• Logo blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Strony

    • Kontakt
    • O Bidfood Farutex
    • O blogu
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!

  • Poznajmy się
    • O blogu
    • O Bidfood Farutex
  • Tematy
    • Produkty dla gastronomii
    • Trendy gastronomiczne
    • Techniki kulinarne
    • Wywiady, felietony
    • Marketing w gastronomii
    • Karta win
    • Zero waste w gastronomii
  • Rodzaje kuchni
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia hiszpańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Kuchnia nowoczesna
    • Kuchnia wegańska
    • Kuchnia wegetariańska
  • Popularne dania
    • Pizza
    • Sushi
    • Burgery
    • Makaron
  • Kontakt
  • Oferta Bidfood Farutex

Najpopularniejsze dania na wynos – zobacz analizę dostawców

13-11-2020

Delivery to obecnie najszybciej rozwijający się kanał gastronomii. Zastanawiasz się, na jakie potrawy postawić w menu? Jakie są najpopularniejsze dania na wynos? Zobacz, co o polskim rynku delivery piszą Pyszne.pl, Uber Eats i Stava.

Rynek dowozów rośnie jak na drożdżach. Tylko na początku roku liczba restauracji, która przyłączyła się do Uber Eats, wzrosła o 188% (porównując styczeń do kwietnia br.). Choć wzrost jest naprawdę spory, nie jest żadnym zaskoczeniem: w związku z zamknięciem stacjonarnej gastronomii właściciele lokali szukali sposobów, jak rozwinąć kanał delivery.

Po pierwszej fazie pandemii Stava*, Pyszne.pl** oraz Uber Eats***, czyli franczyza zapewniająca dostawy i portale agregujące dokonały analizy swoich danych. Skupiły się przede wszystkim na najważniejszych pytaniach dotyczących dostaw, m.in. o najlepszej porze dowozu, trafionych i nietrafionych dniach, a także najpopularniejszych daniach na wynos. Prześledźmy więc najważniejsze informacje.

Spis treści

  1. Jakie są najpopularniejsze dania na wynos?
  2. Kiedy najczęściej zamawiamy jedzenie na wynos?
  3. Za jakie kwoty zamawiamy jedzenie na wynos?
  4. Jakie… będą najpopularniejsze dania na wynos?
Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Jakie są najpopularniejsze dania na wynos?

Tutaj zaskoczenia nie ma: najpopularniejszym daniem na wynos ciągle jest pizza. Jak podaje Stava, „aż 4 na 10 zamówień dotyczy właśnie tego włoskiego placka”. Uber Eats pokusił się na wyszczególnienie trzech rodzajów, które cieszą się największą liczbą zamówień: podium tworzą margherita, pepperoni i cappricciosa.

Najpopularniejsze dania na wynos - blog Bidfood Farutex

Kolejne miejsca na liście top różnią się w zależności od dostawcy informacji. Co się zatem powtarza?

  • kebab – szczególnie ten w chlebie pita
  • kuchnia polska
  • dania orientalne – m.in. pad thai, butter chicken, chicken tikka masala, ramen
  • burgery – w tym cheeseburger oraz burger z kurczakiem, a także ogólnie kuchnia amerykańska
  • kuchnia włoska – przede wszystkim makaron
  • sushi

Z tych mniej popularnych dań, ale również często zamawianych, dostawcy wymieniają tex mex, ryby, wege, dania lunchowe, sałatki i frytki. Poniżej rzut, jak wygląda popularność różnych kuchni według Pyszne.pl.

Dania jakich kuchni jadamy najczęściej?
Infogram

Uber Eats przeanalizował także dane dotyczące zamówień w wybranych, największych miastach w Polsce. Użytkownicy często decydują się na zamówienia z lokalnych restauracji, które oferują ich ulubione potrawy, dlatego też w rankingach lokalnych znajdują się zarówno dania z lokali operujących w całym kraju, jak i potrawy pochodzące z restauracji regionalnych. Przykładowo, pierwsze miejsce w rankingu zamówień wegańskich w kraju zajmuje wegańskie pastrami. Znajduje się również wśród najpopularniejszych potraw w zestawieniach lokalnych. Jednak w Poznaniu dużą popularnością cieszy się również wegański kebab, w Łodzi makaron z pesto, a w Warszawie sałatka wegan miso mango. 

Podobne trendy można zaobserwować w przypadku restauracji specjalizujących się w burgerach. Choć cheeseburger jest polskim faworytem, popularne są także autorskie burgery z dodatkiem nachosów czy awokado.

Dowóz jedzenia na wynos

Kiedy najczęściej zamawiamy jedzenie na wynos?

Podobnie jak w przypadku stacjonarnej gastronomii, na wynos Polacy zamawiają najczęściej od piątku do niedzieli. Wszystkie portale notują szczyty zamówień z dostawą właśnie w weekendy. Według wyliczeń Pyszne.pl niedziela ma 19-procentowy udział zamówień, zaś sobota i piątek 15%. Uber Eats podaje zaś, że najpopularniejsze pory na zamówienia przypadają na piątki i niedziele w godz. 18-20. Co ciekawe, niedziela jest również najpopularniejszym dniem na zamawianie śniadań.

A co z tygodniem pracy? Tutaj liczba zamówień rozkłada się dość równo (poniedziałek, wtorek i środa równo po 12%, a czwartek 13%), jednak w te dni jedzenie zamawiane jest głównie w porze lunchu.

Najpopularniejsza dania na wynos - blog Bidfood Farutex

Za jakie kwoty zamawiamy jedzenie na wynos?

Tutaj rozbieżność w danych jest dość spora – wynika to z zasięgów, jakimi platformy obejmują Polskę. Stava przeanalizowała średni rachunek za dowóz w miastach, w których działają jej oddziały. Najwyższa średnia wysokość rachunku została osiągnięta w Rybniku (58,80 zł), Legnicy (58,74 zł) i Gliwicach (57,64 zł), najniższa w Siedlcach (39,54 zł), bydgoskim Fordonie (41,40 zł) i Toruniu (45,68 zł).

Pyszne.pl podało zbiorcze dane. Wynika z nich, że blisko co trzecie zamówienie składane jest na kwotę 20-30 zł.

Za jaką kwotę najczęściej zamawiają Polacy
Infogram

Jakie… będą najpopularniejsze dania na wynos?

Badanie, które przeprowadziło Pyszne.pl, dotyczyło 812 osób – aż 85% z nich odpowiedziało, że w ciągu ostatnich 10 lat próbowało nowe dania. Jakie to były potrawy? Respondenci wytypowali sushi, hummus, curry, azjatyckie pierożki na parze, hiszpańskie tapas, chaczapuri i pielmieni – jak widać, pierwsze cztery przykłady tworzą dziś najpopularniejsze dania na wynos.

Po jakie zatem smaki z chęcią sięgnęliby Polacy w najbliższej przyszłości? Kuchnię gruzińską, indyjską, tajską, wietnamską i turecką. Na liście znajdziemy też kuchnię japońską, hiszpańską, meksykańską, grecką, ukraińską, rosyjską i chińską.


* Stava przygotowała raport o rynku dowozów „Raport Stava o rynku dowozów jedzenia 2020”. Zebrane zostały dane za 2019 rok z kilku źródeł: audytów, które Stava przeprowadziła w restauracjach, systemu Stava, ogólnodostępnych raportów oraz największych w Polsce portali do zamawiania jedzenia online.

** Pyszne.pl przygotowało raport „Rozwój Kultury Kulinarnej w Polsce 2010-2020”. Analiza w nim zawarta została oparta o badanie z lutego 2020 na próbie 812 Polaków w wieku 18-55 lat.

*** O dane z portalu Uber Eats zwróciliśmy się osobiście. 

GastronomiaKuchnia azjatyckaKuchnia francuskaKuchnia japońskaKuchnia nowoczesnaKuchnia wegańskaKuchnia wegetariańskaKuchnia włoska
Udostępnij

Produkty dla gastronomii  / Profile kuchni  / Trendy gastronomiczne

Może Cię też zainteresować

Ryby od rana do wieczora. Poznaj trendy i pomysły na ryby w menu
10-03-2023
Waste management, czyli 7 kroków do ograniczenia strat żywności
02-03-2023
Gotowe desery dla gastronomii. Jakie słodkości wybierają goście i jak łączyć desery z winem – poznaj nasze wskazówki
22-02-2023
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!



  • Wprowadź swój adres e-mail, aby otrzymywać nasz newsletter!


  • Najnowsze posty

    • Ryby od rana do wieczora. Poznaj trendy i pomysły na ryby w menu
      10-03-2023
    • Waste management, czyli 7 kroków do ograniczenia strat żywności
      02-03-2023
    • Gotowe desery dla gastronomii. Jakie słodkości wybierają goście i jak łączyć desery z winem – poznaj nasze wskazówki
      22-02-2023
    • Rodzaje pizzy – przewodnik po smakach Włoch
      09-02-2023
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

© Copyright Farutex Sp. z o.o.