Chińskie pierożki wonton zadomowiły się w światowych restauracjach. Z pewnością staną się interesującą propozycją także w Twoim menu. Chcesz wiedzieć, jak zrobić wonton i z czym je podawać? Przygotowaliśmy dla Ciebie garść najważniejszych informacji.
Pierożki wonton wywodzą się z Chin, a ich nazwa w wolnym tłumaczeniu oznacza ‘chmury do połykania’. To określenie wydaje się tym bardziej trafione, że podane w zupie wontony wyglądają jak puszyste, wypełnione smakiem obłoczki.
Pierożki wonton pozornie mogą przypominać pierożki gyoza. Czym się różnią? Sprawdź w tekście „Delikatne pierożki gyoza. Dlaczego stały się hitem światowych kuchni?”.
Spis treści
- Ciasto do wonton – pierwszy etap sukcesu
- Pierożki wegetariańskie – wonton z warzywami i nie tylko
- Jak lepić pierożki wonton?
- Z czym podawać pierożki wonton?
Ciasto do wonton – pierwszy etap sukcesu
Chińskie pierożki wonton przyrządza się z ciasta na bazie czterech składników: mąki ryżowej i pszennej, gorącej wody oraz soli. Szefowie kuchni często wzbogacają ciasto o odrobinę oleju, dzięki czemu staje się delikatniejsze, wręcz aksamitne w smaku. Mąkę ryżową należy zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Po tym czasie wystarczy dodać przesianą mąkę pszenną, zagnieść ciasto, aż stanie się idealnie gładkie i odstawić je na pół godziny. To dobry moment, żeby przygotować farsz do wontonów.
Pierożki wegetariańskie – wonton z warzywami i nie tylko
Popularnym sposobem przygotowania tego dania są wonton z warzywami. Wegetariański farsz do wonton przygotowuje się na bazie seitana, grzybów, dymki, szczypiorku, czosnku, chilli, imbiru, oleju sezamowego i octu ryżowego. Spotykane są też inne wersje, np. z cukinią, papryką, startą marchewką i dymką.
Szefowie kuchni proponują także serowy farsz do wonton. Pierogi w wersji cheese wontons mogą bazować na świeżym, pokrojonym w kawałki kozim serze lub białym serku twarogowym z ulubionymi przyprawami. Ta wersja wontonów będzie prawdziwą ucztą dla zmysłów! Chrupiące z wierzchu, z roztopionym i ciepłym wnętrzem serowe wontony to wzięta przekąska.
Mięsny farsz do wonton
Popularnym nadzieniem do wonton jest połączenie wieprzowiny i krewetek. Dobrą sławą cieszy się też wonton z wołowiną. W restauracyjnych menu często spotykane są także wonton z kurczakiem lub wonton z kaczką. Niezależnie od wyboru mięsnej bazy proces przygotowania farszu jest podobny. Po ostygnięciu zarumienionego na patelni mięsa należy dodać zblendowaną marchewkę i bardzo drobno pokrojoną cebulę. Na koniec wystarczy doprawić całość czosnkiem, solą, imbirem i sosem sojowym wedle uznania.
Jak lepić pierożki wonton?
Do pierożków wonton stosuje się dwa rodzaje ciasta. Grubsze sprawdzi się, kiedy pierożki mamy zamiar ugotować, natomiast cienkie będzie idealne do smażenia. W szerokiej ofercie dla gastronomii znajdziesz oba rodzaje. Ciasto do wonton dostępne jest w postaci gotowych krążków, co znacznie przyspiesza i ułatwia pracę w restauracyjnej kuchni.
Podobnie jak w przypadku innych azjatyckich pierożków, należy pamiętać, by przed ostatecznym zlepieniem ciasta delikatnie zmoczyć wodą jego brzegi i usunąć ze środka pieroga maksymalną ilość powietrza. Zabieg ten, stosowany przez chińskich kucharzy, zapobiega pękaniu podczas smażenia.
Obróbka termiczna – wonton na parze czy smażone?
Wyróżnia się dwa sposoby przygotowania wonton. Najczęściej gotuje się je w wodzie, uzyskując delikatne, miękkie pierogi. Drugi sposób polega na smażeniu ich na patelni do równomiernego zarumienienia (tak przygotowuje się m.in. serowe wontony) lub głębokim oleju.
Wonton mogą też przybierać różne kształty. Trójkątne pierożki wonton smaży się na patelni, natomiast na głębokim tłuszczu – te w kształcie sakiewki.
Wybór odpowiedniej metody przygotowania to kwestia gustu i tego, z czym będziemy podawać wontony.
Z czym podawać pierożki wonton?
Gotowane pierożki wonton najczęściej podawane są z zupą o tej samej nazwie. Zupa wonton to nic innego jak azjatycki bulion wołowy, wieprzowy lub drobiowy z dodatkiem sosów: sojowego i rybnego, a także czosnku, imbiru i kolendry. Aromatyczna zupa wonton z pierożkami to hit wielu restauracji.
Zastanawiasz się, jak dobrać idealny sos do wonton? Pierożki w wersji smażonej serwowane są w towarzystwie majonezu wasabi, sosu sojowego lub pasty z papryczek chilli. Wonton podawać można także z sosem słodko-kwaśnym lub słodko-pikantnym.