Lista wymagań klientów restauracji wciąż się wydłuża. Piękne podanie i wspaniały smak to już oczywistość. Żaden szef kuchni nie może sobie dzisiaj pozwolić na ignorowanie trendów gastronomicznych, w tym jednego z najważniejszych: modzie na bycie fit! Jak przekonać gości, że dbamy nie tylko o ich podniebienia, ale także zdrowie i figurę? Podpowiadamy: postaw na mikroliście!
Wyglądają pięknie, wspaniale smakują i tak… są bardzo zdrowe. Wprowadzenie ich do menu to skuteczny sposób na wpisanie się we wszechobecny trend zdrowej kuchni. W tych maleńkich roślinach czeka na Ciebie skoncentrowana esencja smaku i zdrowia. To nie wszystko. Mikroliście charakteryzują się wyrazistymi, naturalnymi barwami, które odpowiednio użyte, stworzą wyjątkowe przybranie dla Twoich dań.
Jakie mikrorośliny wybrać? Sprawdź nasz przewodnik i zdecyduj, które mikroliście wzbogacą Twoją kartę. Wybrane produkty łatwo, szybko i o każdej porze zamówisz przez naszą platformę e-bidfood.pl!
Spis treści
- Mikroliście rzodkiewki – pikantne i wyraziste
- Mikroliście nasturcji i łubinu – ona ożywcza, on gorzkawy
- Mikroliście groszku – słodkie i orzeźwiające
- Mikroliście buraka – łagodne i widowiskowe
- Mikroliście amarantusa – zboże XXI wieku
- Mikroliście jarmużu – zdrowy i efektowny
- Mikroliście musztardowca – ognisto ostre
- Super food! O walorach mikroliści słów kilka
Mikroliście rzodkiewki – pikantne i wyraziste
Mikroliście rzodkiewki są bardzo wyraziste, ostre w smaku i delikatnie kwaskowate. Sprawdzą się jako dodatek do jajek, sałatek i twarożków. Można je wykorzystywać jako uniwersalny, pikantny dodatek do najróżniejszych dań.
Mikroliście rzodkiewki mają właściwości odtruwające i oczyszczające. Są bogatym źródłem witamin C, A, B i K.
Mikroliście nasturcji i łubinu – ona pikantna, on gorzkawy
Mikroliście nasturcji są dość pikantne a przy tym kruche i delikatne, w smaku przypominają rukolę lub rzeżuchę. Doskonale sprawdzają się jako orzeźwiający dodatek do sałatek i kanapek. Z kolei mikroliście łubinu wyróżniają się słodko-gorzkim aromatem, warto też pamiętać, że mikrołubin jest bogatym źródłem sulforafanu – jednego z najsilniejszych, naturalnych czynników przeciwnowotworowych.
Mikroliście groszku – słodkie i orzeźwiające
Słodkie i chrupiące mikroliście groszku są doskonałą alternatywą dla nasion grochu. Orzeźwiający, świeży smak sprawia, że są idealnym dodatkiem nie tylko do sałatek i kanapek, ale także wrapów, omletów i dań wykwintnych. Soczyście zielone sprawdzą się jako dekoracja zup kremów i past oraz potraw mięsnych.
Właściwości zdrowotne mikroliści groszku są nie do przecenienia: obniżają zły cholesterol, przeciwdziałają osteoporozie i są prawdziwą skarbnicą witamin K, B3, B6 oraz kwasu foliowego i błonnika.
Mikroliście buraka – łagodne i efektowne
Mikroliście buraka są łagodne i słodkawe, a po podsuszeniu w smaku przypominają szpinak. Sprawdzają się jako dodatek do różnorodnych dań, ale o ich popularności decyduje nie aromat a ich wyjątkowy wygląd. Ciemnoczerwona łodyżka i żyłkowane listki sprawiają, że są one bardzo efektowną dekoracją z powodzeniem zastępującą np. jadalne kwiaty.
Mikroburak to nie tylko smak i wygląd, warto pamiętać, że są one bogatym źródłem białka, wapnia, żelaza i witaminy C.
Mikroliście amarantusa – zboże XXI wieku
Nie bez powodu amarantus określa się jako zboże XXI wieku: zawiera pięć razy więcej żelaza niż szpinak i jest bogatszy w wapń niż mleko. W smaku jest delikatny i słodkawy, cechuje się orzechowym aromatem. Mikroliście amarantusa z powodzeniem można stosować jako dodatek do sałatek, surówek oraz past, a także grillowanych ryb i owoców morza. Wyróżnia się głębokim, purpurowym kolorem, z powodzeniem można go wykorzystywać jako naturalny barwnik spożywczy.
Mikroliście jarmużu
Łagodny, lekko kapustny aromat mikroliści jarmużu doskonale podkreśli smak dań mięsnych, rybnych, a także zup i sałatek. Drobne, zielono-purpurowe mikrolistki efektownie ozdobią każdy talerz.
Mikroliście jarmużu są bogatym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia i żelaza, zawiera także duże ilości witamin C i K.
Mikroliście musztardowca – ognisto ostre
Smak mikroliści musztardowca z początku jest łagodny, ale stopniowo przechodzi w ognistą ostrość. Przez wielu uważany jest za najsmaczniejsze z mikroziół. Z powodzeniem można wykorzystywać go w mieszankach warzyw liściastych – nada im charakterystyczny, orientalny smak, można go także używać jako uniwersalny pikantny dodatek.
Mikroliście musztardowca są bogatym źródłem witaminy A oraz kwasu foliowego.
Super food! O walorach mikroliści słów kilka
Mikrowersje znanych i popularnych roślin coraz częściej określa się jako „Super food”. Nic w tym dziwnego. Jednoznacznie potwierdzono, że mikroliście zawierają o wiele więcej substancji odżywczych i witamin, niż ich dorosłe odpowiedniki, a przy tym są lekkostrawne, świeże i dostępne przez cały rok. Warto włączyć je do swojej karty i zachwycić gości nie tylko ich smakiem i wyglądem, ale też wpływem na zdrowie i witalność.