• Logo blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Strony

    • Kontakt
    • O Bidfood Farutex
    • O blogu
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!

  • Poznajmy się
    • O blogu
    • O Bidfood Farutex
  • Tematy
    • Produkty dla gastronomii
    • Trendy gastronomiczne
    • Techniki kulinarne
    • Wywiady, felietony
    • Marketing w gastronomii
    • Karta win
    • Zero waste w gastronomii
  • Rodzaje kuchni
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia hiszpańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Kuchnia nowoczesna
    • Kuchnia wegańska
    • Kuchnia wegetariańska
  • Popularne dania
    • Pizza
    • Sushi
    • Burgery
    • Makaron
  • Kontakt
  • Oferta Bidfood Farutex

Yuzu w kreatywnym menu na lato

22-06-2023

Yuzu to egzotyczny owoc pochodzący z Japonii. Zdobywa coraz większą popularność w kuchni. Jest intrygujący, modny i daje mnóstwo możliwości w gastronomicznej kuchni. Powstało też wiele produktów posiadających yuzu w swoim składzie. Zobacz, jak wprowadzić smak yuzu do swojej karty.

Owoc tego lata to yuzu. Smakuje jak połączenie cytryny, limonki i mandarynki. Ma też ciekawy, kwiatowy aromat, co sprawia, że jest bardzo atrakcyjnym składnikiem wielu dań.

Chcesz wiedzieć, jakie produkty z yuzu warto wykorzystać w gastronomicznej kuchni? Szukasz inspiracji, jak wykorzystać produkty z yuzu? Przedstawiliśmy kilka pomysłów na wykorzystanie yuzu w menu. To będzie hit wakacji!

Spis treści

1. Yuzu jako dodatek do napojów

2. Yuzu jako składnik sałatek

3. Yuzu jako polewa do deserów

4. Yuzu jako składnik w sosach i marynatach

5. Yuzu w sushi

Yuzu jako dodatek do napojów

Yuzu doskonale sprawdza się jako składnik drinków i koktajli. Możesz dodać sok z yuzu do tradycyjnego lemoniady lub stworzyć orzeźwiający koktajl z ginem, tonikiem i odrobiną soku z yuzu. Dzięki charakterystycznemu smakowi, yuzu doda wyjątkowego charakterystycznego dla Ciebie napojom. Idealną bazą będzie purée Ponthier, mające w składzie 100% yuzu. Dzięki niemu ekspresowo przygotujesz drinki, soki owocowe, napoje typu smoothies.

Yuzu w kreatywnym menu na lato - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Yuzu jako składnik sałatek

Dodaj kilka kropel soku z yuzu do dressingu sałatkowego, aby nadać daniu nuty orzeźwienia i cytrusowego smaku. Yuzu świetnie skomponuje się w sałatkach z warzywami, awokado, rybami, krewetkami. Możesz również używać startej skórki z yuzu jako elementu dekoracyjnego swoich sałatek.

Yuzu w kreatywnym menu na lato - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Yuzu jako polewa do deserów

Yuzu może być atrakcyjnym dodatkiem do deserów. Możesz stworzyć prostą polewę z połączenia soku z yuzu i cukru pudru, a powstałym tym sposobem lukrem polewać ciasta, muffinki czy gofry. Cytrusowy smak yuzu doskonale uzupełni Twoje wypieki. Wykorzystując purée Ponthier, przygotujesz też idealnie orzeźwiające desery na lato: musy owocowe, galaretki, lody i sorbety. A jeśli potrzebujesz gotowych rozwiązań – w ofercie Bidfood Farutex znajdziesz lody o smaku yuzu.

Yuzu w kreatywnym menu na lato - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Yuzu jako składnik w sosach i marynatach

Yuzu to także genialny element sosów i marynat. Świetnie komponuje się z przyprawami i ziołami, dlatego może być używany jako baza sosów i marynat. Możesz stworzyć marynatę z purée yuzu, sosu sojowego, imbiru i czosnku do marynowania drobiu czy owoców morza. Dodatek yuzu nada potrawom pożądanej kwasowości.

Yuzu w sushi

Yuzu jest popularnym składnikiem w japońskiej kuchni, a dokładnie – w sushi. Możesz dodać soku z yuzu do ryżu, aby dodać mu orzeźwiającego smaku. Yuzu może być również używany jako dodatek do sosów sojowych podawanych z sushi, co nada mu oryginalnego aromatu. Świetnym wyborem jest też gotowy sos sojowy z yuzu, dostępny w ofercie Bidfood Farutex.

Yuzu w kreatywnym menu na lato - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Produkty z yuzu dostępne w Bidfood Farutex przynoszą wiele możliwości kulinarnych. Ich wyjątkowy smak i aromat sprawią, że to lato w Twojej gastronomicznej kuchni upłynie pod znakiem yuzu. Nie bój się eksperymentować, wykorzystaj nasze pomysły lub zaproponuj własne, kreatywne propozycje dań z yuzu. W te wakacje zabierz swoich gości w egzotyczną podróż po nowych smakach.

HorecaMenuTrendy gastronomiczneyuzu
Udostępnij

Trendy gastronomiczne

Może Cię też zainteresować

Jakie wino do owoców morza? Przewodnik dla szefów kuchni
07-02-2025
5 pomysłów na Black Friday w gastronomii. Sprawdź!
13-11-2024
Jak przygotować gęś – tradycyjnie czy orientalnie? Trendy na gęsinę w Twoim menu
23-10-2024
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!



  • Wprowadź swój adres e-mail, aby otrzymywać nasz newsletter!


  • Najnowsze posty

    • Jakie wino do owoców morza? Przewodnik dla szefów kuchni
      07-02-2025
    • 5 pomysłów na Black Friday w gastronomii. Sprawdź!
      13-11-2024
    • Jak przygotować gęś – tradycyjnie czy orientalnie? Trendy na gęsinę w Twoim menu
      23-10-2024
    • Wellbeing w profesjonalnej kuchni – jak dbać o dobrostan pracowników gastronomii
      01-10-2024
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

© Copyright Farutex Sp. z o.o.