Już niedługo rozpocznie się sezon letni, a wraz z nim prawdopodobnie zostaną poluzowane wybrane obostrzenia wobec gastronomii. Wielu restauratorów już dziś myśli o tym, jak urządzić ogródek w restauracji, bo mimo wyjątkowej sytuacji nie warto rezygnować z ciekawego wystroju. Jak więc zaaranżować ogródek lokalu, by jednocześnie przestrzegać zasad bezpieczeństwa i zachęcić gości do odwiedzin?
Aranżacja ogródka restauracyjnego, kawiarnianego czy piwnego to często prawdziwe wyzwanie dla właściciela. Dlaczego? W miastach ogródki zlokalizowane są zwyczajowo przy głównych deptakach, chodnikach czy na rynkach, przez co już na wstępie mają ograniczony metraż. Nie sprzyja to zachowaniu bezpiecznych odległości.
Zatem jak urządzić ogródek w gastronomiczny, aby był bezpieczny? Co zrobić, by wyeksponować przestrzeń i sprawić, by goście czuli się komfortowo? Oto nasze podpowiedzi!
Spis treści
- Jak urządzić ogródek w restauracji? Wykorzystaj przestrzeń „nad”
- Z pomysłem i zielenią obok
- Jak urządzić ogródek restauracyjny bez… ogródka?
- Zadbaj o aranżację

Jak urządzić ogródek w restauracji? Wykorzystaj przestrzeń „nad”
Zwykle ogródki restauracyjne mają niewielki metraż, to fakt. Ale mała przestrzeń nie oznacza małych możliwości – nadal możesz wprowadzić do niej rośliny. W odpowiedzi na to, jak urządzić ogródek restauracyjny, warto przełamać schematy, szukając dostępnej przestrzeni tak, by jednocześnie wydzielić bezpieczne odległości.
Wykorzystaj przestrzeń obok gości, wybierając donice XXL – podłużne modele będą niebanalną ścianką działową. To rozwiązanie gwarantuje zachowanie wszystkich zasad bezpieczeństwa, a jednocześnie nie przyczyni się do ograniczania i tak zredukowanej już przestrzeni do przyjęcia gości. Pojemniki pomieszczą dziesiątki sadzonek, które w krótkim czasie uformują naturalne przegrody. Takie dekoracje wyeksponowane po obu stronach wejścia zachęcają do odwiedzin, mogą posłużyć także jako sposób estetycznego wytyczenia drogi…

Z pomysłem i zielenią obok
Styl letnich ogródków w mieście nie od dziś dyktuje wielkość dostępnej przestrzeni. Tam, gdzie miejsca jest więcej, sprawdzą się duże donice. Przy dużych budynkach, dużych oknach czy wejściach powinny być adekwatnie duże kwietniki i odpowiednio rosłe rośliny. Ustawione w zgranym szeregu będą stanowić elegancką kurtynę oddzielającą lokal od chodnika czy ulicy.
Poza tym największe donice możesz wykorzystać jako podstawa dla dekoracyjnych parasoli, przykuwający spojrzenia nośnik menu i oryginalny „potykacz”, który będzie zawierał kilka miłych słów dla przechodniów. Czy to nie przyjemniejsze dla oczu rozwiązanie niż tradycyjne rozwiązania?

Jak urządzić ogródek restauracyjny bez… ogródka?
Co zrobić w sytuacji, gdy nie udało Ci się uzyskać zgody od miasta na stworzenie ogródka lub nie masz na to miejsca przy lokalu? Dobrym pomysłem są rozwiązania „all in one”.
Na rynku istnieją donice z funkcją ławki lub stołu – w sam raz dla biznesów, które nie mogą sobie pozwolić na pełnowymiarowy ogródek z tradycyjnymi stołami i siedziskami. Twoi goście zamawiając np. kawę na wynos, będą mogli przysiąść na chwilę i odpocząć.

Zadbaj o aranżację
Podczas aranżowania letniego ogródka pamiętaj jednak o tym, aby dekoracje nie zaburzały komunikacji. Wszystkie elementy powinny być głównie dopełnieniem danej przestrzeni, bez dominowania nad nią.
Weź też po uwagę odpowiednio dobrane kompozycje kwiatowe. Powinny być stworzone według symetrycznego wzoru, z dbałością o regularne odstępy. Warto zdecydować się na jeden lub dwa współgrające gatunki roślin i umieścić je w identycznych pojemnikach.
A czy Ty szykujesz się już do otwarcia gastronomii i sezonu ogródkowego?
Tekst powstał we współpracy z firmą Terra Group