Yuzu to egzotyczny owoc pochodzący z Japonii. Zdobywa coraz większą popularność w kuchni. Jest intrygujący, modny i daje mnóstwo możliwości w gastronomicznej kuchni. Powstało też wiele produktów posiadających yuzu w swoim składzie. Zobacz, jak wprowadzić smak yuzu do swojej karty.
Owoc tego lata to yuzu. Smakuje jak połączenie cytryny, limonki i mandarynki. Ma też ciekawy, kwiatowy aromat, co sprawia, że jest bardzo atrakcyjnym składnikiem wielu dań.
Chcesz wiedzieć, jakie produkty z yuzu warto wykorzystać w gastronomicznej kuchni? Szukasz inspiracji, jak wykorzystać produkty z yuzu? Przedstawiliśmy kilka pomysłów na wykorzystanie yuzu w menu. To będzie hit wakacji!
Spis treści
1. Yuzu jako dodatek do napojów
3. Yuzu jako polewa do deserów
4. Yuzu jako składnik w sosach i marynatach
5. Yuzu w sushi
Yuzu jako dodatek do napojów
Yuzu doskonale sprawdza się jako składnik drinków i koktajli. Możesz dodać sok z yuzu do tradycyjnego lemoniady lub stworzyć orzeźwiający koktajl z ginem, tonikiem i odrobiną soku z yuzu. Dzięki charakterystycznemu smakowi, yuzu doda wyjątkowego charakterystycznego dla Ciebie napojom. Idealną bazą będzie purée Ponthier, mające w składzie 100% yuzu. Dzięki niemu ekspresowo przygotujesz drinki, soki owocowe, napoje typu smoothies.
Yuzu jako składnik sałatek
Dodaj kilka kropel soku z yuzu do dressingu sałatkowego, aby nadać daniu nuty orzeźwienia i cytrusowego smaku. Yuzu świetnie skomponuje się w sałatkach z warzywami, awokado, rybami, krewetkami. Możesz również używać startej skórki z yuzu jako elementu dekoracyjnego swoich sałatek.
Yuzu jako polewa do deserów
Yuzu może być atrakcyjnym dodatkiem do deserów. Możesz stworzyć prostą polewę z połączenia soku z yuzu i cukru pudru, a powstałym tym sposobem lukrem polewać ciasta, muffinki czy gofry. Cytrusowy smak yuzu doskonale uzupełni Twoje wypieki. Wykorzystując purée Ponthier, przygotujesz też idealnie orzeźwiające desery na lato: musy owocowe, galaretki, lody i sorbety. A jeśli potrzebujesz gotowych rozwiązań – w ofercie Bidfood Farutex znajdziesz lody o smaku yuzu.
Yuzu jako składnik w sosach i marynatach
Yuzu to także genialny element sosów i marynat. Świetnie komponuje się z przyprawami i ziołami, dlatego może być używany jako baza sosów i marynat. Możesz stworzyć marynatę z purée yuzu, sosu sojowego, imbiru i czosnku do marynowania drobiu czy owoców morza. Dodatek yuzu nada potrawom pożądanej kwasowości.
Yuzu w sushi
Yuzu jest popularnym składnikiem w japońskiej kuchni, a dokładnie – w sushi. Możesz dodać soku z yuzu do ryżu, aby dodać mu orzeźwiającego smaku. Yuzu może być również używany jako dodatek do sosów sojowych podawanych z sushi, co nada mu oryginalnego aromatu. Świetnym wyborem jest też gotowy sos sojowy z yuzu, dostępny w ofercie Bidfood Farutex.
Produkty z yuzu dostępne w Bidfood Farutex przynoszą wiele możliwości kulinarnych. Ich wyjątkowy smak i aromat sprawią, że to lato w Twojej gastronomicznej kuchni upłynie pod znakiem yuzu. Nie bój się eksperymentować, wykorzystaj nasze pomysły lub zaproponuj własne, kreatywne propozycje dań z yuzu. W te wakacje zabierz swoich gości w egzotyczną podróż po nowych smakach.