Według raportu „Jak odżywiają się Polacy? Kukuła Healthy Food 2021” już 10% mieszkańców naszego kraju między 18 a 65 rokiem życia jest wegetarianami, a 6% – weganami. Ponadto aż 12% respondentów zamierza wypróbować dietę wegetariańską, a 7% dietę wegańską w najbliższym czasie. To całkiem spora grupa, o której należy pamiętać, komponując menu. W obecnych czasach możliwość wyboru opcji wege – nie tylko wśród deserów – to wręcz konieczność.
Wegańska kuchnia rozwija się w ogromnym tempie. Restauracje na całym świecie stawiają na ofertę wegańskich dań, w tym również pysznych deserów. Jeśli chcesz wprowadzić do menu wegańskie desery lub wyodrębnić wegański kącik ze słodkościami w hotelowym bufecie – nic prostszego! Zobacz, jak niewiele trzeba, by każdy gość poczuł się w Twoim lokalu mile widziany.
Spis treści
1. Wegańskie naleśniki z owocami
4. Lody na bazie mleka roślinnego
Wegańskie naleśniki z owocami
Ten klasyczny deser idealnie wpisuje się w wegański styl życia. Naleśniki na bazie mąki roślinnej (np. mąki owsianej lub gryczanej) podane ze świeżymi owocami, syropem klonowym lub polewą to jeden z najprostszych wegańskich deserów.
Tarta owocowa
Wybierając sezonowe owoce, można przygotować wspaniałą wegańską tartę. Delikatne, kruche ciasto z mąki orkiszowej lub bezglutenowej z soczystymi kawałkami owoców i lekkim syropem owocowym to prawdziwa uczta dla podniebienia. A w dodatku deser ten jest naprawdę prosty w wykonaniu.
Potrzebujesz przepisu na letnią, cytrusową tartę dla wegan? Zainspiruj się tym przepisem:
Orzechy w karmelu
Jeśli szukasz czegoś słodkiego i chrupiącego, orzechy w karmelu są doskonałym wyborem. Możesz zaproponować je solo lub podawać jako dodatek do innych deserów.
Lody na bazie mleka roślinnego
Któż nie uwielbia lodów? Twoi goście z pewnością je kochają! Aktualnie restauracje oferują szeroki wybór lodów wegańskich wykonanych na bazie mleka roślinnego, np. mleka migdałowego, sojowego czy kokosowego. Takie lody możesz przygotować samodzielnie lub postawić na gotowe rozwiązania. Świetnie sprawdzą się też sorbety.
Brownie czekoladowe
Brownie również może być doskonałym wyborem dla wegan. Przygotowane z mąki orkiszowej lub bezglutenowej, kakao, cukru kokosowego i oleju roślinnego brownie jest wilgotne, gęste i niezwykle czekoladowe. Można dodać do niego orzechy lub owoce, aby jeszcze bardziej podbić jego smak.
Sernik z orzechów
Wegański sernik to hit wśród deserów roślinnych! Przygotowany z mielonych orzechów (np. nerkowców lub migdałów), z dodatkiem syropu klonowego, mleka roślinnego i udekorowany z wierzchu owocami sernik zachwyci Twoich wegańskich gości.
Sałatka owocowa
To chyba najprostszy z deserów, który można zaliczyć do grupy wege. Zwróć uwagę, że deser wegański wcale nie oznacza skomplikowanych receptur. Czasem dobrze przygotowany klasyk sprawdzi się najlepiej. Sałatka owocowa jest tego dowodem!
Wegański pudding z mango
Aby przygotować ten genialny azjatycki deser wystarczą trzy składniki: nasiona chia (deser można przygotować również z tapioki), mleczko kokosowe i pulpa z mango.
Do mleczka dodaj nasiona chia, wymieszaj. Odstaw je na godzinę, aby nasiona napęczniały. Deser włóż do miseczek lub słoików i na wierzch połóż mus z mango. Taki deser możesz przygotować z większym wyprzedzeniem, dlatego jest to bardzo wygodna dla gastronomii opcja.
Wprowadź wegańskie desery do swojego menu. Jak widzisz, czasami potrzeba tak niewiele, a wizerunek Twojego lokalu może bardzo zyskać takim działaniem. Powodzenia!