Dzieci to często kluczowy klient restauracji. Jeśli najmłodsi znajdą w menu coś dla siebie, pozostała część rodziny również, a co za tym idzie – z pewnością nie zmienią lokalu, a nawet odwiedzą go po raz kolejny. Pociechy mają charakterystyczny gust i specyficzny smak. Ich podniebienia są wymagające. Zwracają uwagę nie tylko na jedzenie, ale na wiele innych rzeczy. Jakie menu dla dzieci zaproponować, aby nie wyszły z Twojego lokalu głodne? W jaki sposób przyciągnąć ich uwagę? Poznaj 8 przydatnych wskazówek, które ułatwią stworzenie atrakcyjnej karty dla najmłodszych.
Spis treści
- Nie tylko dla dorosłych
- Dania dla najmłodszych
- Dostosuj porcje
- Napoje i desery
- Informacje o alergenach w menu dla dzieci
- Karta, która przyciąga uwagę
- Zadbaj o odpowiednią oprawę — sztućce i zastawa
- Menu dla dzieci to nie wszystko — miejsce zabaw dla najmłodszych
- Gdyby dzieci miały wybór…
Nie tylko dla dorosłych
Przejrzyj menu swojej restauracji i zastanów się, które potrawy będą odpowiednie również dla najmłodszych. W rezultacie goście bez względu na wiek dostaną taką samą lub podobną ofertę natomiast kuchnia będzie mogła szybciej wydawać potrawy. Zapobiegnie to również marnowaniu pożywienia – im krótsza karta, tym łatwiej przygotować odpowiednią ilość.
Dania cieszące się największą popularnością lub te, które chciałbyś serwować najchętniej umieść na górze menu. Dzieciom będzie łatwiej je dostrzec, nie znudzą się czytaniem kolejnych stron, łatwiej będzie im rozróżnić poszczególne potrawy.
Dania dla najmłodszych
Dzieci mają dość specyficzny gust, jeśli chodzi o jedzenie. Mają swoje ulubione potrawy i trudno dyskutować ze zmianą przyzwyczajeń. Menu dla dzieci powinno uwzględniać nie tylko utarte nawyki, ale przede wszystkim walory zdrowotne serwowanych dań.
Frytki i nuggetsy to standard w niemal każdym menu dla dzieci. Nie jest to jednak wbrew pozorom wymarzona przez maluchy propozycja. Spróbuj zaproponować coś innego, zobacz, co ma do zaoferowania konkurencja, przeanalizuj menu dla dzieci w innych lokalach i wyciągnij wnioski.
Co możesz zaserwować, unikając sztampy, stawiając na zdrowe propozycje? W specjalnej karcie dla pociech świetnie sprawdzi się zupa-krem. Można ją przygotować z brokułu, groszku, dyni czy ziemniaka. To tylko kilka inspiracji, ale możliwości jest o wiele więcej. Taka potrawa umożliwia przemycenie sporej porcji warzyw, które w dziecięcym menu powinny stanowić podstawę, a nie każdy niejadek je lubi.
Naleśniki to potrawa, która może być zarówno daniem głównym, jak i deserem! Można w nie zawinąć praktycznie każdy składnik – warzywa, mięso, owoce. Pożywne i sycące będą trafioną propozycją w menu dla dzieci.
Do dziecięcej karty warto również dołączyć pozycję z makaronem w roli głównej. Może to być klasyczne spaghetti, penne lub gnocchi z aromatycznym, kremowym sosem. Wśród najmłodszych zawsze znajdzie się amator klusek.
Dostosuj porcje
Aby nie zniechęcić niejadków do serwowanej potrawy, koniecznie weź pod uwagę wielkość porcji. Dzieci łatwo rezygnują z jedzenia, jeśli jest go na talerzu po prostu za dużo. Niewielka ilość ułatwi również samodzielne jedzenie.
Dzieci zazwyczaj spożywają nieco mniej niż dorośli, postaraj się wypracować odpowiednią gramaturę. Pozostawione resztki na talerzu nie robią dobrego wrażenia zarówno na współtowarzyszach, jak i pozostałych gościach restauracji.
Napoje i desery
Menu dla dzieci powinno być kompletne. To znaczy, że nie może w nim zabraknąć napojów, a także deserów, które z pewnością zachęcą do próbowania Twoich specjałów.
Czym dzieci chętnie ugaszą pragnienie? Woda mineralna to podstawa. Można ją nieco zaromatyzować owocami (truskawki, maliny, borówki itp.), a także świeżymi ziołami (bazylia, tymianek, oregano). Z dodatkami świetnie się prezentuje, a ponadto ma wyśmienity, orzeźwiający smak. Dzieci lubią popijać posiłki sokiem – jabłkowy, pomarańczowy, czy wieloowocowy cieszą się największą popularnością. Zamiast niego, aby zaproponować coś innego niż większość, możesz przygotować domowy kompot z owoców sezonowych. Będzie pysznie i zdrowo.
Słodkości wcale nie musisz przygotowywać jedynie na bazie cukru, można do nich przemycić zdrowe składniki (owoce i warzywa). Latem zaproponuj sorbet z owoców – np. truskawek i bananów. Świetną propozycją jest brownie z fasoli – do złudzenia przypominające to tradycyjne z czekolady. Słodkie, zdrowe, o doskonałej konsystencji podbije podniebienia nie tylko najmłodszych.
Informacje o alergenach w menu dla dzieci
Serwując jedzenie, przede wszystkim weź pod uwagę zdrowie i bezpieczeństwo swoich gości. Produkty muszą być świeże, najwyższej jakości. Ta zasada jest szczególnie istotna w przypadku, kiedy posiadasz specjalną ofertę dla najmłodszych.
Pamiętaj o wyszczególnieniu wszelkich alergenów, które zawierają potrawy w karcie. Powinny być one wyraźnie zaznaczone w menu, ale dodatkowo kelner może wspomnieć o tym, gdzie się znajdują.
Karta, która przyciąga uwagę
Jeśli ułożyłeś już menu dla dzieci, wiadomo, jakie dania się w niej pojawią – warto pomyśleć o odpowiedniej oprawie graficznej. Oprócz karty, którą kelner przynosi dla każdego klienta, niech pojawi się również specjalnie przygotowana dla maluchów.
Dziecięce menu powinno być czytelne. Najlepiej, aby dania były opisane w sposób prosty, bez zbędnych ozdobników. W rezultacie pociechy będą mogły samodzielnie przeczytać ofertę, co zdecydowanie uatrakcyjni ich pobyt w restauracji. Kolorowe elementy przyciągną wzrok. Warto zastanowić się nad wkomponowaniem obrazków do kolorowania oraz łamigłówek. W ten sposób uatrakcyjnisz oczekiwanie na dania niecierpliwym maluchom – zajmą się kolorowaniem, albo rozwiązywaniem zagadek, zanim jedzenie będzie gotowe.
Projekt karty możesz zrobić samodzielnie, pisaliśmy już o pomocnym narzędziu do tworzenia menu, czyli o Canvie.
Zadbaj o odpowiednią oprawę – sztućce i zastawa
Liczy się nie tylko to, co na talerzu, ale również… sam talerz. Zadbaj o odpowiednią oprawę posiłków serwowanych dzieciom. Kolorowa zastawa, mniejsze, dedykowane najmłodszym sztućce to podstawa. Po pierwsze łatwiej będzie Twoim gościom spożywać posiłki, a po drugie zdecydowanie będą czuć się wyróżnieni.
Sama prezentacja potraw jest istotna. Buźki na tostach, kolorowe akcenty pływające po powierzchni zupy, to elementy, które skuszą nawet największego niejadka. Talerz jest niczym kartka papieru, a każda potrawa jak dzieło sztuki. Nie obawiaj się kreatywności, w przypadku menu dla dzieci z pewnością zostanie doceniona.
Menu dla dzieci to nie wszystko – miejsce zabaw dla najmłodszych
Samo menu dla dzieci nie wystarczy. Warto zadbać o miejsce, w którym będą mogły się one bawić, kiedy odejdą od stołu. Takie miejsce przyda się szczególnie przed w trakcie lub po posiłku, kiedy pozostała część rodziny jeszcze spożywa swoje dania.
Świetnie sprawdzą się wszelkiego rodzaju kąciki zabaw. Mini stolik i kilka krzesełek to podstawa. Zadbaj o zabawki, akcesoria do rysowania, papier. Możesz dołożyć kilka książeczek, aby zapewnić lekturę małym czytelnikom.
Gdyby dzieci miały wybór…
Warto zadbać o najmłodszych gości restauracji. Zadowolenie dzieci spowoduje, że ich rodzice chętnie przyjdą po raz kolejny do Twojego lokalu, a nawet przyprowadzą znajomych. Aby tak się jednak stało, nie wystarczy do głównej karty wrzucić kilka propozycji, które ma konkurencja.
Menu dla dzieci powinno być przemyślane i odpowiednio przygotowane również pod względem graficznym. Zadbaj nie tylko o smak, ale także o prezentację potraw. Po posiłku lub w oczekiwaniu na zamówione danie, najmłodsi potrzebują miejsca do zabawy – zaaranżuj kącik zabaw.