• Logo blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Strony

    • Kontakt
    • O Bidfood Farutex
    • O blogu
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!

  • Poznajmy się
    • O blogu
    • O Bidfood Farutex
  • Tematy
    • Produkty dla gastronomii
    • Trendy gastronomiczne
    • Techniki kulinarne
    • Wywiady, felietony
    • Marketing w gastronomii
    • Karta win
    • Zero waste w gastronomii
  • Rodzaje kuchni
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia hiszpańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Kuchnia nowoczesna
    • Kuchnia wegańska
    • Kuchnia wegetariańska
  • Popularne dania
    • Pizza
    • Sushi
    • Burgery
    • Makaron
  • Kontakt
  • Oferta Bidfood Farutex

Mikroliście – piękne, pyszne i zdrowe. Sprawdź nasz przewodnik i poznaj je bliżej

08-11-2021

Lista wymagań klientów restauracji wciąż się wydłuża. Piękne podanie i wspaniały smak to już oczywistość. Żaden szef kuchni nie może sobie dzisiaj pozwolić na ignorowanie trendów gastronomicznych, w tym jednego z najważniejszych: modzie na bycie fit! Jak przekonać gości, że dbamy nie tylko o ich podniebienia, ale także zdrowie i figurę? Podpowiadamy: postaw na mikroliście! 

Wyglądają pięknie, wspaniale smakują i tak… są bardzo zdrowe. Wprowadzenie ich do menu to skuteczny sposób na wpisanie się we wszechobecny trend zdrowej kuchni. W tych maleńkich roślinach czeka na Ciebie skoncentrowana esencja smaku i zdrowia. To nie wszystko. Mikroliście charakteryzują się wyrazistymi, naturalnymi barwami, które odpowiednio użyte, stworzą wyjątkowe przybranie dla Twoich dań.  

Jakie mikrorośliny wybrać? Sprawdź nasz przewodnik i zdecyduj, które mikroliście wzbogacą Twoją kartę. Wybrane produkty łatwo, szybko i o każdej porze zamówisz przez naszą platformę e-bidfood.pl!

Spis treści

  1. Mikroliście rzodkiewki – pikantne i wyraziste
  2. Mikroliście nasturcji i łubinu – ona ożywcza, on gorzkawy
  3. Mikroliście groszku – słodkie i orzeźwiające
  4. Mikroliście buraka – łagodne i widowiskowe
  5. Mikroliście amarantusa – zboże XXI wieku
  6. Mikroliście jarmużu – zdrowy i efektowny
  7. Mikroliście musztardowca – ognisto ostre
  8. Super food! O walorach mikroliści słów kilka
Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Mikroliście rzodkiewki – pikantne i wyraziste

Mikroliście rzodkiewki są bardzo wyraziste, ostre w smaku i delikatnie kwaskowate. Sprawdzą się jako dodatek do jajek, sałatek i twarożków. Można je wykorzystywać jako uniwersalny, pikantny dodatek do najróżniejszych dań.

Mikroliście rzodkiewki mają właściwości odtruwające i oczyszczające. Są bogatym źródłem witamin C, A, B i K.

Mikroliście nasturcji i łubinu – ona pikantna, on gorzkawy      

Mikroliście nasturcji są dość pikantne a przy tym kruche i delikatne, w smaku przypominają rukolę lub rzeżuchę. Doskonale sprawdzają się jako orzeźwiający dodatek do sałatek i kanapek. Z kolei mikroliście łubinu wyróżniają się słodko-gorzkim aromatem, warto też pamiętać, że mikrołubin jest bogatym źródłem sulforafanu – jednego z najsilniejszych, naturalnych czynników przeciwnowotworowych. 

mikroliście, mikrozioła
Mikroliście w pojemnikach

Mikroliście groszku – słodkie i orzeźwiające

Słodkie i chrupiące mikroliście groszku są doskonałą alternatywą dla nasion grochu. Orzeźwiający, świeży smak sprawia, że są idealnym dodatkiem nie tylko do sałatek i kanapek, ale także wrapów, omletów i dań wykwintnych. Soczyście zielone sprawdzą się jako dekoracja zup kremów i past oraz potraw mięsnych.

Właściwości zdrowotne mikroliści groszku są nie do przecenienia: obniżają zły cholesterol, przeciwdziałają osteoporozie i są prawdziwą skarbnicą witamin K, B3, B6 oraz kwasu foliowego i błonnika.

Mikroliście buraka – łagodne i efektowne

Mikroliście buraka są łagodne i słodkawe, a po podsuszeniu w smaku przypominają szpinak. Sprawdzają się jako dodatek do różnorodnych dań, ale o ich popularności decyduje nie aromat a ich wyjątkowy wygląd. Ciemnoczerwona łodyżka i żyłkowane listki sprawiają, że są one bardzo efektowną dekoracją z powodzeniem zastępującą np. jadalne kwiaty.

Mikroburak to nie tylko smak i wygląd, warto pamiętać, że są one bogatym źródłem białka, wapnia, żelaza i witaminy C.

Mikroliście amarantusa – zboże XXI wieku

Nie bez powodu amarantus określa się jako zboże XXI wieku: zawiera pięć razy więcej żelaza niż szpinak i jest bogatszy w wapń niż mleko. W smaku jest delikatny i słodkawy, cechuje się orzechowym aromatem. Mikroliście amarantusa z powodzeniem można stosować jako dodatek do sałatek, surówek oraz past, a także grillowanych ryb i owoców morza. Wyróżnia się głębokim, purpurowym kolorem, z powodzeniem można go wykorzystywać jako naturalny barwnik spożywczy.

Wybierz mikroliście do menu. Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
Mikroliście

Mikroliście jarmużu

Łagodny, lekko kapustny aromat mikroliści jarmużu doskonale podkreśli smak dań mięsnych, rybnych, a także zup i sałatek. Drobne, zielono-purpurowe mikrolistki efektownie ozdobią każdy talerz.

Mikroliście jarmużu są bogatym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia i żelaza, zawiera także duże ilości witamin C i K.

Mikroliście musztardowca – ognisto ostre

Smak mikroliści musztardowca z początku jest łagodny, ale stopniowo przechodzi w ognistą ostrość. Przez wielu uważany jest za najsmaczniejsze z mikroziół. Z powodzeniem można wykorzystywać go w mieszankach warzyw liściastych – nada im charakterystyczny, orientalny smak, można go także używać jako uniwersalny pikantny dodatek.

Mikroliście musztardowca są bogatym źródłem witaminy A oraz kwasu foliowego.

Super food! O walorach mikroliści słów kilka

Mikrowersje znanych i popularnych roślin coraz częściej określa się jako „Super food”. Nic w tym dziwnego. Jednoznacznie potwierdzono, że mikroliście zawierają o wiele więcej substancji odżywczych i witamin, niż ich dorosłe odpowiedniki, a przy tym są lekkostrawne, świeże i dostępne przez cały rok. Warto włączyć je do swojej karty i zachwycić gości nie tylko ich smakiem i wyglądem, ale też wpływem na zdrowie i witalność.

Kuchnia wegańskaKuchnia wegetariańskaMenuRestauracja
Udostępnij

Produkty dla gastronomii  / Trendy gastronomiczne

Może Cię też zainteresować

Pies w restauracji – za czy przeciw?
23-03-2023
Ryby od rana do wieczora. Poznaj trendy i pomysły na ryby w menu
10-03-2023
Waste management, czyli 7 kroków do ograniczenia strat żywności
02-03-2023
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!



  • Wprowadź swój adres e-mail, aby otrzymywać nasz newsletter!


  • Najnowsze posty

    • Pies w restauracji – za czy przeciw?
      23-03-2023
    • Ryby od rana do wieczora. Poznaj trendy i pomysły na ryby w menu
      10-03-2023
    • Waste management, czyli 7 kroków do ograniczenia strat żywności
      02-03-2023
    • Gotowe desery dla gastronomii. Jakie słodkości wybierają goście i jak łączyć desery z winem – poznaj nasze wskazówki
      22-02-2023
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

© Copyright Farutex Sp. z o.o.