Twoi goście coraz częściej pytają o wina bezalkoholowe? Dowiedz się, czym jest wino bezalkoholowe i dlaczego powinno zagościć w Twojej karcie win! To idealne rozwiązanie dla osób, które chcą bez alkoholu świętować różne okazje.
Wśród trendów gastronomicznych, które będą nasilać się w kolejnych latach, nie można przeoczyć jednego: napojów bezalkoholowych. Fala popularności trunków „0 procent” podbiła cały świat, ponieważ zwiększa się świadomość społeczna. Po prostu chcemy żyć lepiej, pić i odżywiać się zdrowiej.
Dlatego dzisiaj nie zaskakują już nikogo pytania o bezalkoholowe koktajle czy bezalkoholowe piwa. Pora więc na bezalkoholowe wina. Odpowiadamy na najpopularniejsze pytania o „wina 0”!
Spis treści
- Co to jest wino bezalkoholowe?
- Jak powstaje wino bezalkoholowe?
- Jak smakuje wino bezalkoholowe?
- Czy wino bezalkoholowe powinno znaleźć się w karcie win?
- Jakie wino bezalkoholowe wybrać do karty win?
Co to jest wino bezalkoholowe?
Wino bezalkoholowe to napój winny, który zawiera poniżej 0,5% alkoholu. Na co dzień możesz też spotykać się z „winem 0”, które jest całkowicie pozbawione alkoholu (np. w procesie dealkoholizacji).
Będąc przy temacie wina bez alkoholu, nie można nie odwołać się do przepisów. W świetle unijnego prawa wina 0 procent nie można nazwać winem.
Ile wino ma procent alkoholu?
Zgodnie z prawem unijnym wino powinno zawierać minimum 8,5% alkoholu (mowa o rzeczywistej zawartości alkoholu, nie naturalnej). Na rynku istnieją jednak także wina:
- likierowe, które mają nie mniej niż 15% rzeczywistej zawartości alkoholu,
- z suszonych winogron o rzeczywistej zawartości alkoholu nie mniejszej niż 9% objętości,
- z przejrzałych winogron o rzeczywistej zawartości alkoholu nie mniejszej niż 12% objętości.
Jak powstaje wino bezalkoholowe?
Wino bezalkoholowe powstaje za sprawą dealkoholizacji wina, czyli usuwania alkoholu ze sfermentowanego moszczu winogronowego. Tak, sfermentowanego! Wbrew potocznym opiniom wina bezalkoholowe nie są tylko sokiem wyciśniętym z winogron. Można to odczuć w smaku: dzięki fermentacji wino 0 jest pozbawiane naturalnego cukru z owoców.
Dealkoholizację przeprowadza się na kilka sposobów. Ten najpopularniejszy zakłada podgrzanie wina do temp. 28oC, dzięki czemu alkohol odparowuje. Niektórzy producenci wykorzystują też siłę odśrodkową, która oddziela cząsteczki alkoholu.
Co ciekawe, na rynku pojawiają się też wina 0 procent, które rzeczywiście nie zawierają ani grama alkoholu za sprawą… braku fermentacji winogron. Do wytworzenia takiego napoju wykorzystuje się szczepy winogron, z których zwykle produkuje się wino. Proces przypomina tworzenie wina: grona się tłoczy i filtruje, ale po prostu nie doprowadza do fermentacji.
Jak smakuje wino bezalkoholowe?
Wino bezalkoholowe smakuje podobnie do prawdziwego wina. Coraz więcej producentów decyduje się na jego produkcję, dlatego na rynku znajdziesz ogromny wybór i różnorodność win 0 procent: zarówno słodkie, jak i wytrawne.
Jednak co ważne, ze względu na sposób produkcji wino bezalkoholowe nie zastąpi prawdziwego wina. Przez pozbycie się alkoholu z wina po prostu znikają związki aromatyczne, wyrazistość. Dlatego też producenci win bezalkoholowych sięgają po te najbardziej aromatyczne szczepy winogron.
Czy wino bezalkoholowe powinno znaleźć się w karcie win?
Jak najbardziej! Określenie wino bezalkoholowe weszło już do codziennego języka, dlatego raczej nikt nie szukałby takiego wina w menu w sekcji „napoje zimne”. Oczywiście możesz też stworzyć całkowicie nową kartę wyłącznie z trunkami bezalkoholowymi: koktajlami, piwem czy winami.
Jakie wino bezalkoholowe wybrać do karty win?
Wina bezalkoholowe występują w wielu kolorach. Mogą zawierać rozmaite aromaty znane z konkretnych szczepów win lub krajów pochodzenia. Z pewnością znajdziesz coś dla siebie – niezależnie od tego, czy Twoi goście preferują wina słodkie, wytrawne, o wyczuwalnej kwaśności lub pikantnych aromatach. Na rynku znajdziesz też wina bezalkoholowe ekologiczne lub wegańskie.
Wino czerwone bezalkoholowe
Czerwone wino bezalkoholowe produkuje się z ciemnych winogron. Może mieć barwę od jasnej czerwieni po ciemny fiolet. Wśród szczepów, z których produkuje się czerwone wino bez alkoholu, warto wymienić cabernet sauvignon, merlot, pinot noir, shiraz.
Wino białe bezalkoholowe
Podobnie jak te tradycyjne, białe wina bezalkoholowe powstają z miąższu jasnych winogron. I równie podobnie wygląda kwestia barwy wina. Wina białe 0 procent mogą mieć rozmaite odcienie: od wpadających w zieleń, przez słonecznie złote, po wysyconą żółć. Najczęściej na rynku pojawiają się bezalkoholowe wina ze szczepu riesling, sauvignon blanc, chardonnay.
Szampan bez alkoholu, czyli krótko o winach musujących
Bezalkoholowe wina musujące produkowane są zwykle w konkretnych stylach, np. w stylu prosecco, w stylu szampana. Występują w różnych wariantach: delikatnie musujące i wyraziście musujące, białe, czerwone i różowe. To świetna alternatywa, którą możesz zaserwować podczas organizowanych w Twoim lokalu rodzinnych wydarzeń.
Grzane wino bezalkoholowe
Bezalkoholowy grzaniec to prawdziwy hit. Możesz go przygotować samodzielnie: podgrzej czerwone wino 0, dodaj cytrusy i przyprawy. Gotowe!