Trwa sezon zimowy i pandemia. Nie dziwi więc, że goście restauracji coraz chętniej sięgają po składniki wspierające naturalną odporność organizmu. Dodatkowo umacnia się trend na sezonowe składniki i ma on coraz większy wpływ na wybory klientów. Po jakie więc produkty warto sięgnąć, żeby zyskać ich uwagę? Podpowiadamy. Odpowiedzią na wszystkie te potrzeby są cytrusy.
Okres jesienno-zimowy to sezon nie tylko na dynie. Właśnie teraz cytrusy smakują najlepiej; pomarańcze są najsłodsze a mandarynki najbardziej soczyste. Ponadto egzotyczne owoce potrafią zaskoczyć swoją wszechstronnością i bogactwem aromatów. Słodycz, gorycz, kwaśność, wytrawność – wszystko to kryje się w cytrusach.
Cytrusy to wdzięczne produkty, które stosunkowo łatwo włączyć do każdego rodzaju menu. Mogą stanowić główny składnik dania, np.: sałatki czy koktajlu lub wspaniałe uzupełnienie dla potraw mięsnych, rybnych bądź deserów. W poniższym tekście skupimy się na przykładach wszechstronnego użycia jednego z cytrusów – grapefruita. Dlaczego akurat jego? Ten egzotyczny owoc o charakterystycznym, wyrazistym smaku jest już dobrze znany Polakom, przez co chętnie po niego sięgają.
Dodaj kolorów i orzeźwiającego smaku swojemu zimowemu menu. Oto pięć sprawdzonych sposobów na wykorzystanie jednego owocu.
Spis treści:
- Grillowane szaszłyki z rubinowym grapefruitem
- Sałatka cytrusowa
- Grapefruitowe gremolaty
- Pączki z twarogiem cytrusowym
- Ciasto grapefruitowe z ziołową nutą
Grillowane szaszłyki z rubinowym grapefruitem
Szaszłyki przygotować można na wiele sposobów, my polecamy wykorzystanie przegrzebek – ich smak wspaniale komponuje się z grapefruitową glazurą. Aby ją przygotować, należy zmieszać startą skórkę i sok z grapefruita z oliwą z oliwek, sokiem z agawy i octem. Po redukcji do glazury dodać warto jeszcze mielone chili. Danie wspaniale prezentuje się podawane razem ze zgrillowanymi plastrami grapefruita.
Sałatka cytrusowa
Kremowa, doprawiona sałatka z kolorowymi cytrusami to wspaniały sposób na poprawę humoru zimą. Aby ją przygotować, wystarczy obrać i oczyścić wybrane cytrusy z błonek. Następnie zalać je rozpuszczonym miodem z dodatkiem goździków, anyżu, cynamonu i gałki muszkatołowej. Tak przygotowana zimowa sałatka zachwyca, bez względu na to, jak zimno jest na zewnątrz.
Grapefruitowe gremolaty
Połączenie ryb i owoców cytrusowych jest znane, sprawdzone i lubiane. Warto jednak pójść krok dalej i nie ograniczać się jedynie do położenia kilku plasterków cytryny na pieczonym pstrągu. Sprawdzonym sposobem na wniesienie nowych smaków do dań rybnych są gremolaty. Połączenie czosnku, pietruszki i drobno startej skórki grapefruita wniesie orzeźwiające, świeże smaki do Twojego menu.
Pączki z twarogiem cytrusowym
Pączki nadziewane gęstym, lepkim nadzieniem z twarogu cytrusowego na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom słodyczy. Aby go uzyskać, wystarczy ubić twaróg z żółtkami, masłem, cukrem i oczywiście startą skórką oraz zredukowanym sokiem z grapefruita (użyć można innego wybranego cytrusa). Dodatkowego smaku doda posypanie gotowych już pączków cukrem grapefruitowym.
Ciasto grapefruitowe z ziołową nutą
Ciasto z grapefruitem to ciekawy i oryginalnym sposób na włączenie tego owocu do swojego menu. Wilgotne i lekkie ciasto podpuszczkowe wspaniale łączy się z sokiem grapefruitowym. Dodatkowo doprawione ziołowymi aromatami zyskuje unikalny charakter. Warto podkreślić jego smak dodatkiem mięty.
Cytrusy zachwycają pełnym, owocowym smakiem oraz doskonałą równowagą słodyczy i wyrazistości. Dlatego warto po nie sięgnąć, zwłaszcza teraz, kiedy sezon na cytrusy trwa w najlepsze.
Wszystkie sezonowe składniki do swoich dań zamówisz zawsze i o każdej porze w naszym systemie e-bidfood.pl.