• Logo blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Strony

    • Kontakt
    • O Bidfood Farutex
    • O blogu
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!

  • Poznajmy się
    • O blogu
    • O Bidfood Farutex
  • Tematy
    • Produkty dla gastronomii
    • Trendy gastronomiczne
    • Techniki kulinarne
    • Wywiady, felietony
    • Marketing w gastronomii
    • Karta win
    • Zero waste w gastronomii
  • Rodzaje kuchni
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia hiszpańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Kuchnia nowoczesna
    • Kuchnia wegańska
    • Kuchnia wegetariańska
  • Popularne dania
    • Pizza
    • Sushi
    • Burgery
    • Makaron
  • Kontakt
  • Oferta Bidfood Farutex

Jakie wina musujące w karcie? Nie tylko prosecco

05-01-2021

We Francji szampany, we Włoszech prosecco i cava, w Niemczech sekty – „musiaki” to doskonały aperitif niezależnie od szerokości geograficznej. Na jakie wina musujące w karcie postawić? Sprawdź podpowiedzi sommeliera.

Wina musujące wiodą prym od kilku lat i cały czas nie chcą oddać palmy pierwszeństwa. Skąd nagła popularność bąbelków? To klasyczny aperitif. Wina musujące w karcie pasują do wielu okazji, dają wiele swobody w doborze potraw. Dobrze schłodzone bąbelki są idealnym sposobem na ochłodę latem, a barmanom pozwalają puścić wodze wyobraźni.

Rynek jeszcze nie przesycił się winami musującymi – mimo że wiele z nich to odświeżające propozycje, o wysokiej kwasowości, a Polacy uwielbiają kwiatowo-owocowy styl. Co więc zaproponować swoim klientom z kategorii wina musujące w karcie?

Spis treści

  1. Król jest tylko jeden: prosecco
  2. Jakie wina musujące w karcie zamiast prosecco?
    • Cava
    • Crémant
    • Szampan
    • Franciacorta
  3. Nowości z kategorii wina musujące w karcie
Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Król jest tylko jeden: prosecco

Prosecco to zauważalny trend od przynajmniej dwóch lat. Polska jest w pierwszej piątce krajów, które wśród win musujących najpopularniejsze są te tworzone metodą Charmata – czyli m.in. właśnie prosecco. To dość oczywiste skojarzenie: Polacy kochają kuchnię włoską, więc również sięgają po wina włoskie.

Wina musujące w karcie - prosecco - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Za co Polacy uwielbiają prosecco? Głównie za to, że można je kosztować w wielu postaciach: sauté, koktajlach czy z jednym, wyrazistym dodatkiem, np. jako spritz. 

– Co ciekawe, w Polsce widać dość duże zainteresowanie winem musującym z kega á la prosecco. Tak serwowane wina frizzante są lekkie i owocowe, perfekcyjne do czerpania przyjemności – opowiada Kacper Woźniak, sommelier i selekcjoner wina w Fine Wine.

Na rynku coraz częściej pojawiają się również równie lekkie, przyjemne wina musujące. To Moscato d’Asti: bardzo słodkie wina produkowane w Piemoncie, o niskiej zawartości alkoholu. – Metoda d’Asti ma na celu ochronę kwiatowego, owocowego stylu. Moszcz gronowy nie traci swojej świeżości, ale jest konserwowany cukrem. Dlatego to wina mocno słodkie – dodaje Woźniak.

Wina musujące w karcie - szampan - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Jakie wina musujące w karcie zamiast prosecco?

To pytanie zadaje sobie zapewne wielu restauratorów. Kacper Woźniak przygotował listę ciekawych propozycji.

Cava

Bardzo powoli, ale jednak zyskuje popularność w Polsce. Zawiera o wiele mniej słodyczy i ze względu na swój proces produkcji ma bardziej drożdżowy charakter. Mimo to ciągle jest przyjazna w odbiorze. Oczywiście może być aperitifem, ale z racji metody produkcji jest raczej winem przeznaczonym do zestawienia z jedzeniem. Cava występuje bowiem w rożnych kategoriach wytrawności i dojrzewania nad osadem.

– Cava to świetne porównanie jakości do ceny i całkowicie inna kategoria wina musującego od prosecco. Producenci cavy cały czas się rozwijają, więc z czasem jakość cavy będzie przekonywać wielu restauratorów. W dobrej karcie cava może stać obok prosecco i szampana – przekonuje Woźniak.

Crémant

Odpowiedź ośmiu francuskich apelacji na sławnego szampana. To lokalne wino, które pokazuje różne oblicza w zależności od regionu swojego pochodzenia. Od świeżego, owocowego, po złożone, kompleksowe, idące w kierunku nut szampańskich, czyli drożdżowo-tostowych. Crémant z nazwą regionu tworzy nazwę apelacji. Znając więc regionalną charakterystykę apelacji, będziemy wiedzieć, jakich wrażeń spodziewać się po otwarciu butelki.

Szampan

Można by powiedzieć, że szampan to zdecydowanie najczęściej poszukiwane wino musujące w Polsce, ale jest to spore nieporozumienie. Wielu konsumentów „szampanami” nazywa bowiem wszystkie wina musujące. Jednak jak pokazują badania, Polacy coraz częściej interesują się tematem winiarstwa, dlatego w miarę zwiększającej się świadomości eleganckie szampany dostaną zasłużoną uwagę. – Na brytyjskim rynku gastronomicznym na przykład każde spotkanie w restauracji zaczyna się od kieliszka prawdziwego szampana. Oczywiście prosecco i cava są tam popularne, ale prawie w każdej restauracji, w której trzeba zarezerwować sobie stolik, w karcie znajdziemy szampana – dodaje Woźniak.

Franciacorta

To najbardziej cenione przez Włochów wino musujące. Pochodzi z Lombardii. W porównaniu do prosecco ma niewielki zasięg. Mimo że jest lepsze jakościowo, wciąż pozostaje mocno lokalne. Produkuje się je metodą szampańską, więc ma swoją cenę.

Wina musujące - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Nowości z kategorii wina musujące w karcie

15 listopada 2020 r. lokalne władze włoskie wprowadziły możliwość sprzedaży prosecco w różowej wersji. To duża nowość i prawdopodobny winiarski hit. Różowe prosecco pojawiało się bowiem na rynku już od jakiegoś czasu, jednak do tej pory nie mogło określać się mianem prosecco. 

– Sądzę, że wiele lokali gastronomicznych będzie chciało wprowadzić różowe prosecco do swoich kart. Pierwszym większym otwarciem mogą być walentynki. A już na pewno będziemy je widzieć w kartach wiosną i latem – prognozuje Kacper Woźniak.

W 2021 roku będzie również rosło zainteresowanie winem z kega. To niejako łamanie skojarzenia, że wino musi być serwowane przez sommeliera i tylko w połączeniu z jedzeniem (więcej na ten temat piszemy w tekście „Wino z kija – dlaczego będzie to hit lata?”). 

– Spodziewam się, że ten trend będzie się jeszcze w Polsce rozwijać, również ze względów wyrobionego podczas pandemii nawyku dystansu społecznego. Takie lekkie, letnie wino można bowiem bez problemu zaserwować na wynos np. w papierowym lub plastikowym kubku, nie potrzeba zapewnić całego skojarzonego z winem entourage’u. Frizzante często podaje się do spritzów, to nic zdrożnego. Oczywiście bardziej elegancko i zgodnie z kanonami byłoby sprzedawanie go w szklanych kieliszkach przeznaczonych do win musujących. Ale frizzante ma niższe ciśnienie, nie ma więc tyle musowania – sugeruje sommelier. 

Duży wpływ na rozwój świadomości winiarskiej będą też miały polskie wina lokalne. Wino musujące tworzy już dzisiaj m.in. winnica Gostchorze spod Krosna Odrzańskiego czy winnica Turnau spod Szczecina.

CavaGastronomiaHorecaKarta napojówKarta winProseccoRestauracjaSzampanWino musujące
Udostępnij

Karta win

Może Cię też zainteresować

Ryby od rana do wieczora. Poznaj trendy i pomysły na ryby w menu
10-03-2023
Waste management, czyli 7 kroków do ograniczenia strat żywności
02-03-2023
Gotowe desery dla gastronomii. Jakie słodkości wybierają goście i jak łączyć desery z winem – poznaj nasze wskazówki
22-02-2023
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!



  • Wprowadź swój adres e-mail, aby otrzymywać nasz newsletter!


  • Najnowsze posty

    • Ryby od rana do wieczora. Poznaj trendy i pomysły na ryby w menu
      10-03-2023
    • Waste management, czyli 7 kroków do ograniczenia strat żywności
      02-03-2023
    • Gotowe desery dla gastronomii. Jakie słodkości wybierają goście i jak łączyć desery z winem – poznaj nasze wskazówki
      22-02-2023
    • Rodzaje pizzy – przewodnik po smakach Włoch
      09-02-2023
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

© Copyright Farutex Sp. z o.o.