Szukasz sprawdzonego sposobu na wprowadzenie szczypty – tak modnej ostatnio – nostalgii do swojej restauracji? Postaw na placki w menu! W ten sposób goście odnajdą w karcie dobrze kojarzące się dania – takie, za którymi tęsknią i jakich szukają.
2 grudnia jest dniem placków. Wiele restauracji przygotowuje z tej okazji specjalne, okazjonalne menu. Placki są jednak na tyle interesującą potrawą (można je bowiem przyrządzić na setki sposobów!), że warto na stałe włączyć je do karty! Zobacz nasze propozycje i zainspiruj się.
Spis treści
- Placki w menu – ziemniaczany klasyk gatunku
- Placki w menu – stawiaj na sezonowość
- Bezglutenowe placki w menu
Placki w menu – ziemniaczany klasyk gatunku
Placki ziemniaczane to ten rodzaj dania, który mimo swojej prostoty, ma wciąż wielu miłośników. 13 listopada potrawa ta ma nawet swój dzień. Wielu gościom placki kojarzą się z obiadami u babci, mamy – nie trudno przywołać ich smakiem pozytywne skojarzenia. Są restauracje, które z placków ziemniaczanych uczyniły wizytówkę swojego lokalu (i decyzji nie żałują). Ich uniwersalny smak pozwala serwować je na wiele, oryginalnych sposobów. W restauracjach spotkamy placki ziemniaczane z dodatkiem boczku, sera (żółtego lub oscypka), łososia, a nawet… krewetek!
Ziemniaczane na śniadanie?
Tak! W menu śniadaniowym mile widziane są tzw. hash browns. To amerykańska wersja placków z ziemniaków tarkowanych na dużych oczkach, smażonych na maśle klarowanym. Podawane są najczęściej z jajkiem sadzonym i smażonym boczkiem, ale czasami także ze śmietaną lub innym sosem.
Sos do placków ziemniaczanych
Placki ziemniaczane doskonale smakują z sosem pieczeniowym, tzatziki, grzybowym, koperkowym, pomidorowym lub delikatnym twarożkiem z czosnkiem. Placek po węgiersku podany z gulaszem z łopatki wieprzowej czy wołowej to sprawdzony sposób na sycące danie główne. Jednak goście chętnie zamawiają też opcję na słodko – z cukrem, malinami czy dodatkiem jabłek.
Placki w menu – stawiaj na sezonowość
Placki – w każdej postaci – są wziętą propozycją w karcie. Jednak podobnie jak w innych daniach, tak i tu, warto stronić od nudy i stawiać na sezonowość. W zależności od pory roku propozycje placków w menu mogą się zmieniać. Śmiało wprowadź więc do karty placki z dyni, cukinii, marchwi, kalafiora, białej rzepy, kapusty, kalarepy i botwiny czy wyśmienite placuszki selerowo-gruszkowe posypane niebieskim serem pleśniowym. Zaskocz gości oryginalnymi propozycjami!
Sezonowe mogą też być dodatki do klasycznych placków. Gości pozytywnie zaskoczą te podane z dopasowanymi do pory roku owocami czy konfiturami. Wiosną plackom na talerzu towarzyszyć mogą sałatki z nowalijek czy twarożek, np. z rzodkiewką i szczypiorkiem. Latem szefowie kuchni podkreślają smak placków dodatkiem sezonowych owoców, a w jesiennym menu towarzyszyć im mogą konfitury z dyni czy śliwek. Interesującą propozycją będą także racuchy z jabłkami i cynamonem lub puszyste placuszki z gruszką. Zima z kolei to czas na dodatek miodu i konfitury z cytrusów.
Bezglutenowe placki w menu
Dobrze jest mieć w menu propozycję dla gości, którzy nie chcą (lub nie mogą) jeść glutenu – jest ich bowiem coraz więcej. Co można im zaserwować? Dużą popularnością cieszą się placuszki kukurydziane, racuchy na mące kokosowej, placki ziemniaczane z połączeniem mąki ryżowej i skrobi ziemniaczanej czy serowe z dodatkiem mąki jaglanej i ryżowej.
Warto eksperymentować i znaleźć najlepsze rozwiązanie dla swojej restauracji. Jednak aby wykonać doskonałe placki bez glutenu, niezbędny będzie dobór odpowiednich mąk. Więcej o nich dowiesz się z tekstu „Jaka mąka bezglutenowa do menu? Przegląd zamienników mąki pszennej”.
Składniki na wyśmienite placki oraz inne dania z Twojego menu, a także napoje i produkty non food zamówisz bez problemu – zawsze i o każdej porze – w naszym systemie e-bidfood.pl!