• Logo blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Strony

    • Kontakt
    • O Bidfood Farutex
    • O blogu
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!

  • Poznajmy się
    • O blogu
    • O Bidfood Farutex
  • Tematy
    • Produkty dla gastronomii
    • Trendy gastronomiczne
    • Techniki kulinarne
    • Wywiady, felietony
    • Marketing w gastronomii
    • Karta win
    • Zero waste w gastronomii
  • Rodzaje kuchni
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia hiszpańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Kuchnia nowoczesna
    • Kuchnia wegańska
    • Kuchnia wegetariańska
  • Popularne dania
    • Pizza
    • Sushi
    • Burgery
    • Makaron
  • Kontakt
  • Oferta Bidfood Farutex

Placki w menu – wprowadź element nostalgii do restauracji

01-12-2021

Szukasz sprawdzonego sposobu na wprowadzenie szczypty – tak modnej ostatnio – nostalgii do swojej restauracji? Postaw na placki w menu! W ten sposób goście odnajdą w karcie dobrze kojarzące się dania – takie, za którymi tęsknią i jakich szukają.

2 grudnia jest dniem placków. Wiele restauracji przygotowuje z tej okazji specjalne, okazjonalne menu. Placki są jednak na tyle interesującą potrawą (można je bowiem przyrządzić na setki sposobów!), że warto na stałe włączyć je do karty! Zobacz nasze propozycje i zainspiruj się.

Spis treści

  1. Placki w menu – ziemniaczany klasyk gatunku
    • Ziemniaczane na śniadanie?
    • Sos do placków ziemniaczanych
  2. Placki w menu – stawiaj na sezonowość
  3. Bezglutenowe placki w menu
Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Placki w menu – ziemniaczany klasyk gatunku

Placki ziemniaczane to ten rodzaj dania, który mimo swojej prostoty, ma wciąż wielu miłośników. 13 listopada potrawa ta ma nawet swój dzień. Wielu gościom placki kojarzą się z obiadami u babci, mamy – nie trudno przywołać ich smakiem pozytywne skojarzenia. Są restauracje, które z placków ziemniaczanych uczyniły wizytówkę swojego lokalu (i decyzji nie żałują). Ich uniwersalny smak pozwala serwować je na wiele, oryginalnych sposobów. W restauracjach spotkamy placki ziemniaczane z dodatkiem boczku, sera (żółtego lub oscypka), łososia, a nawet… krewetek!

Placki w menu - Blog gastronomiczny Bidfood Farutex
Placki ziemniaczane

Ziemniaczane na śniadanie?

Tak! W menu śniadaniowym mile widziane są tzw. hash browns. To amerykańska wersja placków z ziemniaków tarkowanych na dużych oczkach, smażonych na maśle klarowanym. Podawane są najczęściej z jajkiem sadzonym i smażonym boczkiem, ale czasami także ze śmietaną lub innym sosem.  

Placki w menu - Blog gastronomiczny Bidfood Farutex
Hash browns z jajkiem

Sos do placków ziemniaczanych

Placki ziemniaczane doskonale smakują z sosem pieczeniowym, tzatziki, grzybowym, koperkowym, pomidorowym lub delikatnym twarożkiem z czosnkiem. Placek po węgiersku podany z gulaszem z łopatki wieprzowej czy wołowej to sprawdzony sposób na sycące danie główne. Jednak goście chętnie zamawiają też opcję na słodko – z cukrem, malinami czy dodatkiem jabłek.

Placki w menu - Blog gastronomiczny Bidfood Farutex
Placek z sosem mięsnym

Placki w menu – stawiaj na sezonowość

Placki – w każdej postaci – są wziętą propozycją w karcie. Jednak podobnie jak w innych daniach, tak i tu, warto stronić od nudy i stawiać na sezonowość. W zależności od pory roku propozycje placków w menu mogą się zmieniać. Śmiało wprowadź więc do karty placki z dyni, cukinii, marchwi, kalafiora, białej rzepy, kapusty, kalarepy i botwiny czy wyśmienite placuszki selerowo-gruszkowe posypane niebieskim serem pleśniowym. Zaskocz gości oryginalnymi propozycjami!

Sezonowe mogą też być dodatki do klasycznych placków. Gości pozytywnie zaskoczą te podane z dopasowanymi do pory roku owocami czy konfiturami. Wiosną plackom na talerzu towarzyszyć mogą sałatki z nowalijek czy twarożek, np. z rzodkiewką i szczypiorkiem. Latem szefowie kuchni podkreślają smak placków dodatkiem sezonowych owoców, a w jesiennym menu towarzyszyć im mogą konfitury z dyni czy śliwek. Interesującą propozycją będą także racuchy z jabłkami i cynamonem lub puszyste placuszki z gruszką. Zima z kolei to czas na dodatek miodu i konfitury z cytrusów.

Placki w menu - Blog gastronomiczny Bidfood Farutex
Placek z owocami sezonowymi i migdałami

Bezglutenowe placki w menu

Dobrze jest mieć w menu propozycję dla gości, którzy nie chcą (lub nie mogą) jeść glutenu – jest ich bowiem coraz więcej. Co można im zaserwować? Dużą popularnością cieszą się placuszki kukurydziane, racuchy na mące kokosowej, placki ziemniaczane z połączeniem mąki ryżowej i skrobi ziemniaczanej czy serowe z dodatkiem mąki jaglanej i ryżowej.

Warto eksperymentować i znaleźć najlepsze rozwiązanie dla swojej restauracji. Jednak aby wykonać doskonałe placki bez glutenu, niezbędny będzie dobór odpowiednich mąk. Więcej o nich dowiesz się z tekstu „Jaka mąka bezglutenowa do menu? Przegląd zamienników mąki pszennej”.

Składniki na wyśmienite placki oraz inne dania z Twojego menu, a także napoje i produkty non food zamówisz bez problemu – zawsze i o każdej porze – w naszym systemie e-bidfood.pl!

GastronomiaKuchnia wegańskaKuchnia wegetariańskaMenu
Udostępnij

Produkty dla gastronomii  / Trendy gastronomiczne

Może Cię też zainteresować

Ryby od rana do wieczora. Poznaj trendy i pomysły na ryby w menu
10-03-2023
Waste management, czyli 7 kroków do ograniczenia strat żywności
02-03-2023
Gotowe desery dla gastronomii. Jakie słodkości wybierają goście i jak łączyć desery z winem – poznaj nasze wskazówki
22-02-2023
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!



  • Wprowadź swój adres e-mail, aby otrzymywać nasz newsletter!


  • Najnowsze posty

    • Ryby od rana do wieczora. Poznaj trendy i pomysły na ryby w menu
      10-03-2023
    • Waste management, czyli 7 kroków do ograniczenia strat żywności
      02-03-2023
    • Gotowe desery dla gastronomii. Jakie słodkości wybierają goście i jak łączyć desery z winem – poznaj nasze wskazówki
      22-02-2023
    • Rodzaje pizzy – przewodnik po smakach Włoch
      09-02-2023
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

© Copyright Farutex Sp. z o.o.