• Logo blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Strony

    • Kontakt
    • O Bidfood Farutex
    • O blogu
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!

  • Poznajmy się
    • O blogu
    • O Bidfood Farutex
  • Tematy
    • Produkty dla gastronomii
    • Trendy gastronomiczne
    • Techniki kulinarne
    • Wywiady, felietony
    • Marketing w gastronomii
    • Karta win
    • Zero waste w gastronomii
  • Rodzaje kuchni
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia hiszpańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Kuchnia nowoczesna
    • Kuchnia wegańska
    • Kuchnia wegetariańska
  • Popularne dania
    • Pizza
    • Sushi
    • Burgery
    • Makaron
  • Kontakt
  • Oferta Bidfood Farutex

Jak dobrać wino do dań wegańskich? Wskazówki sommeliera

09-03-2021

Myśląc o łączeniu dań kuchni wegańskiej z winem, pierwszy trop idzie w kierunku win wegańskich. Ale przecież na tym decyzja się nie kończy: białe czy czerwone, słodkie czy wytrawne, delikatne czy taniczne? Dowiedz się, jak dobrać wino do dań wegańskich!

Wegańskie dania, niezależnie od kraju pochodzenia przepisu, uchodzą za niesłychanie urozmaicone. I jest to absolutna prawda: aby wydobyć delikatny smak roślin, weganie mieszają ze sobą smaki łagodne z ostrymi, kwaśne ze słodkimi. 

Co równie ważne, w kuchni wegańskiej warzywa, owoce czy strączki grają wszystkie role – od głównego bohatera, po drugie i trzecie plany. Dlatego też odpowiednie dopasowanie wina do jedzenia wegańskiego wpłynie na odbiór zarówno trunku, jak i dania. Jak więc znaleźć to idealne wino do dań wegańskich?

Spis treści

  1. Jakie wino do dań wegańskich?
  2. Wszyscy kochają wino – warzywa, strączki i zioła
  3. Wina wegańskie, czyli posiłek full vegan
Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Jakie wino do dań wegańskich?

Jedzenie wegańskie wiąże się z pięcioma grupami żywności: owocami, warzywami, zbożami, strączkami i zdrowymi tłuszczami (orzechy, pestki, oliwy i inne). I każda z nich będzie wymagała innego rodzaju wina, tak samo zresztą jak użyta technika kulinarna (duszenie, pieczenie, smażenie czy gotowanie na parze).

Jak dobrać wino do dań wegańskich? - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Kevin Zraly, założyciel i wykładowca nowojorskiej Szkoły Wiedzy o Winie „Windows of the World”, napisał kiedyś w swojej winiarskiej książce o doborze win do warzyw tak:

Warzywa są bardzo zróżnicowane – zarówno same w sobie, jak i elementy składowe różnych dań.

I trudno się z tym nie zgodzić. Dlatego najważniejszą zasadą jest ta, aby przy doborze wina do dania wegańskiego skoncentrować się na połączeniu z najbardziej wyrazistymi smakami. 

Jak mówi Kacper Woźniak, sommelier i selekcjoner wina w Salonach Fine Wine:

– W spaghetti z sosem pomidorowym trzeba skupić się na kwasowych smakach pomidorów. Do wegańskiej miski z warzywami, tofu i sosem na bazie nerkowca dobierz wino na bazie smaku orzechowej śmietanki sosów z nerkowca. A do sałatki z cytrusowym dressingiem – na bazie dressingu.

Oczywiście można dopisać jeszcze kilka bazowych zasad:

  • Podobne profile zapachowe i smakowe będą się uzupełniać. Do potraw z wyraźnie kwaśnym akcentem smakowym, np. cytrynowymi dressingami, dobrze dobrać wino o odpowiednim poziomie kwaśności. Podobnie z potrawami ostrymi, np. z kuchni tajskiej – warto sięgnąć po wina o pikantnych, przyprawowych nutach.
  • Lokalne jedzenie to lokalne wino. Jeśli serwujesz danie kuchni włoskiej, francuskiej, hiszpańskiej czy japońskiej, jak sushi, dobrze jest podać wino z tego kraju.
  • Jeśli wybierasz wino do deseru, postaraj się, aby było słodsze niż deser. Nie przytłumisz w ten sposób ani smaku deseru, ani smaku wina.
Jak dobrać wino do dań wegańskich? - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Wszyscy kochają wino – warzywa, strączki i zioła

Kacper Woźniak pokusił się o wypisanie kilku najważniejszych wskazań dla kuchni wegańskiej. Oto jego podpowiedzi:

ProduktyWino
Zielone warzywa – awokado, jarmuż, brokuły, zielona fasolamusujące lub lekkie białe
Warzywa korzeniowe – marchew, dynia, dynia, batat, ziemniakpełne białe, aromatyczne białe, różowe lub lekkie czerwone
Czosnek, cebula, szalotkaduża dowolność
Pomidor, bakłażan, paprykaaromatyczne białe, różowe, średniej budowy czerwone, dobrze zbudowane czerwone
Fasola – czarna, soczewica, pinto, białamusujące, różowe, lekkie czerwone, średniej budowy czerwone
Grzyby – kurki, crimini, maitake, shiitakedobrze zbudowane białe, lekkie czerwone, średniej budowy czerwone, dobrze zbudowane czerwone
Orzechy – nerkowce, migdały, laskowearomatyczne białe, różowe, deserowe
Świeże zioła – bazylia, kolendra, koperek, miętamusujące, lekkie białe, dobrze zbudowane białe, aromatyczne białe, różowe, lekkie czerwone
Papryka – odmiany pikantnemusujące, aromatyczne białe, różowe, średniej budowy czerwone
Jak dobrać wino do dań wegańskich? - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Wina wegańskie, czyli posiłek full vegan

A jeśli restauracyjny gość jest zadeklarowanym weganinem? Zaserwuj mu wino wegańskie – czyli takie, które w procesie produkcji nie miało styczności z produktami odzwierzęcymi. Pochodzące od zwierząt substancje używa się bowiem tradycyjnie w procesie filtracji wina. Wiążą się one z niepożądanymi cząsteczkami, wytrącając je z wina, aż trunek staje się klarowny. Jakie produkty służą do klarowania wina?

  • Albumina – substancja pozyskiwana z białka jajka
  • Karuk – klej rybi produkowany z pęcherzy suszonych ryb
  • Żelatyna – z kolagenu zwierzęcego
  • Kazeina – białko z mleka krowiego

Co ważne, żaden z tych składników nie wpływa na smak i zapach wina, dlatego tak niewielu miłośników wina zdaje sobie w ogóle sprawę, że nie wszystkie wina są wegańskie.

W dzisiejszych czasach na szczęście wina wegańskie nie należą już do rzadkości. Nie bójmy się więc łączenia wegańskiego jedzenia w winem. Z pewnością się uda!

Kuchnia wegańskaWino białeWino czerwoneWino musujące
Udostępnij

Karta win

Może Cię też zainteresować

Trendy w gastronomii 2023
11-01-2023
Szparagi – sezon w trzech kolorach
11-05-2022
Czekolada — poznaj 6 kulinarnych inspiracji
13-04-2022
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!



  • Wprowadź swój adres e-mail, aby otrzymywać nasz newsletter!


  • Najnowsze posty

    • Pies w restauracji – za czy przeciw?
      23-03-2023
    • Ryby od rana do wieczora. Poznaj trendy i pomysły na ryby w menu
      10-03-2023
    • Waste management, czyli 7 kroków do ograniczenia strat żywności
      02-03-2023
    • Gotowe desery dla gastronomii. Jakie słodkości wybierają goście i jak łączyć desery z winem – poznaj nasze wskazówki
      22-02-2023
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

© Copyright Farutex Sp. z o.o.