• Logo blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Strony

    • Kontakt
    • O Bidfood Farutex
    • O blogu
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!

  • Poznajmy się
    • O blogu
    • O Bidfood Farutex
  • Tematy
    • Produkty dla gastronomii
    • Trendy gastronomiczne
    • Techniki kulinarne
    • Wywiady, felietony
    • Marketing w gastronomii
    • Karta win
    • Zero waste w gastronomii
  • Rodzaje kuchni
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia hiszpańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Kuchnia nowoczesna
    • Kuchnia wegańska
    • Kuchnia wegetariańska
  • Popularne dania
    • Pizza
    • Sushi
    • Burgery
    • Makaron
  • Kontakt
  • Oferta Bidfood Farutex

Yuzu w kreatywnym menu na lato

22-06-2023

Yuzu to egzotyczny owoc pochodzący z Japonii. Zdobywa coraz większą popularność w kuchni. Jest intrygujący, modny i daje mnóstwo możliwości w gastronomicznej kuchni. Powstało też wiele produktów posiadających yuzu w swoim składzie. Zobacz, jak wprowadzić smak yuzu do swojej karty.

Owoc tego lata to yuzu. Smakuje jak połączenie cytryny, limonki i mandarynki. Ma też ciekawy, kwiatowy aromat, co sprawia, że jest bardzo atrakcyjnym składnikiem wielu dań.

Chcesz wiedzieć, jakie produkty z yuzu warto wykorzystać w gastronomicznej kuchni? Szukasz inspiracji, jak wykorzystać produkty z yuzu? Przedstawiliśmy kilka pomysłów na wykorzystanie yuzu w menu. To będzie hit wakacji!

Spis treści

1. Yuzu jako dodatek do napojów

    2. Yuzu jako składnik sałatek

    3. Yuzu jako polewa do deserów

    4. Yuzu jako składnik w sosach i marynatach

    5. Yuzu w sushi

    Yuzu jako dodatek do napojów

    Yuzu doskonale sprawdza się jako składnik drinków i koktajli. Możesz dodać sok z yuzu do tradycyjnego lemoniady lub stworzyć orzeźwiający koktajl z ginem, tonikiem i odrobiną soku z yuzu. Dzięki charakterystycznemu smakowi, yuzu doda wyjątkowego charakterystycznego dla Ciebie napojom. Idealną bazą będzie purée Ponthier, mające w składzie 100% yuzu. Dzięki niemu ekspresowo przygotujesz drinki, soki owocowe, napoje typu smoothies.

    Yuzu w kreatywnym menu na lato - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

    Yuzu jako składnik sałatek

    Dodaj kilka kropel soku z yuzu do dressingu sałatkowego, aby nadać daniu nuty orzeźwienia i cytrusowego smaku. Yuzu świetnie skomponuje się w sałatkach z warzywami, awokado, rybami, krewetkami. Możesz również używać startej skórki z yuzu jako elementu dekoracyjnego swoich sałatek.

    Yuzu w kreatywnym menu na lato - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

    Yuzu jako polewa do deserów

    Yuzu może być atrakcyjnym dodatkiem do deserów. Możesz stworzyć prostą polewę z połączenia soku z yuzu i cukru pudru, a powstałym tym sposobem lukrem polewać ciasta, muffinki czy gofry. Cytrusowy smak yuzu doskonale uzupełni Twoje wypieki. Wykorzystując purée Ponthier, przygotujesz też idealnie orzeźwiające desery na lato: musy owocowe, galaretki, lody i sorbety. A jeśli potrzebujesz gotowych rozwiązań – w ofercie Bidfood Farutex znajdziesz lody o smaku yuzu.

    Yuzu w kreatywnym menu na lato - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

    Yuzu jako składnik w sosach i marynatach

    Yuzu to także genialny element sosów i marynat. Świetnie komponuje się z przyprawami i ziołami, dlatego może być używany jako baza sosów i marynat. Możesz stworzyć marynatę z purée yuzu, sosu sojowego, imbiru i czosnku do marynowania drobiu czy owoców morza. Dodatek yuzu nada potrawom pożądanej kwasowości.

    Yuzu w sushi

    Yuzu jest popularnym składnikiem w japońskiej kuchni, a dokładnie – w sushi. Możesz dodać soku z yuzu do ryżu, aby dodać mu orzeźwiającego smaku. Yuzu może być również używany jako dodatek do sosów sojowych podawanych z sushi, co nada mu oryginalnego aromatu. Świetnym wyborem jest też gotowy sos sojowy z yuzu, dostępny w ofercie Bidfood Farutex.

    Yuzu w kreatywnym menu na lato - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

    Produkty z yuzu dostępne w Bidfood Farutex przynoszą wiele możliwości kulinarnych. Ich wyjątkowy smak i aromat sprawią, że to lato w Twojej gastronomicznej kuchni upłynie pod znakiem yuzu. Nie bój się eksperymentować, wykorzystaj nasze pomysły lub zaproponuj własne, kreatywne propozycje dań z yuzu. W te wakacje zabierz swoich gości w egzotyczną podróż po nowych smakach.

    HorecaMenuTrendy gastronomiczneyuzu
    Udostępnij

    Produkty dla gastronomii  / Trendy gastronomiczne

    Może Cię też zainteresować

    Wywiad z Pawłem Mierzejewskim, szefem kuchni i właścicielem restauracji Il Vicolo w Zielonej Górze
    18-09-2023
    Restauracja slow food – wykreuj miejsce doceniane za autentyczność
    06-09-2023
    Franczyza gastronomiczna od A do Z
    01-09-2023
    • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
    • Kategorie

      • Bez kategorii
      • Gastronomia na bieżąco
      • Karta win
      • Marketing w gastronomii
      • Produkty dla gastronomii
      • Profile kuchni
      • Techniki kulinarne
      • Trendy gastronomiczne
      • Wywiady, felietony
    • Śledź nas w social mediach

    • Bidfood Farutex

      Oferta Bidfood Farutex

      Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!



    • Wprowadź swój adres e-mail, aby otrzymywać nasz newsletter!


    • Najnowsze posty

      • Wywiad z Pawłem Mierzejewskim, szefem kuchni i właścicielem restauracji Il Vicolo w Zielonej Górze
        18-09-2023
      • Restauracja slow food – wykreuj miejsce doceniane za autentyczność
        06-09-2023
      • Franczyza gastronomiczna od A do Z
        01-09-2023
      • Wywiad z Damianem Kuciem, przedstawicielem handlowym ds. kuchni śródziemnomorskiej Bidfood Farutex
        17-08-2023
    • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

    © Copyright Farutex Sp. z o.o.