• Logo blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Strony

    • Kontakt
    • O Bidfood Farutex
    • O blogu
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!

  • Poznajmy się
    • O blogu
    • O Bidfood Farutex
  • Tematy
    • Produkty dla gastronomii
    • Trendy gastronomiczne
    • Techniki kulinarne
    • Wywiady, felietony
    • Marketing w gastronomii
    • Karta win
    • Zero waste w gastronomii
  • Rodzaje kuchni
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia hiszpańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Kuchnia nowoczesna
    • Kuchnia wegańska
    • Kuchnia wegetariańska
  • Popularne dania
    • Pizza
    • Sushi
    • Burgery
    • Makaron
  • Kontakt
  • Oferta Bidfood Farutex

Gotowe sosy dla gastronomii – czy warto po nie sięgnąć?

31-01-2022

Gotowe sosy dla gastronomii to dla wielu temat wciąż budzący kontrowersje. Z jednej strony stanowią one sprawdzoną i wygodną bazę dla nowych kompozycji, z drugiej odwracają się od nich szefowie najlepszych restauracji. Czy warto więc po nie sięgać? I jeśli tak, to w jaki sposób najlepiej wykorzystać je w swojej kuchni?

Gotowe sosy bez wątpienia mają wiele zalet. Konieczność sprostania wysokiej liczbie zamówień, problemy związane z magazynowaniem produktów i w końcu chęć zaspokojenia oczekiwań gości przywiązanych do swoich ulubionych smaków. To wszystko sprawia, że restauratorzy chętnie sięgają po sprawdzone rozwiązanie, jakim są gotowe sosy. Tym bardziej, że umiejętne korzystanie z nich, wcale nie musi się wiązać z rezygnacją z tworzenia własnych, autorskich smaków.

Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Spis treści

1. Pewna baza dla autorskich kompozycji

2. Licencja na sprawdzone smaki

3. Ketchup, musztarda, majonez – uniwersalna klasyka

Pewna baza dla autorskich kompozycji

Zimne sosy wysokiej jakości pozwalają na oszczędność czasu i usprawnienie procesu przygotowania dań, ale korzystanie z półproduktów nie musi oznaczać odejścia od tworzenia autorskich przepisów. Samodzielne stworzenie idealnego majonezu lub sosu arabskiego jest bardzo czasochłonne, a efekt tych starań niekoniecznie musi spodobać się klientom. Dlatego też obecnie niewiele restauracji tworzy od podstaw swoje sosy. O wiele bezpieczniejszym rozwiązaniem jest sięgnięcie po gotowe produkty i tworzenie na ich bazie własnych kompozycji. Na przykład wysokiej jakości ketchup świetnie sprawdzi się jako podstawa ostrego sosu, a BBQ doprawiony limonką zyskuje całkiem nowy charakter. Warto postawić na oryginalne akcenty smakowe, bo przyciągają one uwagę i wyróżniają menu danego lokalu na tle innych punktów gastronomicznych.

Gotowe sosy dla gastronomii – czy warto po nie sięgnąć? - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Licencja na sprawdzony smak

Autorskie receptury mogą stanowić wielki atut w menu restauracji, jednak lokale typu fast food wiele zyskują dzięki dodatkom o uniwersalnym smaku. W lokalach nastawionych na serwowanie przekąsek sosy muszą sprostać jasno skonkretyzowanym i z góry określonym wymaganiom klientów. Podobna sytuacja ma miejsce w przypadku restauracji sieciowych. Bardzo istotne jest, aby sosy podawane w tych miejscach smakowały zawsze w dokładnie ten sam sposób. Osiągnięcie takiego rezultatu nie jest proste. Tym bardziej że ostateczny smak nie zależy jedynie od przepisu, ale także użytych składników, często sezonowych, i sposobu ich magazynowania. W takich sytuacjach korzystanie z jednej marki gotowych sosów jest najlepszym rozwiązaniem.

Gotowe sosy dla gastronomii – czy warto po nie sięgnąć? - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Ketchup, musztarda, majonez – klasyka i przyzwyczajenie

Są takie przyzwyczajenia wśród klientów, z którymi nie warto walczyć. Najbardziej tradycyjnymi, a przy tym uniwersalnymi, sosami są ketchup, majonez i musztarda – dla wielu to wciąż niezmiennie obowiązkowe dodatki. Z myślą o potrzebach branży gastronomicznej tworzone są kolejne linie tych produktów, uwzględniające wszelkie potrzeby gastronomów. Pakowane są w duże objętościowo pojemniki, opracowywane z myślą o horeca, lub niewielkie saszetki doskonale nadające się jako dodatek do serwowanych dań. Te ostatnie są bardzo wygodnym rozwiązaniem, zwłaszcza obecnie, kiedy sprzedawanie dań na wynos staje się coraz popularniejsze.

Gotowe sosy dla gastronomii, które zdecydujesz się dołączyć do swojego menu, muszą być produktami najwyższej jakości. Niezależnie od tego, czy na ich bazie tworzysz własne receptury, czy też po prostu wykorzystujesz je takimi, jakie są. To one w znacznej mierze będą miały wpływ na ostateczny smak serwowanych przez Ciebie dań.

Gotowe sosy dla gastronomii – czy warto po nie sięgnąć? - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Pełną ofertę gotowych sosów dla gastronomii znajdziesz w naszym systemie e-bidfood.pl.

GastronomiaMenuRestauracja
Udostępnij

Produkty dla gastronomii

Może Cię też zainteresować

Ryby od rana do wieczora. Poznaj trendy i pomysły na ryby w menu
10-03-2023
Waste management, czyli 7 kroków do ograniczenia strat żywności
02-03-2023
Gotowe desery dla gastronomii. Jakie słodkości wybierają goście i jak łączyć desery z winem – poznaj nasze wskazówki
22-02-2023
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!



  • Wprowadź swój adres e-mail, aby otrzymywać nasz newsletter!


  • Najnowsze posty

    • Ryby od rana do wieczora. Poznaj trendy i pomysły na ryby w menu
      10-03-2023
    • Waste management, czyli 7 kroków do ograniczenia strat żywności
      02-03-2023
    • Gotowe desery dla gastronomii. Jakie słodkości wybierają goście i jak łączyć desery z winem – poznaj nasze wskazówki
      22-02-2023
    • Rodzaje pizzy – przewodnik po smakach Włoch
      09-02-2023
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

© Copyright Farutex Sp. z o.o.