cynamonu, ale jednocześnie giętkość, soczystość i aksamitne taniny. W karcie win możesz je zaproponować np. do krewetek w tempurze.
Primitivo
Włoska odmiana primitivo słynie z eleganckiego bukietu dojrzałych owoców, delikatnych nut kwiatowych oraz doskonale wyważonej struktury.
A na koniec wino, po które szczególnie powinni sięgnąć miłośnicy kuchni azjatyckiej – rosé! Uwodzi zapachem wiśni, truskawek, czerwonych owoców, brzoskwiń ze szczyptą orzeźwiającej mięty. Kuchnia tajska je pokocha!