• Logo blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Strony

    • Kontakt
    • O Bidfood Farutex
    • O blogu
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!

  • Poznajmy się
    • O blogu
    • O Bidfood Farutex
  • Tematy
    • Produkty dla gastronomii
    • Trendy gastronomiczne
    • Techniki kulinarne
    • Wywiady, felietony
    • Marketing w gastronomii
    • Karta win
    • Zero waste w gastronomii
  • Rodzaje kuchni
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia hiszpańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Kuchnia nowoczesna
    • Kuchnia wegańska
    • Kuchnia wegetariańska
  • Popularne dania
    • Pizza
    • Sushi
    • Burgery
    • Makaron
  • Kontakt
  • Oferta Bidfood Farutex

Dobierz wino do kuchni azjatyckiej – pierożków dim sum, kimchi, curry…

29-04-2021

Azja to kontynent niesłychanie bogaty kulinarnie. Chcesz przygotować profesjonalną kartę win, ale nie wiesz, jakie wino do kuchni azjatyckiej dobrać? Przeczytaj!

Kuchnia azjatycka i winepairing to temat-rzeka. Dania rodem z Azji są bowiem niesłychanie zróżnicowane. W Chinach, Tajlandii czy Wietnamie kucharze używają dużej ilości przypraw, ziół i sosów, które wydobywają wiele poziomów smaku – od kwaśnego przez słodki po ostry. Orientalne potrawy często złożone są z produktów o różnych teksturach i chrupkości, a same składniki przygotowywane są rozmaitymi technikami. Ufff… Jak się w tym wszystkim odnaleźć?

Prawdą jest, że aby dopasować wino do kuchni azjatyckiej, trzeba być cierpliwym – zadanie jest po prostu podchwytliwe. Można je sobie jednak uprościć! Poznaj podpowiedzi sommeliera.

Spis treści

  1. Jakie wino do kuchni azjatyckiej? Zaczynamy!
  2. Białe wino do kuchni azjatyckiej
    • Sauvignon blanc
    • Wytrawny riesling
    • Grüner Veltliner
  3. Czerwone wino do kuchni azjatyckiej
    • Merlot
    • Pinot noir
    • Primitivo
Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Jakie wino do kuchni azjatyckiej? Zaczynamy!

Chcąc dopasować wino do kuchni azjatyckiej, warto skupić się na trzech elementach dania: lekkości, przyprawach i ostrości. 

  • Jeśli Twoje danie jest lekkie, zestaw je z winami delikatnymi, bez okrągłego, pełnego „ciała”. 
  • Potrawa ma wiele przypraw, a na podniebieniu uwalnia kolejne „warstwy” smaku? Nie pomylisz się, gdy wybierzesz do niej proste wina.
  • Jeśli zaś Twoje danie jest pikantne, lepiej wybierz do niego słodkie wino, które „przyhamuje” nieco ostrość.

– Jeśli skoncentrujemy się głównie na intensywnym, aromatycznym, nierzadko korzennym i pikantnym stylu potraw, to dojdziemy do wniosku, że dobrym kierunkiem doboru wina do kuchni azjatyckiej będą odmiany aromatyczne, z wysoką kwasowością oraz zawartością cukru. Bardzo dużo potraw będzie również świetnie czuć się w towarzystwie delikatnych lub średniej budowy, ale mocno owocowych win czerwonych.

twierdzi Kacper Woźniak, sommelier i selekcjoner wina w Fine Wine.
Jak dobrać wino do kuchni azjatyckiej? Sprawdź! - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Białe wino do kuchni azjatyckiej

Wysoka kwasowość i lekka słodycz – te wymogi spełnia kilka szczepów wina. Wśród nich warto wymienić:

Sauvignon blanc

Dobrym tropem będzie sauvignon blanc z Nowej Zelandii czy Argentyny. Szukamy win rześkich, ale soczystych; pełnych wigoru, ale bogatych w aromaty owoców. Wina ze szczepu sauvignon blanc potrafią pochwalić się aromatami owoców tropikalnych oraz cytrusowych, takich jak: marakuja, ananas, grejpfrut, limonka czy cytryna. Często te owocowe aromaty otulone są ziołami i pikanterią, co sprawia, że to świetne wino do kuchni azjatyckiej. Będzie pasowało m.in. do kimchi czy sushi (o tym, jak dobrać wino do sushi, napisaliśmy w tekście: „Wino do sushi, czyli nie tylko sake w karcie”).

Wytrawny riesling 

O pięknej fakturze i kremowym podniebieniu, nasycony niemal kamienną mineralnością. To wino energetyczne, zmysłowe, z nerwem. Szczególnie polubi się z kuchnią tajską czy chińską, np. pierożkami dim sum.

Grüner Veltliner

Z tego szczepu słynie Austria. To idealne wino do kuchni azjatyckiej: urzeka przyprawowym charakterem (ziół, białego pieprzu), aromatem kwaśnych owoców i mineralnością. Pokochają je dania kuchni tajskiej.

Dobrym wyborem do chińszczyzny i dań typu stir-fry będą także chardonnay z południa Francji oraz alvarinho z Portugalii.

Jak dobrać wino do kuchni azjatyckiej? Sprawdź! - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Czerwone wino do kuchni azjatyckiej

Mniej tanin, średnia lub delikatna budowa oraz owocowy charakter? Nie ma problemu! Jeśli interesuje Cię wino do kuchni azjatyckiej o czerwonej barwie, polecamy następujące szczepy:

Merlot

Jeden z najpopularniejszych szczepów francuskich. Ma wyraźnie drobne taniny i owocowy styl – dominują szczególnie czerwone owoce, ale także czarna porzeczka czy akcenty dżemowe. Będzie świetnym towarzyszem do curry.

Pinot noir

Słynie z niego Francja, ale produkowane jest także we Włoszech (tam znane jest pod nazwą pinot nero). Sommelierzy wskazują w nim aromaty czerwonych owoców z wiśnią na czele, wibrujący zapach cynamonu, ale jednocześnie giętkość, soczystość i aksamitne taniny. W karcie win możesz je zaproponować np. do krewetek w tempurze.

Primitivo

Włoska odmiana primitivo słynie z eleganckiego bukietu dojrzałych owoców, delikatnych nut kwiatowych oraz doskonale wyważonej struktury.

A na koniec wino, po które szczególnie powinni sięgnąć miłośnicy kuchni azjatyckiej – rosé! Uwodzi zapachem wiśni, truskawek, czerwonych owoców, brzoskwiń ze szczyptą orzeźwiającej mięty. Kuchnia tajska je pokocha!

Kuchnia azjatyckaKuchnia indyjskaKuchnia japońskaKuchnia tajskaWino białeWino czerwone
Udostępnij

Karta win

Może Cię też zainteresować

Trendy w gastronomii 2023
11-01-2023
Omakase, czyli uczta w japońskiej restauracji. Poznaj tradycje ze świata sushi, które oczarują gości – wywiad z Markiem Popławskim, szefem kuchni Buri Sushi
27-07-2022
Trendy w sushi, czyli o japońskim bestsellerze słów kilka. Wywiad z Markiem Popławskim – szefem kuchni w Buri Sushi
17-06-2022
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!



  • Wprowadź swój adres e-mail, aby otrzymywać nasz newsletter!


  • Najnowsze posty

    • Co jest potrzebne barmanowi? Akcesoria barmańskie i triki, które warto znać
      31-05-2023
    • Gotowi na pokaz, czyli live cooking w gastronomii
      09-05-2023
    • Mrożenie metodą IQF – wszystko, co powinieneś wiedzieć
      19-04-2023
    • Jakie wina musujące w karcie? Nie tylko prosecco
      03-04-2023
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

© Copyright Farutex Sp. z o.o.