Myśląc o łączeniu dań kuchni wegańskiej z winem, pierwszy trop idzie w kierunku win wegańskich. Ale przecież na tym decyzja się nie kończy: białe czy czerwone, słodkie czy wytrawne, delikatne czy taniczne? Dowiedz się, jak dobrać wino do dań wegańskich!
Wegańskie dania, niezależnie od kraju pochodzenia przepisu, uchodzą za niesłychanie urozmaicone. I jest to absolutna prawda: aby wydobyć delikatny smak roślin, weganie mieszają ze sobą smaki łagodne z ostrymi, kwaśne ze słodkimi.
Co równie ważne, w kuchni wegańskiej warzywa, owoce czy strączki grają wszystkie role – od głównego bohatera, po drugie i trzecie plany. Dlatego też odpowiednie dopasowanie wina do jedzenia wegańskiego wpłynie na odbiór zarówno trunku, jak i dania. Jak więc znaleźć to idealne wino do dań wegańskich?
Spis treści
- Jakie wino do dań wegańskich?
- Wszyscy kochają wino – warzywa, strączki i zioła
- Wina wegańskie, czyli posiłek full vegan
Jakie wino do dań wegańskich?
Jedzenie wegańskie wiąże się z pięcioma grupami żywności: owocami, warzywami, zbożami, strączkami i zdrowymi tłuszczami (orzechy, pestki, oliwy i inne). I każda z nich będzie wymagała innego rodzaju wina, tak samo zresztą jak użyta technika kulinarna (duszenie, pieczenie, smażenie czy gotowanie na parze).
Kevin Zraly, założyciel i wykładowca nowojorskiej Szkoły Wiedzy o Winie „Windows of the World”, napisał kiedyś w swojej winiarskiej książce o doborze win do warzyw tak:
Warzywa są bardzo zróżnicowane – zarówno same w sobie, jak i elementy składowe różnych dań.
I trudno się z tym nie zgodzić. Dlatego najważniejszą zasadą jest ta, aby przy doborze wina do dania wegańskiego skoncentrować się na połączeniu z najbardziej wyrazistymi smakami.
Jak mówi Kacper Woźniak, sommelier i selekcjoner wina w Salonach Fine Wine:
– W spaghetti z sosem pomidorowym trzeba skupić się na kwasowych smakach pomidorów. Do wegańskiej miski z warzywami, tofu i sosem na bazie nerkowca dobierz wino na bazie smaku orzechowej śmietanki sosów z nerkowca. A do sałatki z cytrusowym dressingiem – na bazie dressingu.
Oczywiście można dopisać jeszcze kilka bazowych zasad:
- Podobne profile zapachowe i smakowe będą się uzupełniać. Do potraw z wyraźnie kwaśnym akcentem smakowym, np. cytrynowymi dressingami, dobrze dobrać wino o odpowiednim poziomie kwaśności. Podobnie z potrawami ostrymi, np. z kuchni tajskiej – warto sięgnąć po wina o pikantnych, przyprawowych nutach.
- Lokalne jedzenie to lokalne wino. Jeśli serwujesz danie kuchni włoskiej, francuskiej, hiszpańskiej czy japońskiej, jak sushi, dobrze jest podać wino z tego kraju.
- Jeśli wybierasz wino do deseru, postaraj się, aby było słodsze niż deser. Nie przytłumisz w ten sposób ani smaku deseru, ani smaku wina.
Wszyscy kochają wino – warzywa, strączki i zioła
Kacper Woźniak pokusił się o wypisanie kilku najważniejszych wskazań dla kuchni wegańskiej. Oto jego podpowiedzi:
Produkty | Wino |
---|---|
Zielone warzywa – awokado, jarmuż, brokuły, zielona fasola | musujące lub lekkie białe |
Warzywa korzeniowe – marchew, dynia, dynia, batat, ziemniak | pełne białe, aromatyczne białe, różowe lub lekkie czerwone |
Czosnek, cebula, szalotka | duża dowolność |
Pomidor, bakłażan, papryka | aromatyczne białe, różowe, średniej budowy czerwone, dobrze zbudowane czerwone |
Fasola – czarna, soczewica, pinto, biała | musujące, różowe, lekkie czerwone, średniej budowy czerwone |
Grzyby – kurki, crimini, maitake, shiitake | dobrze zbudowane białe, lekkie czerwone, średniej budowy czerwone, dobrze zbudowane czerwone |
Orzechy – nerkowce, migdały, laskowe | aromatyczne białe, różowe, deserowe |
Świeże zioła – bazylia, kolendra, koperek, mięta | musujące, lekkie białe, dobrze zbudowane białe, aromatyczne białe, różowe, lekkie czerwone |
Papryka – odmiany pikantne | musujące, aromatyczne białe, różowe, średniej budowy czerwone |
Wina wegańskie, czyli posiłek full vegan
A jeśli restauracyjny gość jest zadeklarowanym weganinem? Zaserwuj mu wino wegańskie – czyli takie, które w procesie produkcji nie miało styczności z produktami odzwierzęcymi. Pochodzące od zwierząt substancje używa się bowiem tradycyjnie w procesie filtracji wina. Wiążą się one z niepożądanymi cząsteczkami, wytrącając je z wina, aż trunek staje się klarowny. Jakie produkty służą do klarowania wina?
- Albumina – substancja pozyskiwana z białka jajka
- Karuk – klej rybi produkowany z pęcherzy suszonych ryb
- Żelatyna – z kolagenu zwierzęcego
- Kazeina – białko z mleka krowiego
Co ważne, żaden z tych składników nie wpływa na smak i zapach wina, dlatego tak niewielu miłośników wina zdaje sobie w ogóle sprawę, że nie wszystkie wina są wegańskie.
W dzisiejszych czasach na szczęście wina wegańskie nie należą już do rzadkości. Nie bójmy się więc łączenia wegańskiego jedzenia w winem. Z pewnością się uda!