• Logo blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Strony

    • Kontakt
    • O Bidfood Farutex
    • O blogu
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!

  • Poznajmy się
    • O blogu
    • O Bidfood Farutex
  • Tematy
    • Produkty dla gastronomii
    • Trendy gastronomiczne
    • Techniki kulinarne
    • Wywiady, felietony
    • Marketing w gastronomii
    • Karta win
    • Zero waste w gastronomii
  • Rodzaje kuchni
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia hiszpańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Kuchnia nowoczesna
    • Kuchnia wegańska
    • Kuchnia wegetariańska
  • Popularne dania
    • Pizza
    • Sushi
    • Burgery
    • Makaron
  • Kontakt
  • Oferta Bidfood Farutex

Jak wybrać piec do gastronomii? Kilka wskazówek

01-06-2021

Wydajny, szybki, wszechstronny – piec do gastronomii jest jednym z ważniejszych elementów wyposażenia profesjonalnej kuchni. Jak dopasować piec do potrzeb małej i dużej gastronomii? Sprawdź.

Elektryczne czy gazowe, konwekcyjne, parowe, a może konwekcyjno-mikrofalowe? Ile modeli i rodzajów pieców gastronomicznych, tyle możliwości ich użycia i funkcjonalności. Piec do gastronomii to must-have wielu profesjonalnych kuchni, dlatego tak trudno dokonać satysfakcjonującego wyboru. Nie ma jednego uniwersalnego pieca, który sprawdzi się wszędzie.

Jednak znalezienie odpowiedniego pieca do gastronomii, który ułatwi i przyspieszy pracę personelu, nie jest wcale trudne. Zacznij od przeanalizowania najważniejszych elementów swojego biznesu.

Spis treści

  1. Piec do gastronomii – na jakiej podstawie wybrać
    • Rodzaj gastronomii i menu
    • Przestrzeń
    • Zasilanie, czyli rachunki
    • Doświadczenie personelu
  2. Rodzaje pieców do gastronomii
    • Piec konwekcyjny do gastronomii
    • Piec konwekcyjno-parowy do gastronomii
    • Piec konwekcyjno-mikrofalowy do gastronomii
Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Piec do gastronomii – na jakiej podstawie wybrać

Każdy biznes gastronomiczny jest inny, a różnice w użytkowaniu pieca gastronomicznego w restauracji czy food trucku są znaczące. Nie wiesz, jaki piec do małej gastronomii, stacji benzynowej albo dużego lokalu typu fast food wybrać? Na początek odpowiedz sobie na kilka pytań.

Rodzaj gastronomii i menu

Planujesz otworzyć kameralną kawiarnię czy organizować rodzinne imprezy, np. wesela? Będziesz korzystać z pieca do gastronomii, wykorzystując wszystkie techniki kulinarne, czy zależy Ci wyłącznie na grillowaniu, pieczeniu albo smażeniu? Spisz wszystkie potrzeby, które piec gastronomiczny ma zaspokoić. W ten sposób będziesz wiedzieć, na jakich funkcjonalnościach Ci zależy.

Przestrzeń

To, jaki piec do gastronomii możesz wybrać, w dużej mierze zależy też od samego lokalu. Jak dużo masz miejsca w kuchni? Jakie przyłącza zostały zainstalowane? Takie pytania, choć mogą się wydawać prozaiczne, są niesłychanie ważne na początku. Wszystkie bowiem pomogą Ci znaleźć odpowiedź na pytanie, czy posiadasz odpowiednio przygotowane miejsce pod piec.

Jaki piec do gastronomii wybrać? Sprawdź - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Zasilanie, czyli rachunki

Piece do gastronomii są podłączone do gazu lub prądu. Będą się różnić więc kosztem zakupu i kosztem eksploatacji. Ogólnie rzecz biorąc, piec gastronomiczny gazowy jest droższy w zakupie, ale tańszy w eksploatacji. Piec gastronomiczny elektryczny zaś odwrotnie: można znaleźć na rynku piece w dobrej cenie, jednak częstotliwość ich użycia będzie znacząco wpływała na cenę prądu. Aby zainstalować piec gastronomiczny elektryczny lub piec gastronomiczny gazowy w lokalu, należy też mieć odpowiednie przyłącza.

Doświadczenie personelu

Nie jest tajemnicą, że piece gastronomiczne – jak każdy zaawansowany sprzęt – potrzebują odpowiedniej instrukcji i szkolenia z ich użycia. Zaawansowanie pieca musisz więc dopasować do możliwości załogi. Dla szefów kuchni obsługa profesjonalnego pieca z panelem dotykowym nie będzie zagadką, ale dla osób, które dopiero zaczynają pracę w gastronomii – już tak. Weź to pod uwagę.

Rodzaje pieców do gastronomii

Wiesz już, jakich funkcjonalności potrzebujesz? Pora wybrać rodzaj pieca do gastronomii. Na rynku dostępnych jest wiele modeli, które można podzielić na kilka typów.

Szukasz pieca do gastronomii? Zobacz nasze podpowiedzi! - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Piec konwekcyjny do gastronomii

Bezkonkurencyjny w kawiarniach, barach i lokalach typu fast food. Sprawdza się w wszędzie tam, gdzie nie ma „ciężkiej” gastronomii. Piec konwekcyjny do gastronomii ma niewielkie gabaryty. Możesz w nim smażyć, piec lub gotować, za to brakuje mu funkcji parowania. Dzięki zjawisku konwekcji (termoobiegowi i specjalnemu układowi grzewczemu) równomiernie rozprowadza ciepło, co minimalizuje ryzyko przypalenia potrawy. Piec konwekcyjny gastronomiczny pozwala więc zachować powtarzalność dań i równomierną obróbkę.

Piec konwekcyjno-parowy do gastronomii

Najlepiej sprawdzi się w hotelach, restauracjach, cateringach i kuchniach bankietowych, czyli wszędzie tam, gdzie produkuje się duże ilości jedzenia. Piec konwekcyjno-parowy do gastronomii usprawni pracę szefów kuchni i kucharzy, przyspieszając wydawanie dań. Dzięki temu, że łączy cyrkulację gorącego powietrze i obróbkę parową, jest wszechstronny i pozwala utrzymać soczystość dań. Możesz w nim zarówno blanszować, gotować (również na parze), odgrzewać, odpiekać i piec – nawet w niskiej temperaturze. Piec konwekcyjno-parowy do gastronomii jest bardzo wydajny, ponieważ możesz w nim przygotowywać jednocześnie kilka dań bez obawy o wymianę zapachów. Świetnie więc sprawdzą się w hotelach, które realizują np. room service.

Szukasz profesjonalnego pieca? Zobacz nasze podpowiedzi! - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Piec konwekcyjno-mikrofalowy do gastronomii (typu Merrychef)

To dobry wybór w stacjach benzynowych, MOP-ach czy kawiarniach, czyli wszędzie tam, gdzie liczy się czas działania. Piec konwekcyjno-mikrofalowy do gastronomii służy głównie do regeneracji, czyli szybkiego odgrzania jedzenia, zachowując przy tym jego najwyższą jakość. Skorzystają więc z niego wszystkie lokale, których menu oparte jest na produktach chłodzonych wymagających delikatnej regeneracji lub produktach mrożonych. Piec konwekcyjno-mikrofalowy do gastronomii charakteryzuje prosta obsługa, szybkość przygotowania i gwarancja powtarzalności.

Wiesz już, jaki piec wybrać?

BarCateringFast foodHotelKawiarniaRestauracja
Udostępnij

Techniki kulinarne

Może Cię też zainteresować

Jakie wino do owoców morza? Przewodnik dla szefów kuchni
07-02-2025
5 pomysłów na Black Friday w gastronomii. Sprawdź!
13-11-2024
Jak przygotować gęś – tradycyjnie czy orientalnie? Trendy na gęsinę w Twoim menu
23-10-2024
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!



  • Wprowadź swój adres e-mail, aby otrzymywać nasz newsletter!


  • Najnowsze posty

    • Jakie wino do owoców morza? Przewodnik dla szefów kuchni
      07-02-2025
    • 5 pomysłów na Black Friday w gastronomii. Sprawdź!
      13-11-2024
    • Jak przygotować gęś – tradycyjnie czy orientalnie? Trendy na gęsinę w Twoim menu
      23-10-2024
    • Wellbeing w profesjonalnej kuchni – jak dbać o dobrostan pracowników gastronomii
      01-10-2024
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

© Copyright Farutex Sp. z o.o.