• Logo blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Strony

    • Kontakt
    • O Bidfood Farutex
    • O blogu
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!

  • Poznajmy się
    • O blogu
    • O Bidfood Farutex
  • Tematy
    • Produkty dla gastronomii
    • Trendy gastronomiczne
    • Techniki kulinarne
    • Wywiady, felietony
    • Marketing w gastronomii
    • Karta win
    • Zero waste w gastronomii
  • Rodzaje kuchni
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia hiszpańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Kuchnia nowoczesna
    • Kuchnia wegańska
    • Kuchnia wegetariańska
  • Popularne dania
    • Pizza
    • Sushi
    • Burgery
    • Makaron
  • Kontakt
  • Oferta Bidfood Farutex

Wino do sushi, czyli nie tylko sake w karcie

19-01-2021

Do perfekcyjnie przygotowanego sushi warto zaserwować wyselekcjonowane wino. Które wino do sushi powinno trafić do karty? Skorzystaj z naszych podpowiedzi. 

Wybrać idealne wino do sushi to niełatwe zadanie. I choć bardziej właściwym partnerem będą lokalne japońskie alkohole, to warto jednak zmierzyć się z tym wyzwaniem. Karta powinna podkreślać kunszt kuchni japońskiej, a jednocześnie pasować do rozmaitych składników (również wegańskich) oraz smaków: słodkich ciasteczek mochi, ostrego chrzanu wasabi czy słonego sosu sojowego.

Najpewniejszym wyborem do kuchni sushi będzie zazwyczaj wino białe, musujące lub różowe. Szczególnie należy zwrócić uwagę na trzy elementy: kwasowość, delikatne aromaty owocowe i niską lub zerową zawartość tanin.

– Zdarzają się jednak także potrawy w rozbudowanych kuchniach sushi, a dokładniej lokalach serwujących sushi, gdzie pojawia się kaczka. Wówczas dobrym kierunkiem jest wino czerwone, ale raczej o niezbyt mocnej budowie – opowiada Kacper Woźniak, sommelier i selekcjoner wina Salonów Fine Wine.

Spis treści

  1. Wino do sushi: białe
  2. Wino do sushi: musujące i różowe
  3. A co z winami owocowymi i sake?
Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Wino do sushi: białe

Duże zastosowanie wyrazistych przypraw, dodatków i sosów, a więc smaków słodkich, kwaśnych i pikantnych będzie powodować koncentrację na winach białych. – Postawiłbym na te aromatyczne, kwasowe i również z większą zawartością cukru – przekonuje Woźniak.

Wino do sushi - białe - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Szukaj więc win świeżych, o łagodnej, wręcz zwiewnej budowie, ale średniej, subtelnej kwasowości. Dobrym przykładem może być młode chardonnay z południowej części Francji, grüner veltliner z Austrii lub albariño z Hiszpanii. W nosie i ustach powinno dać się wyczuć aromaty owoców: egzotycznych, czerwonych lub dojrzałych. Pożądane są nuty głogu, limonki, zielonego jabłka, śliwki. 

Wino do sushi: musujące i różowe

– Naturalna kwasowość win musujących oraz ich specyfika to równie ciekawy kierunek – dodaje Woźniak. Dlaczego by nie sięgnąć więc po włoskie prosecco? Delikatny mus, naznaczony zapachem gruszki i zielonego jabłka, urzekający kwiatowy charakter, lekko pikantny, z delikatną kwasowością i odrobiną słodyczy… To może być strzał w dziesiątkę (więcej o winach musujących do karty dowiesz się w tekście „Jakie wina musujące w karcie? Nie tylko prosecco”). Podobnie zresztą jak wina różowe.

Wino do sushi - różowe - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

– Wina różowe, zwłaszcza te delikatniejsze, dzięki swojemu owocowemu, dojrzałemu charakterowi i delikatnej taninie mogą tworzyć udane partnerstwa z potrawami sushi – kwituje Kacper Woźniak.

Wybierz więc wino pełne rześkości i urzekające lekkim stylem o owocowej charakterystyce (np. malin, truskawek, kwiatów cytrusowych). Przyjemną kwasowość znajdziesz m.in. w winach z odmiany grenache – szczególnie tych z wcześniejszych zbiorów. Oczywiście świetne różowe wina znajdziesz także w Prowansji.

A co z winami owocowymi i sake?

W swojej selekcji możesz również umieścić sake oraz półsłodkie wina na styl japoński, w których główne skrzypce gra morela japońska zwana ume. Zadziałają świetnie jako aperitif (schłodzony latem i gorący zimą), będą dobrym kompanem do deserów, przysmakiem na lodzie lub koktajlem. 

Nie serwuj ich jednak z rolkami sushi: słodycz morelowa może przeszkadzać w odbiorze wszystkich smaków. Szukaj win, które uwiodą słodyczą, ale jednocześnie zaskoczą rześkością w ustach. Powodzenia!

Wino do sushi - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
GastronomiaKuchnia azjatyckaKuchnia japońskaRestauracjaSushiWino białeWino czerwoneWino musujące
Udostępnij

Karta win

Może Cię też zainteresować

Ryby od rana do wieczora. Poznaj trendy i pomysły na ryby w menu
10-03-2023
Waste management, czyli 7 kroków do ograniczenia strat żywności
02-03-2023
Gotowe desery dla gastronomii. Jakie słodkości wybierają goście i jak łączyć desery z winem – poznaj nasze wskazówki
22-02-2023
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!



  • Wprowadź swój adres e-mail, aby otrzymywać nasz newsletter!


  • Najnowsze posty

    • Ryby od rana do wieczora. Poznaj trendy i pomysły na ryby w menu
      10-03-2023
    • Waste management, czyli 7 kroków do ograniczenia strat żywności
      02-03-2023
    • Gotowe desery dla gastronomii. Jakie słodkości wybierają goście i jak łączyć desery z winem – poznaj nasze wskazówki
      22-02-2023
    • Rodzaje pizzy – przewodnik po smakach Włoch
      09-02-2023
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

© Copyright Farutex Sp. z o.o.