• Logo blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Strony

    • Kontakt
    • O Bidfood Farutex
    • O blogu
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!

  • Poznajmy się
    • O blogu
    • O Bidfood Farutex
  • Tematy
    • Produkty dla gastronomii
    • Trendy gastronomiczne
    • Techniki kulinarne
    • Wywiady, felietony
    • Marketing w gastronomii
    • Karta win
    • Zero waste w gastronomii
  • Rodzaje kuchni
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia hiszpańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Kuchnia nowoczesna
    • Kuchnia wegańska
    • Kuchnia wegetariańska
  • Popularne dania
    • Pizza
    • Sushi
    • Burgery
    • Makaron
  • Kontakt
  • Oferta Bidfood Farutex

Włoska pizza inspiruje! 5 zaskakujących pomysłów ze świata

06-08-2020

Włoska pizza to światowy fenomen. Jest dostępna pod każdą szerokością geograficzną, łączy się z niezliczonymi dodatkami, w Nowym Jorku jej cena reguluje cenę biletu na metro (autentyk!). Czy pizza może jeszcze ewoluować? Może! Oto przykłady.

Kto jej nie uwielbia? Włoska pizza zwojowała cały świat. Mają ją w swojej ofercie pizzerie, bistro w stylu casual, a nawet restauracje fine dine. To niezwykłe danie inspiruje wielu szefów kuchni (i nie tylko…). Poznajcie 5 zaskakujących pomysłów na wykorzystanie tego włoskiego przepisu, które łączy jedno: miłość do pizzy!

Spis treści

  1. Trapizzino, czyli włoska pizza-kanapka
  2. Pizza-ramen, czyli Włochy ramię w ramię z Japonią
  3. Pizza niczym deser, czyli matcha i fasola azuki
  4. Pizza Berlusconi, czyli pizza z reniferem
  5. Włoska pizza i moda, czyli bluza z kieszonką na pizzę
Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Trapizzino, czyli włoska pizza-kanapka

Trapizzini uznawane są przez foodies i sommelierów za „rzymski street food”. Kanapka przypomina calzone, ale daleko jej od sztywnych ram. Jej nazwa wzięła się od zestawienia słów tramezzino (włoskich, trójkątnych kanapek) z pizzą. Chcąc krótko określić Trapizzino, powiedzielibyśmy: nadziewana pizza na wynos.

Jak powiedział Stefano Callegari, założyciel sieci Trapizzino i autor oryginalnej pizzo-kanapki: „To nowoczesny kształt dla tradycyjnej żywności”. Stefano chciał przybliżyć młodym ludziom pizzę jako kuchnię przeszłości, a nie wszechobecny fast food. Wszak pomysł narodził się w dzielnicy Testaccio będącej symbolem kulinarnej tradycji stolicy. 

Dlatego Trapizzini można znaleźć tylko w sieciowych lokalach i w pięciu smakach nawiązujących do kuchni Rzymu. Jakich? Pollo alla Cacciatora (z kurczakiem w stylu Cacciatore), Polpetta al Sugo (klopsiki z sosem), Parmigiana di Melanzane (wegetariańska z parmezanem i bakłażanem), Doppia Panna (z serem burrata i kantabryjskimi sardelami) oraz Lingua in salsa verde (dosłownie „język w zielonym sosie”). Dodatkowo każdego dnia właściciele restauracji serwują trzy smaki nawiązujące do obowiązującego sezonu, np. Trapizzino dyniowo-migdałowe z serem pecorino.

Dzisiaj Trapizzini można już zjeść nie tylko w Rzymie, ale także Nowym Jorku, Mediolanie, Florencji i Turynie.

Trapizzino - włoskie połączenie kanapki i pizzy - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
Trapizzino o smaku lingua in salsa verde

Pizza-ramen, czyli Włochy ramię w ramię z Japonią

To dzieło współpracy sieci Pizza Hut w Tajwanie z Menya Musashi – popularną japońską restauracją z ramenem. Polega na połączeniu chrupiącego ciasta z dodatkami tworzącymi ramen Tonkotsu (bazujący na kościach wieprzowych): makaronem, plastrami wieprzowiny, białym sezamem, świeżym chilli, jajkiem i cebulą dymką. Taka nietypowa pizza jest elementem serii „the best of Taiwan street food” inspirowanej właśnie tajwańskim street foodem. 

O takim kulinarnym mezaliansie głośno jest nie tylko w Tajwanie, ale także w światowych mediach. Niektórzy mówią o „inspirującym połączeniu”, inni o „szokującym eksperymencie”. Jak opisuje portal CNN, pizza-ramen ma być po prostu sposobem na kulinarną zabawę.

„Tajwańcy konsumenci wiodą życie pod presją, mają długie godziny pracy i wysokie koszty utrzymania. Kreatywna scena kulinarna stała się ekscytującą i twórczą ucieczką”

– czytamy w materiale.

Jak reagują konsumenci? Wielu internautów żartobliwie zadaje sobie pytanie: czy taką pizzę należy jeść rękoma czy pałeczkami?

Pizza niczym deser, czyli matcha i fasola azuki

Jeśli zdziwiła Cię pizza-ramen, przyjrzyj się tej kulinarnej propozycji. PHD, sieć serwująca pizzę z Hongkongu, w lipcu 2020 roku wypuściła pizzę o smaku matcha i fasoli azuki. Zaskakujące połączenie? Matcha i azuki jest dość często wykorzystywana przez lokalnych cukierników.

Pizza ma zdecydowanie słodki smak za sprawą składników: kremu matcha, fasoli azuki, sera, sproszkowanej herbaty i białej czekolady Toblerone. Kosztuje ok. 9 dolarów. Czy zyskała zainteresowanie konsumentów? Zdecydowana większość podchodzi do takiego połączenia raczej sceptycznie.

To nie jednak pierwsze tak nietypowe połączenie deseru z pizzą. W 2015 roku tajwańska restauracja Foodie Star uruchomiła w swoim menu nowość: pizzę z bubble tea. Serwowana jest do dzisiaj.

Pizza Berlusconi, czyli pizza z reniferem

Tak, to nie pomyłka. To opowieść o tym, że pomysły, choć szalone i w zamyśle będące żartem, mogą się przyjąć. 

Historia sięga 2005 roku, gdy Silvio Berlusconi, ówczesny premier Włoch, po swojej wizycie w Finlandii oświadczył, że Finowie „jedzą tylko marynowane renifery” i dietę fińską mógł jedynie „znieść”. Finowie odpowiedzi z siłą dyplomatycznej precyzji, tworząc włoskie danie w hołdzie Berlusconiemu. Restauracja Koti Pizza mieszcząca się w mieście Vaasa w Finlandii przygotowała pizzę Berlusconi, czyli pizzę na żytnim cieście z wędzonym mięsem renifera, serem, czerwoną cebulą i kurkami. 

Wyświetl ten post na Instagramie.

Post udostępniony przez Kotipizza (@kotipizza)

Ciekawe jest również to, jak rozwinęła się powyższa historia. Trzy lata później, w 2008 roku, kucharze Koti Pizzy wygrali międzynarodowy konkurs na pizzę, który odbył się w Nowym Jorku.

Włoska pizza i moda, czyli bluza z kieszonką na pizzę

Ostatni przykład to prawdziwy hołd złożony pizzy. Pizza Pocket Hoodie, czyli bluza z kieszonką na pizzę, jest dziełem twórców z USA. W założeniu bluza ma „w czystych warunkach przechować ciepłą pizzę blisko serca”. I nie, to również nie jest żart.

Bluza rzeczywiście posiada z przodu trójkątną kieszonkę i dodatkowy poliestrowy wkład z łatwo zmywalną wyściółką.

Aby projekt mógł zostać zrealizowany, jego twórcy uruchomili akcję na Kickstarterze i zebrali ponad 7 tysięcy dolarów z wymaganych 5 tys. Bluzy zostały już wyprodukowane i można je kupić na oficjalnej stronie producenta. W promocji kosztują ok. 45 dolarów. Tak, można je zamówić do Polski.

Wyświetl ten post na Instagramie.

Post udostępniony przez ScrapTownUSA (@scraptownusa)

GastronomiaKuchnia włoskaPizzaPizzeria
Udostępnij

Marketing w gastronomii  / Trendy gastronomiczne

Może Cię też zainteresować

Ryby od rana do wieczora. Poznaj trendy i pomysły na ryby w menu
10-03-2023
Waste management, czyli 7 kroków do ograniczenia strat żywności
02-03-2023
Gotowe desery dla gastronomii. Jakie słodkości wybierają goście i jak łączyć desery z winem – poznaj nasze wskazówki
22-02-2023
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!



  • Wprowadź swój adres e-mail, aby otrzymywać nasz newsletter!


  • Najnowsze posty

    • Ryby od rana do wieczora. Poznaj trendy i pomysły na ryby w menu
      10-03-2023
    • Waste management, czyli 7 kroków do ograniczenia strat żywności
      02-03-2023
    • Gotowe desery dla gastronomii. Jakie słodkości wybierają goście i jak łączyć desery z winem – poznaj nasze wskazówki
      22-02-2023
    • Rodzaje pizzy – przewodnik po smakach Włoch
      09-02-2023
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

© Copyright Farutex Sp. z o.o.