Tegoroczne walentynki nie upłyną pod hasłem wyjścia do teatru, kina czy randki w restauracji. Górę wezmą za to cateringowe oferty na wynos. Jak przygotować idealne menu na walentynki 2021? Gastronomia ma plan.
Walentynkowe rezerwacje były doroczną tradycją w wielu restauracjach. Zwykle ostatnie stoliki były rezerwowane jeszcze w styczniu. Niestety już od roku COVID-19 zmusza przedsiębiorców do zmiany swoich działań i… nie inaczej będzie w niedzielę 14 lutego, gdy przypadają walentynki 2021. Gastronomia musi znaleźć więc na tę okazję nowe sposoby promocji.
Jeśli do tego dnia nie zostaną zniesione pandemiczne obostrzenia, jedyną formą dotarcia do gości będzie oferta na wynos lub na dowóz. Oto kilka wskazówek, jak podrasować walentynkową ofertę.
Spis treści
- Walentynki 2021: gastronomia. Nie tylko dania główne
- Nie tylko uroczysta kolacja
- Więcej w jednej w cenie
- Nie tylko dla dwojga
- Walentynki 2021: gastronomia nie tylko tradycyjnie
Walentynki 2021: gastronomia. Nie tylko dania główne
Chcąc więc wyjść naprzeciw potrzebom swoich gości, przygotuj kompleksową i skrojoną na wymiar ofertę cateringu na wynos. Nie ograniczaj się jednak jedynie do przygotowania samych dań głównych z kuchni włoskiej (np. przez wykorzystanie pewnego filmowego motywu) czy francuskiej (z owocami morza i truflami). Dlaczego?
Jak pokazują badania, 14 lutego Polacy na uszczęśliwienie swojej drugiej połówki wydają średnio aż 143 zł (tak było w 2020 r.). Zawalcz więc o uwagę gości, przygotowując nie tylko rozgrzewające emocje dania główne, ale także napoje i słodkości. Poszukaj pomysłu na słodkości w postaci monoporcji, słodkich babeczek z kremem, pralin czy musów w słoikach, jak i autorski koktajl walentynkowy (np. bezalkoholowy lub premiks). Poniżej przygotowaliśmy dla Ciebie specjalny przepis na bezalkoholowy koktajl Latte Strawberry Colada bazujący na truskawkach!
Nie tylko uroczysta kolacja
Wspomnieliśmy o rozszerzeniu oferty o dodatki do dania głównego oraz deser. Co jednak ze… śniadaniem? Walentynki 2021 to doskonała okazja do przygotowania kilku propozycji menu śniadaniowego na wynos, które zakochani będą mogli zaserwować sobie do łóżka. Dobrym pomysłem będzie np. szakszuka, którą można jeść wspólnie z jednego talerza, omlet, gofry czy naleśniki. Do każdego śniadania możesz dodać świeżo wyciskany sok.
Więcej w jednej w cenie
Jeśli szykujesz kilka propozycji walentynkowych w różnych cenach, do każdej dorzuć mały prezent. To może być np. darmowy napój, kruche ciastka z motywem serca czy kupon promocyjny na następne zamówienie.
Nie tylko dla dwojga
W lutym przypadają nie tylko walentynki, ale także dzień singla – dokładnie 15 lutego. Wyróżnij się i przygotuj swoją ofertę także dla singli! Wielu Polaków traktuje je jako antywalentynki, więc w tym przypadku miłosne nawiązania są niewskazane. Co zatem umieścić w ofercie? Dania, które pozwolą rozkoszować się smakiem, np. steki, mięso duszone w winie, zupy inspirowane kuchniami świata… Nie zapomnij też o opcjach wegańskich i wegetariańskich.
Walentynki 2021: gastronomia nie tylko tradycyjnie
A skoro już masz przygotowaną ofertę, to jak ją rozreklamować? Opcji masz całkiem sporo. Możesz np. ogłosić konkurs na Facebooku, w którym nagrodą będzie catering walentynkowy dla dwóch osób, dorzucić małą ulotkę do regularnych zamówień na wynos albo zachęcić swoich stałych klientów do podzielenia się informacją z bliskimi w zamian za zniżkę.
Jeśli chcesz inaczej podejść do zareklamowania swojej walentynkowej oferty, może wspólne gotowanie online będzie dobrym pomysłem? Zaplanuj na swoim Facebooku lub Instagramie relację na żywo, podczas której ugotujesz jedno z dań z walentynkowej oferty. Taki webinar możesz też oczywiście sprzedać – jako alternatywną ofertę walentynkową dla dwojga. Wcześniej jednak zapewnij uczestnikom relacji wszystkie potrzebne półprodukty.
A Ty, jakie masz pomysły na walentynki 2021? Gastronomia, do boju!
Latte Strawberry Colada
Składniki:
- Truskawkowy sos lub mus 3 cl
- Mleko kokosowe 10 cl
- Mleko pełnotłuste 6 cl
Sposób przygotowania:
Wlej wszystkie składniki do kielicha blendera, dodaj lód i zmiksuj do konsystencji delikatnego sorbetu. Wlej do wysokiej szklanki. Udekoruj liofilizowanymi truskawkami i chipsami czekoladowymi.