Światowa konsumpcja ryb podwoiła się od 1998 r., a prognozy mówią, że do 2025 r. wzrośnie o kolejne 80%. To w głównej mierze zasługa popularności takich diet jak fleksitariańska i peskatariańska. Zobacz, jak zmieniają się trendy i jak reaguje na nie gastronomia.
Ryby to przede wszystkim doskonałe źródło białka, witamin A, D, E oraz tych z grupy B. Są też bogate w magnez, wapń, potas, żelazo, jod, selen, fluor, miedź, mangan. Dzięki temu osoby preferujące dietę roślinną, pozwalając sobie na ryby, mogą zrezygnować z dodatkowej suplementacji. Zapotrzebowanie na ryby w menu z całą pewnością będzie nadal rosło.
Spis treści
2. Ryby w menu – liczy się food cost i czas
Peskatarianizm, czyli ryby w menu są modne
W dzisiejszych czasach wiele osób decyduje się na ograniczenie, bądź wyeliminowanie mięsa. Jednak diety wegetariańskie doczekały się wielu odmian, również takich uwzględniających ryby w menu. Bardzo popularnym sposobem żywienia staje się w ostatnich latach peskatarianizm. Na czym dokładnie polega? Peskatarianie nie jedzą mięsa, ale pozwalają sobie na ryby i owoce morza.
Ryby w menu – liczy się food cost i czas
W najbliższym czasie nastąpi zwrot w stronę gatunków ryb postrzeganych jako drugorzędne, nie branych do tej pory pod uwagę, m.in. makreli. Wrócą do łask ze względu na ich atrakcyjną cenę.
W obliczu wielu zmian w gastronomii, szefowie kuchni zaczną zwracać się w stronę ryb mrożonych. Z większą przychylnością branża zacznie patrzeć na ryby mrożone. Możliwość użycia precyzyjnych porcji z chłodni zmniejsza ilość odpadów, a jednocześnie zapewnia przewidywalną cenę. Ze względu na braki kadrowe i food cost, ważne stanie się wstępne opracowanie, czyli postać fileta, brak skóry czy forma kostki. Warto postawić na dania rybne. Czasami nie trzeba rezygnować z nich całkowicie, a jedynie zastąpić innymi gatunkami.
Hity w rybnym menu
Ryby można przygotować na wiele oryginalnych sposobów, tworząc ciekawe, różnorodne menu i nie ograniczając się do serwowania tego składnika wyłącznie w jednej, sprawdzonej formie. Smażony filet to nie jest jedyna opcja. Ryby mogą inspirować do tworzenia oryginalnych bufetów śniadaniowych, gotowych śniadań, przekąsek, dań głównych. Swoją obecność w różnych elementach menu wyraźnie zaznaczają w tegorocznych trendach.
Ryby w menu śniadaniowym
- Pasty rybne, np. z halibuta, łososia lub makreli – pasty wszelkiego rodzaju (nie tylko rybne) od lat przeżywają swój wielki comeback. Te z rybą będą idealną propozycja na śniadanie.
- Jajecznica z rybą wędzoną – makrela, ale też inne ryby, z powodzeniem odnajdą się w roli dodatku do jajecznicy. Warto wprowadzić taką opcję do śniadaniowego menu.
- Bajgiel z wędzonym łososiem, jajecznicą, świeżym szpinakiem i pesto to świeża opcja z rybą w menu śniadaniowym.
- Bułka ze śledziem – bułka pszenna, kilka listków sałaty, śledzie w ulubionej zalewie, cebula i masło do smarowania pieczywa – tyle wystarczy, by stworzyć prostą i modną propozycję w menu.
Ryby na lunch i obiad
- Zupa rybna – możliwości jest wiele, dużą popularnością cieszą się: tajska zupa tom yum z krewetkami czy francuska zupa z rybą, bouillabaisse.
- Pierogi z rybnym farszem – coraz bardziej popularne, często serwowane pierogi z łososiem, farszem z dorsza czy rybno-szpinakowym.
- Ryby sous vide – ta metoda gotowania to prawdziwy hit w menu restauracji w ostatnich latach. Warto pamiętać, że rybę również można przygotowywać w ten sposób. Świetnie sprawdzi się tu dorsz.
- Ryba z grilla – takie dania również mogą być oryginalne, kreatywność szefów kuchni nie zna granic. Grillowana makrela z rabarbarem? Dlaczego nie!
- Sałatki z rybą w roli głównej – sałatka z tuńczykiem sous vide, z łososiem czy klasyczna, ze śledziem, to sprawdzony sposób, by wprowadzić świeże dania z rybą do menu.
Fast food z rybą
- Burger z kotletem rybnym – możesz komponować je według własnych pomysłów lub skorzystać ze sprawdzonych. Burger seafood jest oryginalną propozycją z rybą i owocami morza w menu.
- Tortilla z rybą i warzywami – prosty i szybki przysmak. Idealnie smakuje z sosem tatarskim.
- Grillowane kanapki i bagietki – z pastą z makreli, polędwicą z tuńczyka, wędzonym łososiem. To szybki i niedrogi sposób na atrakcyjne, smaczne dania rybne w menu.
- Fish & chips – to brytyjskie danie składające się ze smażonej ryby i frytek podbija serca konsumentów na świecie. Jest coraz bardziej popularne również w polskich restauracjach.