• Logo blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Strony

    • Kontakt
    • O Bidfood Farutex
    • O blogu
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!

  • Poznajmy się
    • O blogu
    • O Bidfood Farutex
  • Tematy
    • Produkty dla gastronomii
    • Trendy gastronomiczne
    • Techniki kulinarne
    • Wywiady, felietony
    • Marketing w gastronomii
    • Karta win
    • Zero waste w gastronomii
  • Rodzaje kuchni
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia hiszpańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Kuchnia nowoczesna
    • Kuchnia wegańska
    • Kuchnia wegetariańska
  • Popularne dania
    • Pizza
    • Sushi
    • Burgery
    • Makaron
  • Kontakt
  • Oferta Bidfood Farutex

Szlachetne mięsa w menu. Przygotuj marynaty do dziczyzny

10-11-2021

Dziczyzna kojarzy się z produktem najwyższej jakości. Jak na tak wyrafinowany specjał przystało, wymaga też odpowiednich umiejętności i wyczucia kucharza. Aromatyczne marynaty do dziczyzny to pierwszy krok do kulinarnego sukcesu. Jak je przygotować, jakich składników użyć? Sprawdź.

Dziczyzna jest stosunkowo niełatwym w przygotowaniu mięsem. Wymaga długiego marynowania (minimum 24 godziny) i sporo uwagi. Jednak czas poświęcony na przygotowanie dziczyzny rekompensuje jej wyjątkowy smak. Najistotniejszym elementem, który gwarantuje niezwykły smak i aromat, są marynaty. Przeczytaj, jakie przyprawy i dodatki najlepiej komponują się z dziczyzną.

Spis treści

  1. Dziczyzna – marynaty czy zaprawy?
  2. Jakie przyprawy do marynaty? Dziczyzna zasługuje na to, co najlepsze
  3. Marynata do dziczyzny – podstawowy podział
  4. Inne marynaty do dziczyzny
    • Marynata do dziczyzny z winem
    • Marynata do dziczyzny z musztardą
    • Marynata do dziczyzny z warzywami
    • Staropolska marynata do dziczyzny
Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Dziczyzna – marynaty czy zaprawy?

To, na jakie rozwiązanie się zdecydujemy, zależy przede wszystkim od mięsa, którym dysponujemy. Praktycy, którzy tematem dziczyzny pasjonują się od dawna twierdzą, że mięso z młodych zwierząt, w szczególności samic, można zamarynować i od razu przygotowywać z nich potrawy. Jeśli natomiast mamy do dyspozycji mięso ze starszego zwierzęcia, powinno się zastosować zalewę do dziczyzny, czyli zaprawę z octu lub wina.

Jakie przyprawy do marynaty? Dziczyzna zasługuje na to, co najlepsze

W przepisach na marynaty do dziczyzny najczęściej pojawia się owoc jałowca. Nadaje on charakterystyczny, korzenny aromat całemu daniu. Dziczyzna zawdzięcza swój szlachetny smak różnym przyprawom. Do marynat i zapraw do dziczyzny stosuje się także: grzyby suszone, goździki, kminek, czosnek, estragon, cytrynę, liść laurowy, pomidory (przede wszystkim w postaci koncentratu), rozmaryn, śliwki suszone, tymianek, ziele angielskie.

Jeśli interesuje Cię, jakie jeszcze przyprawy i dodatki pasują do dziczyzny, przeczytaj artykuł „Jak przyrządzić dziczyznę? Jakie wino dobrać? Wszystko o dziczyźnie!”.

Jak przygotować marynaty do dziczyzny, które będą ciekawe w smaku? Przeczytaj artykuł - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
Polędwica z dziczyzny z grzybami i sosem z owoców leśnych

Marynaty do dziczyzny – podstawowy podział

  • Sarna – idealnie pasuje do niej marynata na bazie oleju roślinnego (lub oliwy z oliwek), ale także zalewa z octem lub z winem. Reszta składników zależy od smaku szefa kuchni bądź upodobań gości. Do marynaty można dodać pikantne elementy, takie jak: papryczki chili, mielona ostra papryka, czosnek. Jeśli Twoi goście wolą łagodniejsze marynaty do dziczyzny, postaw na subtelne w smaku zioła: majeranek, zioła prowansalskie, jałowiec, ziele angielskie, tymianek.
  • Dzik – warto, aby w marynacie znalazły się: ostra papryka, owoce jałowca, liść laurowy, ziele angielskie.
  • Jeleń – doskonale sprawdzi się marynata taka sama, jak w przypadku dzika.
  • Zając – to delikatne mięso wspaniale współgra z cebulą, liściem laurowym, majerankiem, oregano, tymiankiem, rozmarynem, zielem angielskim.
  • Gęś – wspaniale smakuje doprawiona koprem, pietruszką, selerem, szafranem.
  • Kaczka – pomysłów na jej przyrządzenie jest mnóstwo. Ciekawy smak uzyskasz, marynując mięso kaczki z curry, gałką muszkatołową, majerankiem, papryką.
Jak przygotować marynaty do dziczyzny, które będą ciekawe w smaku? Przeczytaj artykuł - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
Marynowana dziczyzna z kurkami, żurawiną i czerwonym winem

Inne marynaty do dziczyzny

Jeśli ciekawią Cię inne, bardziej tradycyjne sposoby na marynowanie dziczyzny, zobacz poniższe podpowiedzi!

Marynata do dziczyzny z winem

Jeśli chcesz nadać daniom z dziczyzny wytrawnego smaku – dodaj do marynaty wino. Aby ją przyrządzić, wystarczy, że rozgnieciesz: ziele angielskie, pieprz, goździki, jałowiec, cynamon, liście laurowe. Tak przygotowaną mieszankę wrzuć na patelnię, podgrzej, a następnie zalej czerwonym winem. Dodaj także miód i rozmaryn. Marynatę wystudź, a następnie zanurz w niej dziczyznę. Zabezpiecz mięso folią i wstaw do lodówki na całą dobę.

Marynata do dziczyzny z musztardą

Do przygotowania tej wyrazistej marynaty potrzebujesz tylko chwilę. Rozgnieć jałowiec, a następnie dodaj do niego chilli, ocet balsamiczny, oliwę, miód, ketchup i oczywiście – musztardę. Wszystkie składniki połącz ze sobą. Na koniec dodaj ziele angielskie, liście laurowe i jeszcze raz wymieszaj. Goście docenią wyrazisty smak dziczyzny podkreślony tą marynatą.

Jak przygotować marynaty do dziczyzny, które będą ciekawe w smaku? Przeczytaj artykuł - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
Marynowana dziczyzna z pieczonymi warzywami i czerwonym winem

Marynata do dziczyzny z warzywami

Pokrojoną marchew, seler, pietruszkę, cebulę polej octem balsamicznym, dodaj tymianek i wymieszaj. Do tak przygotowanej marynaty włóż mięso, dokładnie okryj je warzywami i włóż do lodówki lub odstaw w chłodne miejsce. Tak przygotowana dziczyzna wyróżnia się niezwykła kruchością.

Staropolska marynata do dziczyzny z maślanką

Jeśli chcesz zachwycić gości staropolskim sposobem podawania dziczyzny, przygotuj marynatę z maślanki (lub zsiadłego mleka). Wówczas mięso umieść na dnie naczynia, oprósz solą, natrzyj zmiażdżonym w moździerzu jałowcem i zalej maślanką kilka centymetrów ponad jego wysokość. Tak przygotowaną dziczyznę przechowuj w chłodnym miejscu do 3 dni, przewracając mięso dwukrotnie w ciągu każdego dnia. Po zakończeniu marynowania dziczyznę mocz w zimnej wodzie przez pół godziny.

Jak przygotować marynaty do dziczyzny, które będą ciekawe w smaku? Przeczytaj artykuł - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
Gulasz z dziczyzny
DziczyznaKuchnia polskaMenu
Udostępnij

Techniki kulinarne

Może Cię też zainteresować

Jakie wino do owoców morza? Przewodnik dla szefów kuchni
07-02-2025
5 pomysłów na Black Friday w gastronomii. Sprawdź!
13-11-2024
Jak przygotować gęś – tradycyjnie czy orientalnie? Trendy na gęsinę w Twoim menu
23-10-2024
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!



  • Wprowadź swój adres e-mail, aby otrzymywać nasz newsletter!


  • Najnowsze posty

    • Jakie wino do owoców morza? Przewodnik dla szefów kuchni
      07-02-2025
    • 5 pomysłów na Black Friday w gastronomii. Sprawdź!
      13-11-2024
    • Jak przygotować gęś – tradycyjnie czy orientalnie? Trendy na gęsinę w Twoim menu
      23-10-2024
    • Wellbeing w profesjonalnej kuchni – jak dbać o dobrostan pracowników gastronomii
      01-10-2024
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

© Copyright Farutex Sp. z o.o.