• Logo blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Strony

    • Kontakt
    • O Bidfood Farutex
    • O blogu
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!

  • Poznajmy się
    • O blogu
    • O Bidfood Farutex
  • Tematy
    • Produkty dla gastronomii
    • Trendy gastronomiczne
    • Techniki kulinarne
    • Wywiady, felietony
    • Marketing w gastronomii
    • Karta win
    • Zero waste w gastronomii
  • Rodzaje kuchni
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia hiszpańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Kuchnia nowoczesna
    • Kuchnia wegańska
    • Kuchnia wegetariańska
  • Popularne dania
    • Pizza
    • Sushi
    • Burgery
    • Makaron
  • Kontakt
  • Oferta Bidfood Farutex

Nie tylko sałatka. Co zrobić z sałatą czy rukolą? #GastroWskazówki

04-05-2021

Liście roszponki czy rukoli tradycyjnie wykorzystuje się do przygotowania sałatki lub ozdobienia dania. Jak wykorzystać je inaczej? Co zrobić z sałatą, której mamy za dużo? Sprawdź nasze #GastroWskazówki!

Wiosna na talerzu kojarzy się głównie ze świeżymi owocami, nowalijkami i ziołami. Co jednak z „zieleniną”? Warto dać jej zielone światło w swojej kuchni i wkomponować do menu. Z roszponki czy rukoli można przygotować przecież nie tylko bazową sałatkę. Zobacz nasze pomysły na to, co zrobić z sałatą czy szpinakiem.

Spis treści

  1. Co zrobić z sałatą?
  2. Co zrobić ze szpinakiem?
  3. Co zrobić z rukolą?
  4. Co zrobić z roszponką?
Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Co zrobić z sałatą?

To na sałacie bazuje większość sałatek. Nie ma w tym nic zaskakująco: gatunków sałat jest mnóstwo, różnią się nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Czasem wystarczy więc jedynie prosty dressing, aby powstała pyszna i zdrowa sałatka. Warto jednak poszukać też ciekawych inspiracji ze świata (zobacz np. wietnamską sałatkę makaronową bún chay). Szukasz więcej pomysłów na to, co zrobić z sałatą? Oto nasze podpowiedzi:

  • Wrapy i tortille – zamień zwykłe pszenne placki na zielone liście sałaty, np. lollo rossa czy lollo bionda. 
  • Zupy – dobrym przykładem może być ministra maritata, czyli włoska zupa ślubna, która bazuje na escarole (odmianie cykorii), ale równie dobrze można użyć do niej sałaty, jarmużu, szpinaku czy botwiny.
  • Bowle – np. najbardziej znany indyjski bowl o nazwie „buddha bowl” z kaszą bulgur, pieczoną ciecierzycą i warzywami zawiera także chrupką sałatę.
  • Sauté z grilla – dzięki grillowaniu sałata (np. raddicchio pokrojona w grube kawałki) zyska piękny zapach i smak, a z dodatkiem oliwy z oliwek, sera camembert i octu balsamicznego zmieni się w pyszne danie. Nie zapomnij tylko o crème fraiche!
  • Pesto – tak, to świetny pomysł również dla tradycyjnej sałaty, która może nieco przytłumić bazylię w tradycyjnym przepisie, jednocześnie zapewniając bardziej kremową konsystencję.
  • Francuskie crudités – czyli przystawka złożona z surowych warzyw maczanych w salsie, sosie albo dipie na bazie sera (np. ricotty). Obok rzepy, kalafiora i kopru włoskiego chrupka sałata będzie gwiazdą tego połączenia.
  • Zielona panna cotta – w tym deserze świetnie sprawdzi się delikatna sałata masłowa.
Makarony włoskie - chittara z frutti di mare - Blog Bidfood Farutex
Makaron chitarra z owocami morza, szpinakiem baby i białym winem

Co zrobić ze szpinakiem?

Szpinak jest jednym z najbardziej popularnych warzyw liściastych. Dodaje się go zwykle do makaronów, jest bazą sałatek, zup i zdrowych koktajli. Gdzie go wykorzystać?

  • Hummus – zielony hummus będzie ciekawym dodatkiem do wegańskiego talerza przystawek.
  • Tarta – na tradycyjnym kruchym cieście lub podsmażonych batatach. To również rozwiązanie dla wegeterian i wegan, jeśli przygotujesz ciasto z kalafiora i nadzienie z wegańskiej śmietanki.
  • Bowl – szpinak świetnie pasuje do bowli; jego chrupiąca tekstura sprawdzi się np. w bowlu z wołowiną, kimchi i smażonym jajkiem.
  • Emulsja do mięsa – tak jak w przepisie na carpaccio z combra sarny z sałatą i emulsją z pora.
  • Ciasto – możesz przygotować je z myślą zarówno o wegetarianach, jak i weganach. Popularny leśny mech w wersji z nerkowcami, mleczkiem kokosowym i mlekiem roślinnym to tylko jeden z pomysłów.
  • Pączki – tak, pączki! Świetny pomysł na świętowanie dnia ziemi lub innych wyjątkowych dni w kalendarzu.

A jeśli zastanawiasz się, jak wykorzystać szpinak baby, sprawdź przepis na makaron chitarra z owocami morza, szpinakiem baby i białym winem. To ciekawy, wakacyjny przepis – idealny do letniej karty dań.

Co zrobić z sałatą? Zestaw ją z pieczywo do wypieku - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
Rukola z burakami, parmezanem, sosem i grzankami

Co zrobić z rukolą?

Ma silny, aromatyczny, orzechowo-pieprzny smak. Doskonale komponuje się z kanapkami, sosami, a także daniami mięsnymi i rybnymi. W charakterze sałatki wykorzystywana jest szczególnie w kuchni śródziemnomorskiej. Co zrobić z rukolą?

  • Pesto – to chyba najciekawszy i jednocześnie najprostszy sposób wykorzystania rukoli. Doda ciekawy, pieprzny smak i będzie ciekawą odmianą od tradycyjnej wersji.
  • Kanapki w chlebie pita – do tego pieczona w korzennych przyprawach ciecierzyca, odrobina sosu typu tzaziki i limonka… Palce lizać!
  • Śniadaniowe propozycje – frittata, omlet czy proste podpłomyki z konfiturą z czerwonej cebuli okraszone rukolą będą strzałem w dziesiątkę w śniadaniowym menu.
  • Salsa do mięsa – szybkie blendowanie z oliwą z oliwek pozwoli na przygotowanie aromatycznej salsy, np. do wołowiny z rozmarynem, plackami ziemniaczanymi i szatkowaną kapustą.
Co zrobić z sałatą czy roszponką? Prosty dressing, np. do sera burrata - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
Burrata z kolorowymi pomidorami, sosem bazyliowym i koperkiem

Co zrobić z roszponką?

Jej delikatne liście wręcz zachęcają do stworzenia sałatki w prostej formie – ze świeżymi, ugotowanymi lub suszonymi warzywami, np. marchewką, pomidorem czy burakami ozdobionymi klasycznym winegretem. Do jej lekko orzechowego smaku pasuje też ugotowane na twardo jajko, przegrzebki, ryby i sery. W jakich przepisach wykorzystasz roszponkę?

  • Tacos – kuchnia meksykańska kocha takie dodatki. Nie zapomnij tylko o kolendrze!
  • Zupa – z roszponki możesz przygotować pyszną, wiosenną zupę z dodatkiem cebuli dymki i gałką muszkatołową.
  • Pasta – kremową pastę z roszponki uzyskasz, miksując ze sobą awokado, serek, groszek, oliwę i przyprawy.
  • Omlet – pożywna wersja śniadania i zdrowy dodatek!
#GastroWskazówkiDanie główneKuchnia azjatyckaKuchnia śródziemnomorskaKuchnia wegańskaKuchnia wegetariańskaMenuSałatkaZero waste w gastronomii
Udostępnij

Produkty dla gastronomii  / Profile kuchni  / Techniki kulinarne

Może Cię też zainteresować

Jakie wino do owoców morza? Przewodnik dla szefów kuchni
07-02-2025
5 pomysłów na Black Friday w gastronomii. Sprawdź!
13-11-2024
Jak przygotować gęś – tradycyjnie czy orientalnie? Trendy na gęsinę w Twoim menu
23-10-2024
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!



  • Wprowadź swój adres e-mail, aby otrzymywać nasz newsletter!


  • Najnowsze posty

    • Jakie wino do owoców morza? Przewodnik dla szefów kuchni
      07-02-2025
    • 5 pomysłów na Black Friday w gastronomii. Sprawdź!
      13-11-2024
    • Jak przygotować gęś – tradycyjnie czy orientalnie? Trendy na gęsinę w Twoim menu
      23-10-2024
    • Wellbeing w profesjonalnej kuchni – jak dbać o dobrostan pracowników gastronomii
      01-10-2024
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

© Copyright Farutex Sp. z o.o.