Azja jest wciąż dla gastronomii źródłem inspiracji i kulinarnych trendów. Dziś prezentujemy mniej i bardziej znane potrawy, które przyjęły się w restauracjach i hotelach na świecie. Bo Azja to nie tylko sushi. Przygotuj się na niezwykłą podróż po najbardziej rozpoznawalnych orientalnych smakach.
Prawie połowa dorosłych Brytyjczyków (46%) zgadza się, że zjedzenie znanego dania z charakterystycznym dla konkretnego miejsca akcentem, zachęciło ich do dalszego odkrywania tej kuchni. Może zatem pora na azjatycki akcent w Twoim menu? Sprawdź, czy któryś z azjatyckich hitów zainspiruje Cię do wprowadzenia nuty Orientu do karty.
Spis treści
Kimchi
Kimchi to jeden z najbardziej rozpoznawalnych koreańskich przysmaków. To fermentowana kapusta pełna aromatycznych przypraw, takich jak czosnek, imbir i chili jest nie tylko smaczna, ale także bogata w probiotyki. Spożycie kimchi wzrasta na całym świecie, można je znaleźć nie tylko w menu wielu restauracji, hoteli, barów.
Pad thai
Pad thai to danie, które wyróżnia się na tle innych azjatyckich potraw. Ten pochodzący z Tajlandii smażony makaron ryżowy z krewetkami, kurczakiem, tofu, warzywami, orzechami charakteryzuje się wyważonym połączeniem słodkich, kwaśnych i pikantnych smaków. To danie stało się jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań tajskiej kuchni na świecie.
Kung Pao Chicken
Kung Pao Chicken składa się z kawałków kurczaka, prażonych orzechów ziemnych, papryczek i warzyw. Jest doskonałym połączeniem smaków słodkich, kwaśnych, pikantnych i słonych. Kung Pao Chicken jest przykładem na to, jak chińska kuchnia łączy różnorodne składniki w niezwykle smaczne i aromatyczne dania.
Baobing
Baobing to chińskie danie deserowe, które w ostatnich latach zdobyło ogromną popularność. Jest to rodzaj sorbetu na bazie startego lodu, który jest następnie posypywany różnorodnymi składnikami, takimi jak kawałki owoców, orzechy, słodkie syropy i galaretki. Baobing to idealne danie dla miłośników orzeźwiających smaków i nietypowych połączeń.
Matcha jako baza
Matcha stała się prawdziwym fenomenem na całym świecie. W 2023 roku daje się zauważyć jej wszechobecność w różnych potrawach i napojach. Od matcha lattes po matcha pancakes, ciasta, lody i koktajle. Matcha jest obecna we wszystkich możliwych formach! Jej wyrazisty smak i intensywny kolor przyciągają uwagę i podbijają serca miłośników kulinariów.
Kimbap
Kimbap to koreański hit kulinarny, przypominający sushi. Jest to rolka z ryżu, wodorostów i różnych dodatków, takich jak mięso, warzywa, jajka i marynowane owoce morza. Kimbap wyróżnia się kreatywnością w zestawianiu smaków i tekstur oraz prostotą podania. To idealny wybór dla osób, które kochają sushi, ale szukają czegoś bardziej oryginalnego.
Biryani
Biryani to klasyczne indyjskie danie ryżowe. Kucharze na całym świecie eksperymentują z różnymi wariantami biryani, dodając nowe składniki i połączenia smakowe. Biryani pojawia się w wersji z owocami morza, w wydaniu wegetariańskim z orzechami czy biryani fusion z wpływami innych kuchni. Ta innowacyjne formy biryani zachwycają miłośników kuchni indyjskiej na świecie.
Banh Mi
Banh Mi, czyli wietnamska kanapka, to klasyczna kombinacja chrupiącej bagietki, marynowanego mięsa, świeżych warzyw i aromatycznych sosów. Coraz częściej w restauracjach na świecie pojawiają się wariacje na jej temat: Banah Mi w wersji wegetariańskiej z tofu i świeżymi ziołami, a także z różnymi rodzajami mięsa, takimi jak kaczka czy kurczak. To danie oferuje wyjątkowe połączenie smaków i tekstur, co sprawia, że w tym roku zyskuje ogromną popularność jako azjatycki street food.
Naleśniki Fuwa Fuwa
Jeśli jesteś fanem TikToka, wiesz, że japońskie naleśniki z sufletem to teraz wielka rzecz. Niekończące się filmy pokazują puszyste desery, które są rzucane na grilla, zanim zostaną polane sosem i słodkimi smakołykami. Nazywane są naleśnikami „Fuwa Fuwa”, co oznacza „puszysty puszysty” – pasuje do naleśnika, który wygląda i jest miękki jak chmurka.
Teppan-Yaki
Mięso i warzywa podpiekane lub podsmażane na zamówienie na oczach klienta na dużym, rozgrzanym blacie, przewracane szpatułkami to wyśmienita uczta oraz atrakcyjne widowisko. Bez wątpienia to hit!
Konamon
W dosłownym tłumaczeniu to „kuchnia na bazie mąki”. Japońskie Konamon zawiera w sobie szeroką gamę dań, w tym takoyaki (małe kulki w cieście wypełnione kawałkami ośmiornicy i tempury) oraz okonomiyaki (wytrawne naleśniki z kapustą). To tradycyjna kultura kulinarna, która jest obecna w Japonii od setek lat, ale ma szansę wywołać falę popularności na zachodzie, ponieważ coraz więcej osób odkrywa pyszne dania japońskich sprzedawców ulicznych.
Zdaniem eksperta
Jakie dania kuchni azjatyckich mają szansę zdobyć popularność dzięki street foodowi?
Kuchnie azjatyckie sprzyjają street foodowi, gdyż są to dania sprawdzone, szybkie i proste do przygotowania, jak np. koreańskie kurczaki i bulgogi, tajski pad thai, wietnamska kanapka Banh Mi.
Jakie produkty w kontekście kuchni azjatyckich zyskają na popularności w tym roku?
Kimchi! Polacy coraz chętniej sięgają po koreańską kiszoną kapustę na ostro. Doceniają jej właściwości prozdrowotne i smakowe, a także możliwość mieszania jej z innymi warzywami czy owocami. Kluski dukboki – te ryżowe kluseczki przypominające kopytka, proste w przygotowaniu, idealne również w diecie bezglutenowej. Pasta Ssamjang zwykle spożywana z grillowanym mięsem, taka „koreańska musztarda”.
Cały wywiad z Iwoną Filipowicz dostępny jest w naszym trendbooku 2023. Pobierz i zajrzyj również po inne azjatyckie (i nie tylko) inspiracje.