• Logo blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Strony

    • Kontakt
    • O Bidfood Farutex
    • O blogu
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!

  • Poznajmy się
    • O blogu
    • O Bidfood Farutex
  • Tematy
    • Produkty dla gastronomii
    • Trendy gastronomiczne
    • Techniki kulinarne
    • Wywiady, felietony
    • Marketing w gastronomii
    • Karta win
    • Zero waste w gastronomii
  • Rodzaje kuchni
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia hiszpańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Kuchnia nowoczesna
    • Kuchnia wegańska
    • Kuchnia wegetariańska
  • Popularne dania
    • Pizza
    • Sushi
    • Burgery
    • Makaron
  • Kontakt
  • Oferta Bidfood Farutex

Grapefruit w menu – jak włączyć owoce sezonowe do swojej karty

04-01-2022

Trwa sezon zimowy i pandemia. Nie dziwi więc, że goście restauracji coraz chętniej sięgają po składniki wspierające naturalną odporność organizmu. Dodatkowo umacnia się trend na sezonowe składniki i ma on coraz większy wpływ na wybory klientów. Po jakie więc produkty warto sięgnąć, żeby zyskać ich uwagę? Podpowiadamy. Odpowiedzią na wszystkie te potrzeby są cytrusy.

Okres jesienno-zimowy to sezon nie tylko na dynie. Właśnie teraz cytrusy smakują najlepiej; pomarańcze są najsłodsze a mandarynki najbardziej soczyste. Ponadto egzotyczne owoce potrafią zaskoczyć swoją wszechstronnością i bogactwem aromatów. Słodycz, gorycz, kwaśność, wytrawność – wszystko to kryje się w cytrusach.

Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Cytrusy to wdzięczne produkty, które stosunkowo łatwo włączyć do każdego rodzaju menu. Mogą stanowić główny składnik dania, np.: sałatki czy koktajlu lub wspaniałe uzupełnienie dla potraw mięsnych, rybnych bądź deserów. W poniższym tekście skupimy się na przykładach wszechstronnego użycia jednego z cytrusów – grapefruita. Dlaczego akurat jego? Ten egzotyczny owoc o charakterystycznym, wyrazistym smaku jest już dobrze znany Polakom, przez co chętnie po niego sięgają.

Dodaj kolorów i orzeźwiającego smaku swojemu zimowemu menu. Oto pięć sprawdzonych sposobów na wykorzystanie jednego owocu.

Spis treści:

  1. Grillowane szaszłyki z rubinowym grapefruitem
  2. Sałatka cytrusowa
  3. Grapefruitowe gremolaty
  4. Pączki z twarogiem cytrusowym
  5. Ciasto grapefruitowe z ziołową nutą

Grillowane szaszłyki z rubinowym grapefruitem

Szaszłyki przygotować można na wiele sposobów, my polecamy wykorzystanie przegrzebek – ich smak wspaniale komponuje się z grapefruitową glazurą. Aby ją przygotować, należy zmieszać startą skórkę i sok z grapefruita z oliwą z oliwek, sokiem z agawy i octem. Po redukcji do glazury dodać warto jeszcze mielone chili.  Danie wspaniale prezentuje się podawane razem ze zgrillowanymi plastrami grapefruita.

Grapefruit w menu – jak włączyć owoce sezonowe do swojej karty - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Sałatka cytrusowa

Kremowa, doprawiona sałatka z kolorowymi cytrusami to wspaniały sposób na poprawę humoru zimą. Aby ją przygotować, wystarczy obrać i oczyścić wybrane cytrusy z błonek. Następnie zalać je rozpuszczonym miodem z dodatkiem goździków, anyżu, cynamonu i gałki muszkatołowej. Tak przygotowana zimowa sałatka zachwyca, bez względu na to, jak zimno jest na zewnątrz.

Grapefruit w menu – jak włączyć owoce sezonowe do swojej karty - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Grapefruitowe gremolaty

Połączenie ryb i owoców cytrusowych jest znane, sprawdzone i lubiane. Warto jednak pójść krok dalej i nie ograniczać się jedynie do położenia kilku plasterków cytryny na pieczonym pstrągu. Sprawdzonym sposobem na wniesienie nowych smaków do dań rybnych są gremolaty. Połączenie czosnku, pietruszki i drobno startej skórki grapefruita wniesie orzeźwiające, świeże smaki do Twojego menu.

Grapefruit w menu – jak włączyć owoce sezonowe do swojej karty - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Pączki z twarogiem cytrusowym

Pączki nadziewane gęstym, lepkim nadzieniem z twarogu cytrusowego na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom słodyczy. Aby go uzyskać, wystarczy ubić twaróg z żółtkami, masłem, cukrem i oczywiście startą skórką oraz zredukowanym sokiem z grapefruita (użyć można innego wybranego cytrusa). Dodatkowego smaku doda posypanie gotowych już pączków cukrem grapefruitowym.

Grapefruit w menu – jak włączyć owoce sezonowe do swojej karty - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Ciasto grapefruitowe z ziołową nutą

Ciasto z grapefruitem to ciekawy i oryginalnym sposób na włączenie tego owocu do swojego menu. Wilgotne i lekkie ciasto podpuszczkowe wspaniale łączy się z sokiem grapefruitowym. Dodatkowo doprawione ziołowymi aromatami zyskuje unikalny charakter. Warto podkreślić jego smak dodatkiem mięty. 

Cytrusy zachwycają pełnym, owocowym smakiem oraz doskonałą równowagą słodyczy i wyrazistości. Dlatego warto po nie sięgnąć, zwłaszcza teraz, kiedy sezon na cytrusy trwa w najlepsze.

Grapefruit w menu – jak włączyć owoce sezonowe do swojej karty - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Wszystkie sezonowe składniki do swoich dań zamówisz zawsze i o każdej porze w naszym systemie e-bidfood.pl.

MenuRestauracja
Udostępnij

Produkty dla gastronomii  / Profile kuchni  / Trendy gastronomiczne

Może Cię też zainteresować

Jakie wino do owoców morza? Przewodnik dla szefów kuchni
07-02-2025
5 pomysłów na Black Friday w gastronomii. Sprawdź!
13-11-2024
Jak przygotować gęś – tradycyjnie czy orientalnie? Trendy na gęsinę w Twoim menu
23-10-2024
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!



  • Wprowadź swój adres e-mail, aby otrzymywać nasz newsletter!


  • Najnowsze posty

    • Jakie wino do owoców morza? Przewodnik dla szefów kuchni
      07-02-2025
    • 5 pomysłów na Black Friday w gastronomii. Sprawdź!
      13-11-2024
    • Jak przygotować gęś – tradycyjnie czy orientalnie? Trendy na gęsinę w Twoim menu
      23-10-2024
    • Wellbeing w profesjonalnej kuchni – jak dbać o dobrostan pracowników gastronomii
      01-10-2024
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

© Copyright Farutex Sp. z o.o.