Smak ma moc. Chcesz wiedzieć, jak mieszać przyprawy, by Twoje dania miały go jeszcze więcej? Dobrze dobrane połączenia przypraw potrafią wydobyć pożądany efekt. To wiedza, ale także sztuka, dlatego nie zapomnij o kreatywności. Tymczasem poznaj zasady tworzenia idealnych mieszanek przypraw do Twoich restauracyjnych dań.
Istnieją takie połączenia przypraw, które zawsze się sprawdzają. O tych najbardziej znanych mieszankach pisaliśmy już w tekście „Najciekawsze połączenia dobrze znanych przypraw – Sprawdź, czy na pewno już je znasz”. Warto o nich pamiętać i wykorzystywać w swoich kulinarnych kreacjach. Jednak świat przypraw to ogromne bogactwo smaków i aromatów, które daje o wiele większe możliwości. Skorzystaj zatem z naszego praktycznego przewodnika i odważ się wyjść poza swoją kulinarną strefę komfortu. Wykorzystaj potencjał ukryty w mieszankach przypraw.
Spis treści
1. Co z czym, czyli jak łączyć przyprawy w daniach
2. Oliwy i masła smakowe, czyli mieszanki przypraw w innej formie
Co z czym, czyli jak łączyć przyprawy w daniach
Sprawdź, jakie mieszanki przypraw wzmacniają smak konkretnych produktów. Zobacz, czy już stosujesz je w swoich daniach. Jeśli nie – zainspiruj się.
W swojej restauracji przyrządzasz wołowinę? Wykorzystaj następujące mieszanki przypraw:
- rozmaryn, pieprz czarny, sok z cytryny
- tymianek, goździki, skórka pomarańczowa, pieprz czarny
- czosnek, ocet ziołowy, pieprz czarny
- zielony pieprz, cebula, majeranek
Dania z drobiem w Twoim menu podkreślą z kolei poniższe połączenia przypraw:
- imbir, skórka pomarańczowa, szałwia
- majeranek, tymianek, ocet jabłkowy
- estragon, szalotka, sok z cytryny
- bazylia, ocet winny, czosnek
Natomiast delikatny smak ryb wzmocnisz mieszankami znanych smaków:
- koperek, sok z cytryny, gorczyca
- lubczyk, seler, sok z cytryny, czarny pieprz
- nasiona kopru włoskiego, gorczyca, liść laurowy, skórka cytryny
Przyprawy, które idealnie podkreślają smak neutralnego nabiału w postaci delikatnych serów czy jaj to:
- koperek, szczypiorek, pietruszka, papryka
- gałka muszkatołowa, musztarda, pieprz czarny
- oregano, czosnek, tymianek
Jakie przyprawy pasują do warzyw?
Decyzję o tym, jakie przyprawy wykorzystasz w swoich roślinnych daniach warto podjąć na podstawie… koloru warzyw. Zielone warzywa doskonale podkreśli mieszanka cząbru, szczypioru i cebuli lub bazylii, gałki muszkatołowej i majeranku. Połączenie kopru, liści laurowych i octu ryżowego także doskonale sprawdzi się w tej roli. Z kolei do warzyw żółtych i pomarańczowych pasuje mieszanka cynamonu, gałki muszkatołowej, soku z pomarańczy i tymianku lub imbiru, cynamonu, octu jabłkowego, lubczyku i liści selera.
Oliwy i masła smakowe, czyli mieszanki przypraw w innej formie
Tłuszcz jest świetnym nośnikiem smaku. Warto zatem wykorzystać go, by w połączeniu z mieszankami przypraw i ziół wyniósł smak Twoich dań na jeszcze wyższy poziom. Wykorzystaj zatem sprawdzone kompozycje przypraw również w innych formach. Podpowiadamy jak to zrobić.
Przygotuj masła ziołowe. Potrzebujesz inspiracji? Podajemy kilka sprawdzonych połączeń przypraw idealnych do tego celu:
- bazylia, słodka papryka, oregano, tymianek
- majeranek i czosnek
- mięta i koperek
- werbena cytrynowa ze skórką pomarańczową
Oliwy smakowe, zawierające mieszanki przypraw i ziół, to doskonały pomysł na szybkie wzbogacenie aromatu restauracyjnych dań. Możesz przygotować je samodzielnie. Podajemy pomysły na kilka oryginalnych zestawień.
Oliwa z oliwek wspaniale połączy smak oregano, tymianku, czosnku lub – w prostszej wersji – czosnku i szafranu. Do popularnych wśród gości połączeń przypraw w olejach należy kompozycja oliwy z oliwek, czosnku z bazylią i chili lub z lubczykiem i… selerem.
Jeśli poszukujesz jeszcze bardziej oryginalnych połączeń przypraw, którymi zaskoczysz swoich gości, koniecznie wypróbuj mieszankę oleju szafranowego, kolendry, imbiru i kardamonu. Jeśli pragniesz w niecodzienny sposób wydobyć smak dań w Twoim menu, wymieszaj olej z orzechów włoskich z werbeną cytrynową i tymiankiem cytrynowym. Podczas codziennej pracy w gastronomicznej kuchni z pewnością przyda się również mieszanka oleju słonecznikowego, czosnku i kardamonu.
Atlas przypraw
Skorzystaj z naszego zestawienia kilku najbardziej popularnych przypraw. Sprawdź, czy wiesz, z czym łączą się najlepiej. Wypróbuj je w swojej restauracji.
Kardamon – możesz połączyć z: zielem angielskim, chili, cynamonem, kolendrą, kminkiem, imbirem, zielonym kardamonem, gorczycą, papryką, pieprzem, anyżem, kurkumą. Pasuje do: marynat (do pieczeni, kurczaka, tajskich zup).
Cynamon – dobrze łączy się z: zielem angielskim, kardamonem, chili, goździkami, kolendrą, kminkiem, imbirem, gałką muszkatołową, anyżem, kurkumą. Kompozycje przypraw z cynamonem wykorzystasz do przygotowania duszonych owoców, ciastek, ciepłych napojów, herbat, ale także kurczaka czy jagnięciny.
Goździki – połączysz je z: zielem angielskim, kardamonem, cynamonem, kolendrą, kminkiem, imbirem, gałką muszkatołową, anyżem, kurkumą. Dzięki mieszankom przypraw stworzonym na tej bazie wzbogacisz smak potraw z czerwonej kapusty, dyni, wieprzowiny, dziczyzny, czekolady. Sprawdzą się też w grzanym winie.
Nasiona kolendry – mieszaj z: zielem angielskim, kardamonem, chili, cynamonem, goździkami, kminkiem, nasionami kopru włoskiego, czosnkiem, imbirem, pieprzem. Jakie dania doprawisz w ten sposób? Te z dodatkiem owoców cytrusowych, jabłek, ziemniaków, grzybów, drobiu, wieprzowiny, ryb. Doskonałe także do gulaszów i curry.
Kminek – to przyprawa, która łączy się z zielem angielskim, kardamonem, chili, cynamonem, goździkami, imbirem, gorczycą, papryką, kurkumą oraz nasionami kolendry, kopru włoskiego, kozieradki. Takie połączenie przypraw sprawdzą się w indyjskim curry, daniach z kurczaka, a także z owocami morza, ryżem, warzywami.
Imbir – doskonale łączy się z zielem angielskim, kardamonem, chili, cynamonem, goździkami, kolendrą, kminkiem, nasionami kopru włoskiego, trawą cytrynową, papryką, anyżem, kurkumą. Połączenia przypraw z tej grupy wzmocnią smak pieczonej dyni, curry, azjatyckich stir-fry, czerwonego mięsa, owoców morza, a także ciastek.
Gałka muszkatołowa – ta przyprawa świetnie komponuje się z zielem angielskim, cynamonem, goździkami, kolendrą, imbirem. Mieszanki takich przypraw nadadzą wyjątkowego smaku potrawom z dyni, ziemniaków czy szpinaku. To połączenia doskonałe do sosów serowych, pikantnych ciastek, puddingów mlecznych i ryżowych.
Kurkuma stworzy idealną mieszankę przypraw m.in. z zielem angielskim, kminkiem, kardamonem, chili, cynamonem, goździkami, kolendrą, nasionami kopru włoskiego i kozieradki, ale także czosnkiem, imbirem, trawą cytrynową, musztardą, papryką, pietruszką i miętą. Idealna do curry, owoców morza, kurczaka, warzyw i sosów.
Więcej o ciekawych mieszankach przypraw przeczytasz w tekście „Przyprawy do mięsa – 30 najlepszych smaków #GastroWskazówki”.
W codziennej pracy warto stawiać też na gotowe połączenia przypraw. Masz wówczas pewność, że zastosowano odpowiednie proporcje, a smak potrawy nie zostanie zaburzony, a jedynie odpowiednio wzmocniony. Dlatego gotowe mieszanki przypraw to również dobre, a co najważniejsze – bezpieczne rozwiązanie dla gastronomii. Skorzystaj z doskonałych mieszanek Horeca Aroma. Więcej na ich temat przeczytasz w artykule „Horeca Aroma – poznaj smak najlepszych przypraw i sosów”.
Aromatyczne mieszanki przypraw Horeca Aroma, ale także inne jakościowe produkty dla profesjonalnej gastronomii, znajdziesz i zamówisz o każdej porze w naszym systemie na e-bidfood.pl.