• Logo blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Strony

    • Kontakt
    • O Bidfood Farutex
    • O blogu
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!

  • Poznajmy się
    • O blogu
    • O Bidfood Farutex
  • Tematy
    • Produkty dla gastronomii
    • Trendy gastronomiczne
    • Techniki kulinarne
    • Wywiady, felietony
    • Marketing w gastronomii
    • Karta win
    • Zero waste w gastronomii
  • Rodzaje kuchni
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia hiszpańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Kuchnia nowoczesna
    • Kuchnia wegańska
    • Kuchnia wegetariańska
  • Popularne dania
    • Pizza
    • Sushi
    • Burgery
    • Makaron
  • Kontakt
  • Oferta Bidfood Farutex

Ryby od rana do wieczora. Poznaj trendy i pomysły na ryby w menu

10-03-2023

Światowa konsumpcja ryb podwoiła się od 1998 r., a prognozy mówią, że do 2025 r. wzrośnie o kolejne 80%. To w głównej mierze zasługa popularności takich diet jak fleksitariańska i peskatariańska. Zobacz, jak zmieniają się trendy i jak reaguje na nie gastronomia.

Ryby to przede wszystkim doskonałe źródło białka, witamin A, D, E oraz tych z grupy B. Są też bogate w magnez, wapń, potas, żelazo, jod, selen, fluor, miedź, mangan. Dzięki temu osoby preferujące dietę roślinną, pozwalając sobie na ryby, mogą zrezygnować z dodatkowej suplementacji. Zapotrzebowanie na ryby w menu z całą pewnością będzie nadal rosło.

Spis treści

1. Peskatarianizm, czyli ryby w menu są modne

2. Ryby w menu – liczy się food cost i czas

3. Hity w rybnym menu

  • Ryby w menu śniadaniowym
  • Ryby na lunch i obiad
  • Fast food z rybą

Peskatarianizm, czyli ryby w menu są modne

W dzisiejszych czasach wiele osób decyduje się na ograniczenie, bądź wyeliminowanie mięsa. Jednak diety wegetariańskie doczekały się wielu odmian, również takich uwzględniających ryby w menu. Bardzo popularnym sposobem żywienia staje się w ostatnich latach peskatarianizm. Na czym dokładnie polega? Peskatarianie jedzą wszystko oprócz mięsa, a więc ryby i owoce morza również.

Ryby w menu – liczy się food cost i czas

W najbliższym czasie nastąpi zwrot w stronę gatunków ryb postrzeganych jako drugorzędne, nie branych do tej pory pod uwagę, m.in. makreli. Wrócą do łask ze względu na ich atrakcyjną cenę.

W obliczu wielu zmian w gastronomii, szefowie kuchni zaczną zwracać się w stronę ryb mrożonych. Z większą przychylnością branża zacznie patrzeć na ryby mrożone. Możliwość użycia precyzyjnych porcji z chłodni zmniejsza ilość odpadów, a jednocześnie zapewnia przewidywalną cenę. Ze względu na braki kadrowe i food cost, ważne stanie się wstępne opracowanie, czyli postać fileta, brak skóry czy forma kostki. Warto postawić na dania rybne. Czasami nie trzeba rezygnować z nich całkowicie, a jedynie zastąpić innymi gatunkami.

Trendy i pomysły na ryby w menu - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Hity w rybnym menu

Ryby można przygotować na wiele oryginalnych sposobów, tworząc ciekawe, różnorodne menu i nie ograniczając się do serwowania tego składnika wyłącznie w jednej, sprawdzonej formie. Smażony filet to nie jest jedyna opcja. Ryby mogą inspirować do tworzenia oryginalnych bufetów śniadaniowych, gotowych śniadań, przekąsek, dań głównych. Swoją obecność w różnych elementach menu wyraźnie zaznaczają w tegorocznych trendach.

Ryby w menu śniadaniowym

  • Pasty rybne, np. z halibuta, łososia lub makreli – pasty wszelkiego rodzaju (nie tylko rybne) od lat przeżywają swój wielki comeback. Te z rybą będą idealną propozycja na śniadanie.

  • Jajecznica z rybą wędzoną – makrela, ale też inne ryby, z powodzeniem odnajdą się w roli dodatku do jajecznicy. Warto wprowadzić taką opcję do śniadaniowego menu.

  • Bajgiel z wędzonym łososiem, jajecznicą, świeżym szpinakiem i pesto to świeża opcja z rybą w menu śniadaniowym.

  • Bułka ze śledziem – bułka pszenna, kilka listków sałaty, śledzie w ulubionej zalewie, cebula i masło do smarowania pieczywa – tyle wystarczy, by stworzyć prostą i modną propozycję w menu.
Trendy i pomysły na ryby w menu - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Ryby na lunch i obiad

  • Zupa rybna – możliwości jest wiele, dużą popularnością cieszą się: tajska zupa tom yum z krewetkami czy francuska zupa z rybą, bouillabaisse.

  • Pierogi z rybnym farszem – coraz bardziej popularne, często serwowane pierogi z łososiem, farszem z dorsza czy rybno-szpinakowym.

  • Ryby sous vide – ta metoda gotowania to prawdziwy hit w menu restauracji w ostatnich latach. Warto pamiętać, że rybę również można przygotowywać w ten sposób. Świetnie sprawdzi się tu dorsz.

  • Ryba z grilla – takie dania również mogą być oryginalne, kreatywność szefów kuchni nie zna granic. Grillowana makrela z rabarbarem? Dlaczego nie!

  • Sałatki z rybą w roli głównej – sałatka z tuńczykiem sous vide, z łososiem czy klasyczna, ze śledziem, to sprawdzony sposób, by wprowadzić świeże dania z rybą do menu.
Trendy i pomysły na ryby w menu - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Fast food z rybą

  • Burger z kotletem rybnym – możesz komponować je według własnych pomysłów lub skorzystać ze sprawdzonych. Burger seafood jest oryginalną propozycją z rybą i owocami morza w menu.

  • Tortilla z rybą i warzywami – prosty i szybki przysmak. Idealnie smakuje z sosem tatarskim.

  • Grillowane kanapki i bagietki – z pastą z makreli, polędwicą z tuńczyka, wędzonym łososiem. To szybki i niedrogi sposób na atrakcyjne, smaczne dania rybne w menu.

  • Fish & chips – to brytyjskie danie składające się ze smażonej ryby i frytek podbija serca konsumentów na świecie. Jest coraz bardziej popularne również w polskich restauracjach.  
GastronomiaMenuRyby
Udostępnij

Produkty dla gastronomii  / Profile kuchni  / Trendy gastronomiczne

Może Cię też zainteresować

Waste management, czyli 7 kroków do ograniczenia strat żywności
02-03-2023
Gotowe desery dla gastronomii. Jakie słodkości wybierają goście i jak łączyć desery z winem – poznaj nasze wskazówki
22-02-2023
Rodzaje pizzy – przewodnik po smakach Włoch
09-02-2023
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!



  • Wprowadź swój adres e-mail, aby otrzymywać nasz newsletter!


  • Najnowsze posty

    • Ryby od rana do wieczora. Poznaj trendy i pomysły na ryby w menu
      10-03-2023
    • Waste management, czyli 7 kroków do ograniczenia strat żywności
      02-03-2023
    • Gotowe desery dla gastronomii. Jakie słodkości wybierają goście i jak łączyć desery z winem – poznaj nasze wskazówki
      22-02-2023
    • Rodzaje pizzy – przewodnik po smakach Włoch
      09-02-2023
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

© Copyright Farutex Sp. z o.o.