Sezonowe menu jest wymieniane przez ekspertów jako jeden z wiodących trendów gastronomicznych. Jednak zalety takiego rozwiązania wróżą mu stałą obecność w gastronomicznej codzienności. Sezonowość to więcej niż trend, to głos natury!
Szefowie kuchni w swoich wypowiedziach często podkreślają rolę sezonowości w menu. Dlaczego? Konsumenci podświadomie czują, że sezonowe produkty są najbogatsze w składniki odżywcze, a zatem najlepsze dla ich zdrowia. Jednocześnie potrawy stworzone na ich bazie wyróżnia niezrównany smak, który jest możliwy do osiągnięcia jedynie w sezonie!
Spis treści
1. Sezonowe menu – potrzeba czy wymysł?
2. Sezonowe menu bazujące na warzywach i owocach
4. Dlaczego sezonowe menu się opłaca?
Sezonowe menu – potrzeba czy wymysł?
Wiele restauracji traktuje sezonowość jako coś oczywistego – w końcu jest obecna w naszej świadomości od zawsze. Jednak niektóre lokale, poszukując nowości, zapomniały o niej zupełnie. Warto zatem powrócić do tego, co świeże, pyszne, sezonowe!
Informacja o zmieniającym się wraz z porami roku czy ważnymi okazjami menu, powinna być podkreślana na każdym kroku i docierać do gości. Obecnie nie wymaga to wiele wysiłku. Możesz komunikować nowości w karcie poprzez media społecznościowe. Po co? Sezonowe menu to niejako ukłon w stronę konsumentów – ich potrzeb i oczekiwań, dlatego muszą o tym wiedzieć. Twoja restauracja będzie postrzegana jako ta, która nie stoi w miejscu, zabiega o klientów, chce, by na talerzu nie gościła nuda.
Wprowadzając sezonowe menu, pokazujesz gościom, że stawiasz na składniki najwyższej jakości, dbasz o ciekawe, urozmaicone dania. Sezonowość to właściwie same korzyści dla restauracji – wizerunkowe i smakowe.
Sezonowe menu bazujące na warzywach i owocach
Sezonowość najłatwiej podkreślać dodatkami. Nawet najbardziej tradycyjne dania możesz odświeżyć za pomocą odpowiednich warzyw i owoców. Jak je wyróżnić w menu? Warto pamiętać o różnorodności – to ona jest kluczem do sukcesu. Wybieraj zatem, jeśli to możliwe, warzywa i owoce od lokalnych producentów, ale także te egzotyczne, z różnych stron świata. Niech Twoje menu wyklucza monotonię.
A może zaproponujesz gościom sezonowe koktajle? Wiele restauracji właśnie tak podkreśla sezonowość! Wiosną i latem wachlarz możliwości jest nieograniczony, a jesienią zaproponuj np. koktajl śliwkowo-pomarańczowy lub smoothie na bazie gruszki. Zimą sprawdzą się wszelkiego rodzaju rozgrzewające napoje z cytrusów, także z dodatkiem imbiru.
Sezonowe menu bywa… zmienne
Sezonowość już sama w sobie zawiera obietnicę zmian i różnorodności. Warto nauczyć się żonglować składnikami sezonowymi tak, by wizyty w restauracji były jak niekończąca się opowieść. Jak to zrobić? Wprowadzaj sezonowe warzywa w różnych odsłonach. Do łask wracają chociażby potrawy z ziemniaka. Można go wykorzystać na dziesiątki sposobów: w sałatkach, plackach, zapiekankach i dodatkowo podbijać ich smak kolejnymi, charakterystycznymi dla danej pory roku składnikami. A młode ziemniaki? To jeden z głównych symboli sezonowości – wykorzystaj to!
Podobnie możesz postępować z całą listą produktów. Celebruj sezon na szparagi kremowymi zupami, grillowanymi sałatkami. Podawaj je też z sosem holenderskim lub zapiekaj z boczkiem. Truskawki, maliny i borówki sprawdzą się nie tylko w deserach – śmiało dodawaj je do sałatek oraz mięs. Jesienią podkreślaj w daniach grzyby i dynie. Możesz przygotować z nich zupy, sosy, a nawet własne przetwory. W deserach i sałatkach nie może zabraknąć karmelizowanych gruszek i śliwek!
Sezonowość jest prosta: wybieraj to, co świeże i podkreślaj te składniki w karcie.
Warto być na bieżąco z trendami, by wiedzieć, czego oczekują goście, jakich smaków obecnie poszukują. Takie informacje znajdziesz w naszym trendbooku 2022.
Grunt to dobry pomysł
Wszyscy kochamy niespodzianki! Nie inaczej jest z restauracyjnymi gośćmi. Jak zaskoczyć konsumentów? Postaw na sezonowe upominki. Pomyśl o paterze z owocami i warzywami, którymi klienci mogą się nieodpłatnie częstować. Możesz również postawić na słodkości. Gości z pewnością ucieszą sezonowe ciasteczka dołączone do zamówienia. Wspaniale, jeśli i tu podkreślisz sezonowość. Przygotuj ciastka na bazie dyni i cynamonu, pomarańczy i imbiru, malin czy inne – w zależności od sezonu. Możesz też zorganizować degustację sezonowych smakołyków – to doskonała promocja lokalu i sezonowego menu!
Dlaczego sezonowe menu się opłaca?
Bo w sezonie produkty są najtańsze (i najsmaczniejsze!). Stawiając na sezonowe menu upieczesz dwie pieczenie na jednym ogniu – wykreujesz najpełniejsze w smaku dania, znacząco obniżając koszty. Zadbaj zatem o food cost – obniżaj go sezonowością!
Więcej o oszczędnościach w restauracji i sposobach wyliczania food cost przeczytasz w artykule „Jak obliczyć food cost w gastronomii? Przydatne wskazówki”.
Wszystko o sezonowości i wykorzystaniu warzyw i owoców w sezonowym menu zawarliśmy w naszym katalogu „Świeże pomysły na warzywa i owoce”. Skorzystaj z tego praktycznego przewodnika! A jeśli zależy Ci na podkreśleniu sezonowości w menu za pomocą najlepszych składników – sprawdź naszą ofertę na e-bidfood.pl.