• Logo blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Strony

    • Kontakt
    • O Bidfood Farutex
    • O blogu
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!

  • Poznajmy się
    • O blogu
    • O Bidfood Farutex
  • Tematy
    • Produkty dla gastronomii
    • Trendy gastronomiczne
    • Techniki kulinarne
    • Wywiady, felietony
    • Marketing w gastronomii
    • Karta win
    • Zero waste w gastronomii
  • Rodzaje kuchni
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia hiszpańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Kuchnia nowoczesna
    • Kuchnia wegańska
    • Kuchnia wegetariańska
  • Popularne dania
    • Pizza
    • Sushi
    • Burgery
    • Makaron
  • Kontakt
  • Oferta Bidfood Farutex

Polski Ład wpłynie na funkcjonowanie gastronomii. Zobacz, jak się przygotować

05-01-2022

Początek roku niesie za sobą ważne zmiany. W życie wchodzą ustawy i rozporządzenia, które wpłyną na funkcjonowanie lokali gastronomicznych. Wyposaż się w konieczną, praktyczną wiedzę. Poznaj Polski Ład.

Część przewidzianych zmian weszła w życie 1 stycznia. Kolejne mają pojawić się za pół roku. Jak się przygotować i czego się spodziewać? Odpowiadamy.

Spis treści

1.Polski Ład w gastronomii

2. Jak uzyskać ulgę na terminal?

3. Ułatwienie: system sprzedażowy POS

  • POS – integracja od zaraz

4. Realizacja dowozów a Polski Ład

Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Polski Ład w gastronomii

Jak dokładnie będzie wyglądał 2022 rok w gastronomii? Czym spowodowane są zmiany i jaka jest najważniejsza z nich? Zapytaliśmy eksperta.

– Większość z nas nie wyobraża sobie już funkcjonowania bez możliwości dokonywania płatności za pomocą kart płatniczych. Według badania „Płatności bezgotówkowe oczami Polaków 2021” aż 64% osób płaci obecnie za zakupy kartą. Zapewne nikogo nie zaskoczy fakt, że liderami płatności cyfrowych są osoby młode zamieszkujące duże miasta. Ta sama grupa coraz bardziej docenia płatności dokonywane poprzez telefon czy zegarek. Takie formy znacznie przyspieszają obsługę. Wydawałoby się, że płatność kartą oferowana jest już wszędzie. Od 2022 roku będzie. Nowy Rok przyniósł bowiem przedsiębiorcom kolejne obowiązki – jednym z nich jest udostępnienie płatności bezgotówkowej – stwierdza Krystian Lipiński, Dyrektor ds. Sprzedaży – w Pionie Gastro w firmie LSI Software.

Nowe regulacje nakładają obowiązek umożliwienia płatności bezgotówkowej  „w miejscach, w których działalność gospodarcza jest faktycznie wykonywana, w szczególności w lokalu, poza lokalem przedsiębiorstwa lub w pojeździe wykorzystywanym do świadczenia usług transportu pasażerskiego, przy użyciu instrumentu płatniczego w rozumieniu ustawy o usługach płatniczych”.

Co przez to rozumieć? Wszyscy przedsiębiorcy, którzy stosują kasy rejestrujące – kasy lub drukarki fiskalne – są zobligowani do przyjęcia płatność dokonanej za pośrednictwem instrumentu płatniczego. Może nim być terminal płatniczy, płatność mobilna czy przelew bankowy.

Jakie zmiany w gastronomii przyniesie Polski Ład? - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Jak uzyskać ulgę na terminal?

Nowe przepisy mają na celu zachęcenie do płatności bezgotówkowych. Jednym z profitów jest ulga na terminal. Przewidziana jest ona dla przedsiębiorców – będą mogli ją odliczyć od podstawy opodatkowania. Będzie przysługiwała od roku, w którym został wprowadzony terminal. Z ulgi można skorzystać maksymalnie dwa lata – w roku wprowadzenia terminala (poniesienie kosztów) oraz w następującym po nim (art. art. 26hd ust 1 UPDOF). Są też limity! W danym roku podatkowym można odliczyć do 1 tys. złotych.

Jakie zmiany w gastronomii przyniesie Polski Ład? - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Ułatwienie: system sprzedażowy POS

Dobrym rozwiązaniem w tej sytuacji jest wymiana kasy fiskalnej na drukarkę połączoną z systemem POS. Dlaczego to takie istotne?

 – Mimo tego, że płatności elektroniczne są bardzo popularne, to nawet dzisiaj wiele przedsiębiorców nie dokonało ich zintegrowania z systemami sprzedażowymi. Ich obsługa wymaga więc dodatkowej uwagi sprzedawców i powtórzenia niektórych czynności kasowych. Zintegrowanie terminala i systemu zapewnia dwustronną komunikację, co spowoduje znacznie szybszą obsługę, a dodatkowo zapewni jej większe bezpieczeństwo. Co więcej, jest to kolejny obowiązek, który od 1 lipca 2022 roku będzie ciążył na przedsiębiorcach. Dzięki temu, do Centralnego Repozytorium Kas trafią nie tylko wystawiane przez kasy e-paragony, ale także informacje o zrealizowanych płatnościach elektronicznych. Zmiany, które niebawem zaczną obowiązywać, są kolejnym krokiem na drodze do ograniczenia tradycyjnych form płatności w wymianie handlowej – dodaje Krystian Lipiński z LSI Software.

Zatem automatyczna synchronizacja z terminalem znacząco odciąży pracowników, a dodatkowo unowocześni biznes i przygotuje go do kolejnych zmian.

Jeżeli posiadany terminal nie integruje się z kasą online, przedsiębiorca musi dokonać wymiany sprzętu na taki, który sprosta aktualnym wymaganiom. Tym, którzy tego nie dopilnują, grozić będą grzywny do 5 tys. złotych.

Jakie zmiany w gastronomii przyniesie Polski Ład? - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

POS – integracja od zaraz

POS automatycznie wysyła do terminala informację o wartości rachunku, a także przyjmuje wiadomość o akceptacji transakcji. Dzięki temu codzienne płatności dokonywane są prosto, płynnie i bardzo sprawnie.

Jeśli chcesz zobaczyć zestawienie najciekawszych systemów POS, zapisz się do naszego newslettera i pobierz e-book z atrakcyjnymi zniżkami na niektóre z nich.

Jakie zmiany w gastronomii przyniesie Polski Ład? - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Realizacja dowozów a Polski Ład

Paragon powinien być wydawany w momencie zapłaty, a nie jak jest to często praktykowane: zamówienie wręczane jest z przygotowanym wcześniej wydrukiem.

Sensownym rozwiązaniem jest zastosowanie kasoterminala (również mobilnego, w przypadku dowozów). Dostawca ma możliwość przyjęcia zapłaty zarówno kartą, jak i gotówką i wystawienia paragonu czy faktury. A to wszystko za pomocą łatwego w obsłudze, poręcznego urządzenia. Pozwala to na dopilnowanie obowiązków: udostępnienie bezgotówkowej metody płatności, rejestrację sprzedaży na kasie online i wydruk paragonu fiskalnego. Dodatkowo wszelkie informacje dotyczące szczegółów płatności zostają przesłane do właściciela lokalu gastronomicznego, dając mu pełen wgląd w swój biznes.

Jakie zmiany w gastronomii przyniesie Polski Ład? - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
GastronomiaHoreca
Udostępnij

Wywiady, felietony

Może Cię też zainteresować

Jakie wino do owoców morza? Przewodnik dla szefów kuchni
07-02-2025
5 pomysłów na Black Friday w gastronomii. Sprawdź!
13-11-2024
Jak przygotować gęś – tradycyjnie czy orientalnie? Trendy na gęsinę w Twoim menu
23-10-2024
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!



  • Wprowadź swój adres e-mail, aby otrzymywać nasz newsletter!


  • Najnowsze posty

    • Jakie wino do owoców morza? Przewodnik dla szefów kuchni
      07-02-2025
    • 5 pomysłów na Black Friday w gastronomii. Sprawdź!
      13-11-2024
    • Jak przygotować gęś – tradycyjnie czy orientalnie? Trendy na gęsinę w Twoim menu
      23-10-2024
    • Wellbeing w profesjonalnej kuchni – jak dbać o dobrostan pracowników gastronomii
      01-10-2024
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

© Copyright Farutex Sp. z o.o.