• Logo blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Strony

    • Kontakt
    • O Bidfood Farutex
    • O blogu
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!

  • Poznajmy się
    • O blogu
    • O Bidfood Farutex
  • Tematy
    • Produkty dla gastronomii
    • Trendy gastronomiczne
    • Techniki kulinarne
    • Wywiady, felietony
    • Marketing w gastronomii
    • Karta win
    • Zero waste w gastronomii
  • Rodzaje kuchni
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia hiszpańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Kuchnia nowoczesna
    • Kuchnia wegańska
    • Kuchnia wegetariańska
  • Popularne dania
    • Pizza
    • Sushi
    • Burgery
    • Makaron
  • Kontakt
  • Oferta Bidfood Farutex

Wino na lato – ułóż wakacyjną kartę lekkich win

01-04-2021

Choć do kalendarzowego lata zostały jeszcze trzy miesiące, warto już dziś pomyśleć nad nowościami w wakacyjnej karcie win. Jakie wino na lato będzie najodpowiedniejsze? Zobacz nasze propozycje.

Wiosna rozgościła się już w naszych progach. Jeśli tak, jak my niecierpliwie czekasz na poluzowanie obostrzeń i letni sezon, już dziś zaplanuj swoją wakacyjną kartę win. Postaw na lżejsze, orzeźwiające wina, które pozwolą poczuć letnie rozluźnienie. Oto nasze typy!

Spis treści

  1. Wino na lato: prosecco
  2. Wino na lato: z nalewaka
  3. Wino na lato: vinho verde
  4. A może sangria?
Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Wino na lato: prosecco

Od kilku lat numer jeden w letnich kartach win. I nic nie wskazuje na to, aby prosecco szybko od nas odeszło. To rześkie, musujące wino o aromatycznym, dojrzałym finiszu ma tysiące miłośników w całej Polsce. Prosecco utrzymuje swoją niezachwianą pozycję dzięki delikatnemu, cytrusowemu stylowi i uniwersalności. Świetnie sprawdza się bowiem jako kompan rodzinnych uroczystości oraz do codziennego użytku. 

Wina musujące w karcie - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Prosecco powstaje w Wenecji Euganejskiej oraz Friuli-Wenecji Julijskiej z odmiany glera. Występuje w trzech wersjach: musującej spumante (5-6 atmosfer ciśnienia), delikatnie musującej frizzante (2,5-3,5 atm.) lub spokojnej. Co ciekawe, w listopadzie 2020 roku lokalne władze włoskie wprowadziły możliwość sprzedaży prosecco w różowej wersji. Więcej na ten temat dowiesz się w tekście „Jakie wina musujące w karcie? Nie tylko prosecco”. 

Wino na lato: z nalewaka

To rozwiązanie pojawia się w coraz większej liczbie restauracji. Wino z nalewaka czy tzw. kija jest dalekie od prawdziwego prosecco (prosecco występuje tylko w wersji butelkowanej), jednak potrafi równie mocno pozytywnie zaskoczyć.

Wino z kija - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Wino z nalewaka jest łatwe w magazynowaniu i zdecydowanie tańsze niż z butelki. Najczęściej do dystrybutorów trafia wino musujące – frizzante, które gasi pragnienie i przyjemnie relaksuje w upalne dni. Świetnie też komponuje się w letnich koktajlach. Z nalewaka może jednak popłynąć również wino spokojne: zarówno białe, jak i czerwone. Taki sposób podawania wina gwarantuje wysoką jakość trunku, świeżość i perfekcyjne schłodzenie. Zaserwowanie wina z nalewaka zajmuje też cztery razy mniej czasu niż zaserwowanie wina z butelki. Klienci są więc obsługiwani szybciej.

Wino na lato: vinho verde 

Lato nierozłącznie kojarzy się z odpoczynkiem w promieniach słońca, lekkością i wszechobecną zielenią. A to przecież świetny opis portugalskiego vinho verde: wina, które kochamy za młodość, zawadiackość i cudowne orzeźwienie.

Vinho verde, wino na lato - jak skomponować wakacyjną kartę win? Sprawdź - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Vinho verde powstaje w portugalskim regionie Minho. Jego nazwę można przetłumaczyć jako „wino zielone” – i wbrew swej zieleni w nazwie to wino jest niemal krystalicznie przejrzyste. Skąd więc bierze się wspomniany zielony? Nawiązuje do młodości wina, jego świeżości. Bo vinho verde bywa też różowe, czerwone, a nawet musujące… Często można w nim wyczuć wyraziste aromaty cytrusowe, lekką mineralność i równowagę w kwasowości.

A może sangria?

Sangria jest synonimem lata w kieliszku. Odświeżająca, rubinowa, zaskakująca… Idealna do łączenia z jedzeniem. Fascynuje obfitością ciemnych jagód, cytrusów i aromatów przypraw. Serwowana z obowiązkowym lodem i świeżymi owocami w okamgnieniu przenosi do gorącej Hiszpanii. 

Sangria, wino na lato - jak skomponować wakacyjną kartę win? Sprawdź - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Sangria jest dziś tak popularna w hiszpańskich lokalach, jak paella, tortilla czy chorizo. Wystarczy dodać do niej owoce i lód – najlepiej przygotować ją wcześniej, by składniki nawzajem sobą przesiąkły. Efekt gwarantowany!

Wino białeWino czerwoneWino musujące
Udostępnij

Karta win

Może Cię też zainteresować

Przygotuj grzane wino inne niż wszystkie. Skorzystaj z naszych wskazówek
15-12-2021
Jakie wino do gotowania sprawdzi się w restauracyjnych daniach? Skorzystaj z naszych wskazówek
24-11-2021
Wino bezalkoholowe w karcie win, czyli jak wybrać „wino 0”?
13-10-2021
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!



  • Wprowadź swój adres e-mail, aby otrzymywać nasz newsletter!


  • Najnowsze posty

    • Amuse-bouche, czyli po prostu czekadełko. Przegląd najciekawszych pomysłów
      10-08-2022
    • Omakase, czyli uczta w japońskiej restauracji. Poznaj tradycje ze świata sushi, które oczarują gości – wywiad z Markiem Popławskim, szefem kuchni Buri Sushi
      27-07-2022
    • Wypiek pieczywa w restauracji. Poznaj 6 powodów, dlaczego warto
      21-07-2022
    • Koktajl. Przepis na letnie orzeźwienie
      06-07-2022
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

© Copyright Farutex Sp. z o.o.